Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/10/29

"...fővárosi engedély kell ezután Budapest közigazgatási határain belül bármilyen közúti jármű parkolásnak nem minősülő, egyéb célú elhelyezéséhez. " Magyar Hírlap
Hát igen.
Értem én, Budapest vezetése nem látná szívesen a traktoros tüntetést a fővárosban.
Pontosabban Budapest népe nem látná szívesen a traktorokat a városban és Budapest vezetése erre ráérez.
Még pontosabban Budapest népének a jelenlegi polgármestert megválasztó része nem látná szívesen a traktorokat és a főpolgármester enek az igénynek kíván megfelelni.
Mint az a tavalyi blogbejegyzésemből kiderül, én sem rajongok a traktorokkal tüntető gazdákért.
Hanem, nem is tudom hogy mondjam, de ugyebár demokráciában élnénk, vagy mi a a szösz?
Az pedig -mármint a demokrácia- azt jelentené, hogy szólás- és gyülekezési szabadág van, sőt, mindenkinek joga van megküzdeni azért, hogy az érdekeit érvényesíthesse. Még akkor is joga van hozzá, ha ezek az érdekek ütköznek mások, urambocsá' a többség érdekeivel.
Ezt pont Demszkynek kéne a legjobban tiszteletben tartani. Demszkynek, aki 18-20 évvel ezelőtt még megverette magát azért, hogy most mindenki szabadon beszélhessen, gyűlhessen és érdekérvényesíthessen.
Ha csak magáért csinálta volna, akkor nem lett volna szükséges szamizdatolnia, elég lett volna ha disszidál.
Értünk csinálta. Értünk nyomtatta a Beszélőt, értünk csempészte a Rajk butikba. Értünk, hogy egyszer majd szabadon pofázhassunk. Értünk gumibotoztatta magát, és ebbe az 'értünkbe' beletartoznak a gazdák is.
Sőt, ebbe az 'értünkbe' beletartoznak azok is, akik most hülyeségeket beszélnek - őket is megilleti a szólás joga.
Mindenkit megillet a szólás joga.
Nagyon, nagyon rosszul áll Demszkynek a rendpártiság.
Még akkor is rosszul áll neki, ha Budapest életét valóban zavarják a traktorok.
Ezt a zavart azonban el kell tudni viselnünk. Azért kell elviselnünk, hogy élhessünk azzal a szabadsággal, amit mások mellett Demszky harcolt ki nekünk.
Minden olyan esemény, ahol az emberek szabadon kifejtik a véleményüket, ahol az emberek védik és ütköztetik az érdekeiket egy köszönet azon kevés bátor ember felé, akik már akkor is mertek beszélni, amikor a többség még nem.
Nem kéne, hogy az a pár ember -köztük Demszky- most gyávuljon el.

17 Comments:

  • At 7:36 de., Anonymous Névtelen said…

    sajnos nem értünk egyet. traktornak békeidőben sincs keresnivalója a fővárosban. ahogy nehézgépekkel is útvonalengedéllyel lehet csak közlekedni. és biza tényleg most lett felújítva sok út. és bizony tényleg tessék használni a lábukat. szégyen volt, amikor feljöttek a többtízmilliós traktoraikkal, hogy egymás előtt villantsanak, kinek mire telik, és közben egy jót tüntessenek is, csak azért, mert képtelenek kitölteni rendesen egy kérelmet és mert képtelenek arra, amire minden országban amúgy a hasonszőrű paraszt igen, hogy a munkában összefogjon. és szar volt nekünk. és nem kérem. és nem csak én nem, hanem aki értelmes, az sem, jobb oldalon sem.

    tudod nem a gyülekezésük van tiltva. hanem a forma van mederbe terelve. ebbe kár belekötni.

     
  • At 9:18 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Tényleg nem értünk egyet, mert azokat az indokokat, amiket felsoroltál, meg lehetett volna tárgyalni. Lehetett volna súlyhatárt szabni, hogy csak kisebb méretű traktorokkal jöjjenek amiket még elbírnak az utak. Ez nagyon is lehetséges, tavaly én is láttam, hány féle méretű traktor van. Szerintem mennyiségi határt is lehetett volna szabni, hogy csak 100, vagy 200, nem tudom mennyi, felvonulás tér négyzetméter osztva egy traktornak szükséges terület.
    Szóval lehetett volna egyezkedni, minden kompromisszm jobb lett volna mint a teljes tiltás.

