Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/11/19

:-) Szépjóestét!
A mai bloggolás nem üzenet Zsoltunak, aki a zen-taxiban felvetette a szabóeditség témáját, sokkal inkább annak utángondolása. Azért is nem írtam be hozzá kommentbe mert annak ami itt következni fog szerintem már semmi köze ahhoz, hogy kit lehet szabóeditnek nevezni és kit nem. Még ahhoz sincs köze, hogy ki kér kimenőt az élettől és ki nem (tessenek meghallgatni nála a dalt, akkor világos lesz amit itt hablatyolok). Zsoltu posztja a nősténységről külön felnyomta nálam az agyhúgykövet, de erről nem ő tehet, én azonnal ideges leszek ha egy pinával azonosítanak.
Szóval ami itt jön az nem vita, az nem üzenet, az csak egy sima büfi, amit felhozott belőlem az elmúlt két nap. Illetve hát az elmúlt kilenc év, amióta minden áldott vasárnap dolgozom és amiről magam sem tudom eldönteni, hogy ez most kimenő vagy nem, elébe mentem az életnek vagy nem.
Merthogy ez itt a kérdés kérem, hogy egy nő (de maradjunk annyiban, hogy egy ember, mert baromság a témát csak a nőkre leszűkíteni, én legalábbis nem hinném, hogy csak a nők tudnak meghátrálni egy-egy kihívás elől) felveszi-é a kesztyűt, amit az élet dob eléje, vagy elbujdokol a kihívások elől.
Kezdjük ott, hogy “szabóedit, igazad volt, az életbe belevágni kell...”
Hát kérem, én belevágtam.

Vagy elmenekültem előle, ha úgy jobban tetszik.
A mostohaanyám folyton baszogatott hogy menjek férjhez, az ótvaros kurva megtette, hogy 15 éves koromban éjjel becsempészett hozzám valami rokon pasit, mondván, hogy az majd úgyis elvesz. A pasas kétszer annyi idős volt mint én, nem is tudom, hogy tudtam meggyőzni hogy hagyjon békén. Még az is lehet hogy kicsit szerelmes volt belém, ha csak megdugni akar, biztos nem ment volna ilyen könnyen. De ez mindegy is, érettségi után rögtön elköltöztem otthonról. Augusztusi vagyok, még nem voltam 18. Mehettem volna anyámhoz is, de nem akartam hogy a városban pletykáljanak arról, hogy elüldözött a mostohám. Egyszerűbb volt egy várossal odébb munkát vállalni.
Na most ez micsoda?? Kimenő vagy belevágás?? Menekülés az örök női sors elől? És pláne egy nőstény vagy egy vasharisnya csinál ilyet?? Egy nőstény simán férjhez menne és szülne azonnal két vagy három gyereket? Vagy pont fordítva, attól nőstény, hogy csak az igazival hajlandó párosodni?
Ki dönti el??
Rajtam kívül ki merészeli eldönteni??

