Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/09/26

A rendes évi szabadságomra tekintettel gasztronómiai különkiadásunk folytatódik, mégpedig a
cukkini következik.

Nos, hogy rövid és tömör legyek; imádom ezt a zöldséget.
A legtöbb receptet itt is az olaszoktól lestem el és brünnhildésítettem.

De kezdjük az alapoknál.
Cukkiniből két féle van: a bébi és az óriás.
A cukkini addig számít bébinek, amig nem vastagabb és nem sokkal hosszabb mint egy gusztusos, jól fejlett .... khm, khm, szóval "gugucin", ha jól emlékszem :-))
És még valamit: a cukkinit teljesen felesleges, sőt, káros hámozni!! Elég csak alaposan megmosni és levágni a szárát.

A bébicukkini legegyszerűbben úgy készíthető el, ha kábé fél centis szeletekre vágjuk és azonmód -mindenféle sózás és egyéb előkészítés nélkül- vasserpenyőben vagy roston mindkét oldalát megpirítjuk. Egy szelet hirtelen sült csirkemell vagy hal mellé ideális köret. Sózni és a pecsenyéhez illő fűszeres olajjal meglocsolni is csak a tányéron szabad! De még jobb, ha a gusztusosan barna foltosra sütött, szépen elrendezett cukkiniszeletkékre dobunk egy darabka fokhagymás-petrezselymes-oregánós-snidlinges vajat. Mondom, VA-JAT! Nem margarint, vajat!

Aztán nagy kedvencem még a cukkinis mártás is.
Személyenként egy bébicukkinit uborkagyaluval vékonyra szeletelek. Darabka vajon vagy pár kanálnyi olajon megpárolom. Kevés, tényleg nagyon kevés zúzott fokhagymával, leheletnyi fehér borssal, kávéskanálnyi bazsalikommal fűszerezem. Közben személyenként fél deci tejszinbe belereszelek 1-2 deka érett márványsajtot vagy gorgonzolát és simára keverem fél kávéskanálnyi liszttel. A lisztes-sajtos tejszint ráöntöm a mártásra és összeforralom. közben megkóstolom, ha a sajt nem sózta eléggé, iutána ízestem. Kész. Eddgire valamilyen -lehetőleg durum- tésztát 'al dente' módra megfőzök, tehát nem szétfőzöm, hanem hagyom, hogy maradjon egy kis teste, ellenállása, ahogy beleharapok. A cukkinis mártást ráöntöm a leszűrt tésztára, összekeverem és kész is. Aki szereti, szórhat rá reszelt parmezánt is.
Annyit még jó tudni, hogy a párolt cukkini (a tejszines habarás nélkül) remekül bírja a fagyasztást, tehát ha csinálunk egy nagy lábossal és kis dobozkákban lefagyasztjuk, egész télen lesz mártásnak valónk.
Húsimádók vékony csíkokra vágott és hirtelen kisütött csirkemellet vagy sertéskarajt is keverhetnek a cukkinihez.

A már nem bébi, tehát termetesebb cukkinik legjobb felhasználási módja, ha töltve készítjük el.
A megmosott cukkinit hosszában félbe kell vágni, a magját kikaparni és az így keletkezett üregbe bármilyen tölteléket betölteni majd sütőben megsütni.
A töltelék lehet a klasszikus darált hús és előfőzött(!) rizs keveréke, de bele lehet tenni azt a jól bevált tölteléket is, amit mondjuk káposztába vagy csirkébe már kipróbáltunk és biztos hogy szereti a család.
De nem kell ehhez ragaszkodni, el lehet engedni a fantáziát. Én például nagyon szeretem ha apró rózsáira szedett, előfőzött karfiolt összekeverek egy nyers tojással és ezzel töltöm meg a cukkinit. Maradék főtt vagy sült húsokat is le lehet darálni és rizzsel vagy akár zsemlemorzsával összekeverve betölteni. Májas tölteléket is lehet bele tenni, mondom, a cukkini semleges íze bármit elbír.

4 Comments:

  • At 8:02 du., Anonymous Névtelen said…

    Nagyon jók a receptjeid, tehetségről árulkodnak. Igaz, hogy csak néha próbálok ki egyet-egyet, de olvasni is jó őket. Brünnhildés szakácskönyv mikor lesz?
    maria

     
  • At 9:07 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Van, igaz, csak virtuálisan: http://brunnhildekonyhaja.freeblog.hu/
    Ezek inkább olvasmányok mint receptek, grammokat, hőfokot, ilyesmit, ami ahhoz kéne hogy mindig pontosan ugyanolyan legyen az étel én nem tudok adni - nyilvánvalóan azért, mert nekem sem szoktak soha egyformára sikerülni. Ezt csak azoknak érdemes olvasni, akik valamennyire tisztában vannak a főzés technikájával, mert aki nem, az igencsak rágja a fakanalat ha azt olvassa, hogy párkanál olajon megpárolom.

     
  • At 9:07 du., Anonymous Névtelen said…

    Kedvenc levesem a cukkini leves: cukkinit felszelem karikákra, annyi vizet öntök rá, hogy éppen ellepje (vagy egy kicsit kevesebbet, aki a sűrűt szereti), sózom, aztán pár percig főzöm. Leturmixolom, beleteszek egy tejfölt és kész is (akinek nem számít a kalória, tejszínnel még jobb). Feltétnek fokhagymás kruton jó rá. Se liszt, se olaj, biztos nagyon egészséges is.
    Ja, és még azt olvastam valahol, hogy a szárát nem kell teljesen levágni, rajta lehet hagyni 1-2 centit belőle, mert ott raktározza a legtöbb hasznos anyagot, csak már elfelejtettem, hogy mit. Ha turmixoljuk, úgyis eltűnik.
    Üdvözöl
    E.Nóra

     
  • At 11:04 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Ez finom lehet, köszi, kipróbálom.
    Bacher Ivánnak van egy novellája, amiben a leendő veje cukkini levest főz. Kerestem az írást a neten, de sajnos nem találtam. Hasonló mint a tied, csak ott még apró kockákra vágott camembert sajt is került bele.
    Van is itthon cukkini, holnap kipróbálom.

     

Megjegyzés küldése

<< Home