     
  • At 12:04 du., Anonymous Névtelen said…

    meg ne haragudj, de nem végiggondolt, amit írsz. súlyhatár, kis villák és kis kanalak, kések, kések... érted. nincs ilyen. egész egyszerűen valamint végre normálisan szabályoznak. van a kresz, azt kell irányadónak tekinteni, és kész. éppenhogy arról van szó, hogy ez a kérdés nem pillanatnyi politikai kérdés - ha a teféle méricskélés és alkudozás lenne soron, akkor lenne az. ez egy olyan dolog, mint az, hogy biza a főváros egyes területein tiltani kellene a tüntetés-demonstráció lehetőségét. műemléki környezetre nem lenne szabad ráeriszteni a népet. ez is ilyen kérdés. traktornak budapest belvárosában dolga nincs. ez nem vita kérdés, ez egy közlekedési, úthasználati kérdés. egész egyszerűen nem traktorozásra találták ki. egy világváros belvárosában ez így megy. londonban is vannak területek, ahova még autóval se mehetsz be. se tüntetni, se semmi. felejtsd el a tüntetést, egész egyszerűen arról van szó, hogy a város, annak közlekedése és burkolata, tereptárgyai nem szántó-vető életformára vannak kiképezve.


    az van, hogy értelmes kérdésekben kellenek a kompromisszumok. de olyanban, ami aránytalan és meddő dolog, nem. a tüntetésnek alapvető kelléke a hely, az ember, a táblák, és a többi nem az. a traktor sem. a cséphadaró sem, és egyéb manifesztumok sem. gondold el, a sertéstenyésztők a malacaikkal jönnének, az ebtenyésztők kutyákkal, a kurvák meg a kuncsaftokkal? :)

    egyébként az is egy ésszerű dolog lenne, ha az útzárak, lassítások is úgy lennének engedélyezve, hogy mondjuk téli hóban, jégen nem. amikor egyébként is veszélyes közlekedni, ne hatánkodjunk. szerintem az emberek eszére kell bízni ennek a feldolgozását. jöjjön a paraszt pestre, tüntessen, ha jól esik neki, de a kombájnokat, traktorokat, disznyót és más hóbelevancot tessék otthonhagyni. mert azzal nem erősíti, amit akar, hanem nekem, a vétlen elszenvedőnek okoz aránytalan kárt.

     
  • At 12:40 du., Anonymous Névtelen said…

    Gyulekezni, tuntetni az emberek (allampolgarok) joga, nem a traktoroke. Ezt ugy latom senki sem korlatozta.

    Nezd igy: olyan eszkozoket, targyakat, amiket hetkoznap nem vihetsz az adott helyre, az azzal, hogy most tuntetes van, mindet meg kene engedni szerinted?

    Johetnek a vadaszok lofegyverrel tuntetni?
    Johetnek a kiegyenesitett kaszakkal a parasztok, akarom mondani a gazdak?

    Nem tetszenek azok a tuntetesek, demonstraciok, amikor egy kisebbeseg a tobbseg eletenek durva es tartos akadalyozasaval probal valamit kivivni.

    Automatikusan az elutasitast valtja ki belolem a taxisblokad, az utlezarasok, es hasonlok, meg akkor is, ha eredeti celjukkal egyetertettem volna.

    Bizonyrara nagyon onzo vagyok, ugy velem, azt kene bosszanataniuk, akivel bajuk van, nem pedig a kivulallo, az ugyeben artatlan polgarokat.

     
  • At 6:16 du., Anonymous Névtelen said…

    ahol az erkölcs csődöt mond, ott jön a jog:
    mindenki szabadságának foka, ad absurdum a jogaié (eltekintve azoktól az egyértelmű esetektől, amikor az állam korlátokat emel elé) addig terjed, amíg mást nem sért vagy akadályoz annak jogainak gyakorlásában.

    nincs itt szó semmiféle liberalizmusról, vagy a szólásszabadság jogának sérelméről. senki sem hívta őket, sőt: még mi fizetnénk, ha felmennének (támogatást kap a MAGOSZ az államtól -- a mi adónkból, ebből szerveznek pl. állandó jelleggel fennálló demonstrációs bizottságot).

    a MAGOSZ nem politikai szervezet, hanem szakmai érdekvédelmi szervezet. jelenleg ennek a demonstrációnak alig titkolt politikai háttere van, ami azért ha belegondolunk töményebb, mint egy jófajta kalózpálesz!

     
  • At 9:27 du., Anonymous Névtelen said…

    Nem úgy van az,hogy az ember fiatalon radikális,középkorúan liberális,öregen meg kozervatív ?

     
  • At 6:20 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Méni
    :-D
    De.
    Azért remélem, hogy a valkűrök sohasem öregszenek.
    igaz, ők gyerekeke sem voltak soha.

     
  • At 9:13 de., Anonymous Névtelen said…

    én fiatal vagyok és liberális Mémi. akkor most mi van? ...