De menjünk tovább.
Kilencvenes évek, nyomor, munkanélküliség, pesti albérlet, minden nap egy expressz újság, az álláshirdetések miatt. Eddigre azért már nem estem kétségbe, ha valaki a lábam között matatott, sőt!
Naiv vidéki liba, bejelentkeztem egy álláshirdetésre amiben éjszakai bárba csaposokat kerestek. Odamentem szép, ropogósra vasalt fehér blúzban, térd alá érő sötétkék szoknyában. Nem csodálkoztam se a meztelen táncosnőkön, se azon, hogy a pultnál üldögélő csajok mind viszki-kólát kértek. A koktélnak az a sajátossága hogy az a legdrágább az itallapon és a csaposnak úgy kell tenni mintha beleöntené a viszkit, de közben csak kólát jéggel ad a lányoknak. Háromezer forintot kaptam arra az első éjjelre, háromezer forintot, '92-ben!! Akkor pont ötezer forint volt az albérletem és háromszáz forintért varrtam egy pufidzsekit. Egy nap kettőt, maximum hármat tudtam megvarrni, de akkor már nem tudtam kiegyenesíteni a derekam.
Tudjátok ti, hogy mit jelent 10 pufidzseki egy szoba-konyhás albérletben??
Az kérem 10 pár eleje, 10 háta, 10 pár kézelő, 10 pár ujja, 40 pár zsegszegély, 40 pár zsebtasak, 10 gallér és ha volt, 10 pár vállpánt.
És nem csak szimplán az alkatrészek, hanem megháromszorozva, mert mindenhez kell bélés és vatelin is. 10 pufidzseki egy szoba-konyhának négy napon át minden négyzetcentiméterét megtöltötte, minden széken, minden polcon, de még az ágyon és a szekrény tetején is ilyen-olyan készültségi fokú alkatrészek voltak.
És én egyetlen éjjel megkerestem 10 pufidzseki árát és semmit nem kellett érte tennem mint kávét főzni, úgy tenni, mintha a kólába viszkit öntenék és beszélgetni azokkal a vendégekkel, akiknek nem jutott táncosnő.
Hajnalban a főnök mondta, hogy nagyon meg van velem elégedve, jöjjek holnap is, de szeretné, ha most kicsit megsimogatnám a farkát. Én előbb szabódtam, de aztán fogtam magam és dühömben az említett szerszámot nadrágon keresztül úgy elkaptam derékban, hogy majd' ketté tört. Amikor végre levegőt kapott mondta, hogy ezen azért még van mit finomítani, de majd holnap még gyakoroljuk.
Nem volt holnap, másnap nem mentem be.
Varrtam tovább a pufidzsekiket.
Na most akkor mi van, ez minek számít, elébe mentem az életnek vagy kimenőt kértem tőle?
Egy igazi nőstény örülne egy olyan jól megtermett faroknak – mert még a nadrágon keresztül is érződött, hogy edzett szerszám, a mai ínséges időkben akár még örülnék is eg olyannak.
Nőstény voltam vagy nem??
Van rajtam kívül élő ember, aki erre a kérdésre válaszolni merészel?

De menjünk tovább.

Munkám azért mindig volt, ezután is akadt, még ha utáltam is. Egy orvosi rendelőben, röntgenre várva hallottam két fiút beszélgetni. Egyikük munka nélküli volt és átképzésre járt. “Felsőfokú vállalkozói tanfolyam”, tejóisten, mijafrancaz?? Németet tanul. 100 óra, de angolt is lehet választani.
Még aznap besántikáltam a Munkaügyi Központba, 10 hónapos tanfolyam, vállalkozói ismeretek, Tb, adó, marketing, és ami a legfontosabb, 100 óra angol és számítógépes szövegszerkesztés. Másnap már fel is mondtam, pedig nem volt rossz helyem, üzemvezető voltam egy ruhaipari kisszövetkezetnél.
1 év múlva megvolt a nyelvvizsgám és a repülőjegyem, Velencéből indult az első hajó amire szerződésem volt.
De tényleg, őszintén, most ez mi??
Kimenő vagy elébe menés??
Mégis, mihez kell több bátorság?
Csinálni a napi robotot vagy kimenekülni belőle egy másféle robotba mert mindegy hogy mi, még az se baj ha sokkal rosszabb, csak legalább ne ugyanaz legyen?
Kinek van bátorsága eldönteni, hogy a napi taposómalomból kimenekülni bátorság vagy gyávaság?
Ember, aki még nem tudná, annak most megmondom; MIND A KETTŐBE BELE LEHET DÖGLENI!
Legfeljebb az egyikbe lassabban, a másikba gyorsabban.
És igenis, kikérem magamnak, hogy egy butácska dalszövegíró meg egy csirkehangú énekesnő ítéletet mondjon fölöttem.

12 Comments:

  • At 6:27 de., Anonymous Névtelen said…

    Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

     
  • At 8:06 de., Anonymous Névtelen said…

    meséljek én is történetet? a tiéd ilyen. én másmilyet tudnék. meséljek mondjuk a nővéremről, akit le kellett tagadjak, hogy a testvérem, mert olyan ingatlanügyei voltak, ráadásul azzal, aki az én egyik legfontosabb megrendelőm, és úgy baszta át, mint szart a palánkon?

    vagy meséljem el azt a tanárnőt, akinek arra és addig kellett a férje, hogy elhozza otthonról, csináljon neki két gyereket, majd miután ez megtörtént, 20 év múlva kitette a szűrét? szó szerint egy szál gatyában?

    netán anyámét, aki isten nyugtassa apámat csak a látszatnak tartotta? vagy apai nagyanyám, akinek 6 férfitól volt 5 gyereke, miközben mindegyik csak addig és arra volt jó, hogy miután elkártyázta (!) a családi házat, lehessen hol lakni, hol s kinek szétbasznia a családi életét?

    tudod te pontosan, hogy mire gondolok. és azt is, hogy kik a vasharisnyák. azok, akik a vért is kibaszatják a pasiból, nő és gyerektartást, mindent. gondolod, csak nőkkel esnek meg fura történetek? az 50 éves leszakadt vezetőnő, aki egy szállodalánc beszerzéseinek főnöke, és aki közli veled, hogy ha nem kúrod meg, akkor nincs üzlet?

    olvass pinablogokat. vannak, nem kevés számban. olvasd, hogy mit és hogy csinálnak. még ha csak agyjáték és nem valóság, akkor is. menj el egy iskolába, nézd meg, hogy a nyolcadikban mi megy. 14 éves gyereklányok, melírozott hajjal, műkörömmel. ők mik akarnak lenni?

    félet tőle brünnhilde, hogy biza egyre kevesebb az, amit leírsz, és ez csak a szörnyeteg részre igaz, hogy szerencsére, mert az emberi vonala is silányul, fogy ennek a dolognak.

     
  • At 8:59 de., Anonymous Névtelen said…

    Kedves Brünhilde!
    szabóedit balladája álballada, álszomorkás sanzon hangszerelésben, csehtamásosan bereményigézásan álszólamokkal, általánosan. kérlek, ne vedd komolyan, nem rád vonatkozik.
    nem tudjuk, szabóedit mikor, miért és minek szegült ellen és hogy az valódi meg-nem-alkuvás vagy csak sima hülyeség volt-e. nem tudjuk a szerző mit sirat a dalban. bárki, bármit beleképzelhet. de az is lehet, hogy csak én nem tudom, mert nem jól figyeltem, mert eleve bosszantott az álmerengő dallam. pedig kétszer is meghallgattam. szóval a dal szerintem hamis csecsebecse.
    A te életed pedig épp az ellenkezője!

     
  • At 9:05 de., Anonymous Névtelen said…

    bocs, nem mellesleg bereményi a szövegíró. ezen kívül a dalnak épp az a dolga, amit ebben az esetben tesz, ennél többet nem tehet. szőke anni balladája se volt másabb, több vagy mélyebb, ne tévedjünk nagyot. el lehet verni a port a dalon, a dalnokon is, de mielőtt ezt tennénk, tessünk már mutatni ellenpéldát. cseh tamás mennyiben volt más? fikció vagy megtörtént, mennyiben változtatta a történetet? irén, akit egy lepedőn húztak fel semennyivel sem ér kevesebbet szabó editnél.

     
  • At 10:01 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Jézusom, zsoltu, ha egy tényleg nőnek csak arra kell egy férfi, hogy "elhozza otthonról, csináljon neki két gyereket" az nem vár 20 évig hogy kirakja.
    Lehet hogy abban a fázisban amikor már nagyon bántani akar ezt mondja, de nem kell neki elhinni. Egy férfit a spermájától is meg a pénzétől is le lehet fejni néhány évnyi házasság alatt is, nem kell megvárni a nőnek amíg negyven éves korára karfiolsegget növeszt.

     
  • At 10:07 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Ja, és "pinablogokat" régebben, csak nagyon rövid ideig olvastam mert nem szeretem őket.
    A nyolcadikos kislányoknak meg fogalmuk sincs róla hogy mit akarnak, szerintem csak simán britniszpírsze szeretnének hasonlítani.
    Annak pedig nagyon örülnék, ha írnál ilyen sztorikat mert igazán érdekel milyen az, amikor egy férfi érzi magát a férfiasságában megalázottnak.
    Nem szeretném ha a saját tapasztalataim miatt az az előítélet alakulna ki bennem (is), hogy minden faszkalapnak, még a legnagyobbnak is van lelki élete ami babusgatásra vágyik. Mit érez az olyan férfi, akit felszólítanak a kefélésre? Őszintén érdekel.