     
  • At 12:05 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    drc, ez bizony érdekharc.
    nekünk, pestieknek nem érdekünk, hogy a gazdák felhozzák a traktort. Egyáltalán, az sem jó nekünk, ha tüntetnek. Ez egyébként érthető, tüntetések nélkül is óriási a közlekedési káosz, az utóbbi időben pedig pláne nagyon megszenvedte a város a fel alá vonulgatókat.
    A gazdák viszont szükségét érzik, hogy kifejezésre juttassák vélt vagy valós érdekeiket. Az már legyen az őbajuk, ha a tüntetéskor kiderül, hogy azok az érdekek bizony nem valósak, csak véltek.
    A lehetőséget nem szabad tőlük elvenni, hogy hülyét csináljanak magukból és megmutassák az országnak, hogy nem látnak tovább az orruknál.
    A pesti kölköktől meg nem szabad elvenni a lehetőséget, hogy igazi traktort lássanak.
    Ez bizony nem liberalizmus kérdése, hanem érdkeek felismerése és az arról való lemondás képessége.
    persze csak szerintem, lévén, hogy valkür létemre nincis korom és egéybként is örökké fogok élni.

     
  • At 2:10 du., Anonymous Névtelen said…

    Persz, hogy nem szabad a gazdaktol elvenni a lehetoseget, hogy kifejezzek allspontjukat, akkor is ha azzal "hülyét csináljanak magukból és megmutassák az országnak, hogy nem látnak tovább az orruknál".
    Jojjenek a gazdak.
    De traktor nelkul.
    Ha pesti kolyoknek traktort akar valaki mutatni, akkor menjenek videkre, nezzek meg munka kozben...

     
  • At 2:58 du., Anonymous Névtelen said…

    drc! Van egy kínai mondás: Akit az Istenek szeretnek,meghagyják gyereknek.

     
  • At 7:44 du., Anonymous Névtelen said…

    drága valkűrnő, sokadszor mondod el ugyanazt a verkli lemezt, sajna. kár ez.
    értsd meg: nincs elvéve a joguk a tüntetéstől. ki beszélte be neked, hogy jogukban sértve vannak? és az ő tüntetési joguk az én jogaimat nem korlátozhatja. márpedig jogom van használni az utakat, a várost. akkor is, ha tüntetnek. az, hogy a szarjaikat hagyják a francba otthon, az épeszű országban nem kérdés. láttál te már a tower mellett, vagy a louvre előtt francia-angol parasztot traktorral, kaszáfal, apja ..szával?
    nem.
    ja, az földműves, nem paraszt....

     
  • At 10:04 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    zsoltu, persze hogy nem láttam. A francia meg (mondjuk) a spanyol paraszt ugyanis majd bolond lesz a fővárosban tüntetni, amikor határállomásokat meg európai főútvonalakat is lezárhat a traktorjával. A lengyel parazt meg egyenesen a vasúti töltésekre borítja a búzáját. Az anol paraszt nem tudom mit csinál, csak arra emlékszem, a száj. és körömfájás járványt elég ügyesen kihasználták és megszabadultak az eladhatatlan áruiktól.
    Egyébként meg, úgy őszintén; a parlament parkolójában ugyan ki a francot zavarnának?
    Megmondjam?
    A képviselőket - dee azokat se nagyon, mert csiribí-csiribá, a Fehér Háznak is van parkolója, két perc séta az egész.
    Egy éjjel felvonulnak, pár napig vagy hétig táboroznak, őríztetik a traktorjaikat, megfőzik a gulyásukat, igénybeveszik a polgári körök fürdőszobáit és vendégkanapéit, egy éjjel pedig levonulnak.
    Ugyan, ki a francnak származna ebből bármilyen hátránya?
    Persze, a városvezetésnek, mert számon kérnéd rajtuk - holott a szépérzékeden és a rendről alkotott elképzeléseden kívül semmit sem sértenének a gazdák.
    Még a KRESZ-t sem, mert egyszeri útvonalengedélylel bármiylen, akár hídelemet vagy atombombát szállító jármű is áthaladhat az országon. Azoknak pedig jóval nagyobb a tengelynyomása mint egy traktornak.

     
  • At 10:57 du., Anonymous Névtelen said…

    Brünnhilde!
    ezzel az előző commentel majdnem meggyőztél, de csak majdnem (sőt, napokig lefogtam a kezem, nehogy megnyilatkozzak ezügyben, hisz nem is vagyok igazi pesti, csak bevándorló :)
    de sztem sincs igazad, mert egyrészt ezer traktor nem fér be a kossuth térre, másrészt meg elegem van abból, amit ezzel a várossal művelnek...
    pár commentel feljebb (had ne keressem vissza, bocs) irta valaki, hogy egyébként is tré a pesti közlekedés. az bizony, és ezt az agyon terhelt várost még tovább terhelni a tüntetésekkel (legyen bár traktoros vagy gyalogos) egyszerűen baromság
    észre kellene venni, hogy ezzel (mint ahogy az útlezárásokkal is) csak azt érik el ezek a lények, hogy akik nem érintettek (ugye ez álltalában a csendes töbség) azok nagyon hamar megcsömörlenek (vagy hogy van ez a szó) és ellenszenvessé válik a dolog, függetlenül attól, hogy a tüntetés oka valódi és igaz -e.

    szerintem

    a súly és mennyiségi határ sem megoldás, mert ahogy kimondasz egy számot, máris adtál egy újabb okot a tiltakozásra, hogy miért épp akkora és annyi :(
    ilyenek vagyunk itt magunkba
    megyek szégyellem magam...

     
  • At 12:08 de., Anonymous Névtelen said…

    A dolog masik oldala, hogy a legtobb demonstracio korlatozza masok szabadsagat.
    Peldaul egy biciklis felvonulas, tuntetes, hogy messzebbre ne menjek.
    Azt tamogatom. A traktorosat ellenzem. Hogyan tudom ezt osszeegyeztetni?

    A biciklis tuntetesben a bringaert, bicikliutakert, bicikliseket is magaba fogado kozlekedesi kulturaert tuntettunk, tehat a demonstraciohoz szervesen kapcsolodott a bringa.
    Amikor egy konkret mezogazdasai termekhez kapcsolodik a tuntetes, annak temeknek helye van a demonstracion. Ha azert tuntetnenek, hogy jarhassak rendszeresen traktorral az autopalyan, vagy a koruton, akkor azt hiszem elfogadnam, hogy ezt traktorral teszik. Jelen esetben viszont ugy tunik, nem ez tuntetes oka, celja, hanem "A Magosz eredetileg azt tervezte, hogy ezer traktorral demonstrál november 2. és 20. között a Kossuth téren és a pesti rakpart egy részén. A Magosz tagjai a kormány azon gazdaságpolitikai intézkedéseit nehezményezik, amelyek szerintük hátrányosan érintik a gazdákat, többek között az áfaemelést, a földtörvény módosítását, valamint a génmódosított növények termesztésének tervezett engedélyezését."
    Tehat afat, foldet es genmodositott novenyt kene hozniuk a demonstraciora, nem traktort vagy kaszat.

     
  • At 8:05 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Hát, ekkora túlerővel már én sem bírok, de még egy utolsót próbálkozom.
    A nővérkék meg a patikusok fehér köpenyben, az orvosok sztetoszkóppal a nyakukban tüntetnek. Senkinek eszébe sem jut ezt megtiltani nekik.
    A gazdáknak nincsen másuk mint a jószágaik, a gépeik vagy a terményeik. Kukoricát már borítottak minisztériumok elé, égettek is. A kiegyenesített kaszát azért tán mégse hozzák, bár a legtöbbjük már hazsnálni sem tudná, de mégse.
    A disznókat meg marhákat se, mert az állatkínzás lenne.
    marad a traktor.
    Egyébként meg, ha teszem azt Debrecenben lenne a mezőgazdasági minisztérium, a pesti liberálisok követelnék a leghangosabban a gazdák jogát a traktoros tüntetéshez.

     
  • At 2:45 du., Anonymous Névtelen said…

    Eg fontos gondolatot irtal le: A kiegyenesített kaszát azért tán mégse hozzák, bár a legtöbbjük már használni sem tudná, de mégse.
    A traktor a kiegyenesitett kasza mai megfeleloje, harci eszkoz, erejevel alkalmas a felelemkeltesre, alkalmas emberekben es/vagy targyakban kart, pusztitast okozni. Szemben a feher kopennyel, sztetoszkoppal. A gazda munkaruhaban, az a feherkopenyes orvos/nover megfeleloje.

    A traktor pusztan jelenletevel a sokkal nagyobb fennakadast okoz a varos eleteben, a kozlekedesben, mint az emberek gyulekezese. A gyulekezes a velemenykifejtes jog, nem vitatjuk. A szuksegesnel nagyobb korlatozasat masok jogainak, azt vitatjuk.

    A gazda traktorral, az olyan, mint az orvos a csontfuresszel, nagy injekcios tuvel, szikevel, rontgen-sugarzoval.

    A gazda a traktorral, az olyan, mintha a tanar vinne az iskolapadokat magaval a gyulesre. azzal okoznak kb olyan fennakadast, ha tanaronkent legalabb egy padsort vinnenek magukkal, lezarnanak vele minden utcat, ahogy lassan vanszorognanak a padsorokkal. Persze az iskolapadnak nincs kereke, a tanar nem birja el, igy nem viszi... esetleg ha kolcsonkerne a traktrort a gazdaktol, azzal vihetne mindenki egy padsort.
    Vagy ne adjak otleteket a tandijjal kapcsolatos demostraciok szervezoinek?

     

Megjegyzés küldése

<< Home