     
  • At 10:45 de., Anonymous Névtelen said…

    dehogynem vár. dehogynem. miközben a férfit még sterillé is tetette. dehogynem. így (is) megy ez. és nem mucsán, nem valami letapadt agyú prolik között.

    egyébként nem hiszem, hogy annyival másképp működnének a dolgok férfi és nő esetében, ha programkefélésről van szó. hülyén érzi magát, minimum.

    tudod mi a helyzet? hogy bele vagyunk süppedve nyakig a magunk világába. de erről meg én fogok a taxiba írni majd. :)

     
  • At 10:48 de., Anonymous Névtelen said…

    Nem lehetne egy nő csak egyszerűen nő anélkül, hogy "feminista" lenne? Vannak "masculinisták" és kukiblogok?

    Lehet együtt a férfi és a nő, pusztán azért, mert kölcsönösen jól érzik magukat együtt? Pusztán egymás kedvéért, akár évtizednyi ideig?

    Miért kell egy intelligens, tehetséges nőnek lángszóróval a kezében, páncélba-pajzsba állig felfegyverkezve egy megmászhatatlan sziklán állva, állandó készenlétben védekeznie a férfiak ellen? Miért védekeznie kell?

    A férfi és a nő egy-egy szimbolikus nemi szerv ruhába öltözve, aki csak azt várja, hogy mikor bánik el vele a másik?

    Nem szerethet engem egy férfi magamért is, ("pina" beleértve, de nem egyetlen és kizáró domináns tényező)? Nem lehetek én csak egy nő, a "pinával" együtt, nem örülhetek egy férfinak, nem szerethetem önmagáért is "kuki" beleértve, mindezt akár évtizednyi ideig vagy tovább, anélkül, hogy feminista lennék? Szabad lenni nőnek és férfinak, címkék nélkül?


    maria

     
  • At 1:30 du., Anonymous Névtelen said…

    Kedves Zsoltu!
    Bevallom, nem ismerem Bereményi Géza utóbbi 30 évben készült szövegeit, de nemcsak az ő alkotásait nem ismerem, hanem más művészekét is csak igen szórványosan, ezért, és egyébként is, véleményem szubjektív, semmiképpen sem kizárólagos, másirányú felfogások meggyőzhetnek.
    Szóval, Cseh Tamást mintegy harminc évvel ezelelőtt láttam és hallottam énekelni, előadása szuggesztív, átható, andalító, elgondolkodtató, gyönyörködtető élmény volt. A dalok az Ő előadásában és gitárkíséretével egészen átlényegültek. Irén elemelkedett a földtől, átalakult és elrepült. De más miatt is revelációként hatottak Bereményi dalai. Végre kiderült, hogy a mi magyar valóságunkról is lehet szép sanzonokat írni, azokat hitelesen előadni.
    Mondom, nem tudom, miket írt Bereményi azóta, de ha Szabóeditről ráismertem, akkor valami nem stimmel. Önmagát utánozza. De miért? Ami akkor élményszámba ment, az ma, legalábbis nekem, nem mond újat, nem világosít meg, hamisan cseng. Für Anikó igazi, hiteles művész, de ez a dal nem az övé. Ez Cseh Tamásé volt harminc évvel ezelőtt.
    És a Bicska Maxival se stimmel valami. Kis vidám operettbetét látszik a megadott helyen. Igen, tudom, már harminc évvel ezelőtt is cukrozott operetteket csináltak a Koldusoperából, de én még láttam az eredeti, brechti rendezést, és az egészen másról szólt. Igaz, az eredeti brechti felfogásnak is vannak ma is egyenesági leszármazottjai is.
    Vagyis valami olyasmit próbálok mondani, hogy nagyra tartom, ha valaki képes megújulni, közönségét újra és újra megvilágosítani.

     
  • At 2:42 du., Anonymous Névtelen said…

    kedves kata,
    tudom, nem jó dolog hasonlítani dolgokat, az már eleve felér egy anyázással, ha azt mondom, hogy mennyi színész lemez jött ki és eleddig mind hallgathatatlan szemét volt, ehhez képest für anikó lemeze egy jó lemez lett. tehát ezért nem mondom.
    für anikó lemeze azért lett jó lemez, mert a sok ugribugrizás közben nekem jól esik, hogy olyat hallgathatok (olyat is), aminbek van valamiféle koncepőciója, elképzelése, és azt meg is próbálja megmutatni. für lemeze ilyen.

    ami bereményit illeti: azok a dalok akkor működtek tamással. azok a dalok ma se nagyon működnek már, tamásssal se. a mostani dalok tamással nem azok a dalok, amik akkor voltak. mit akarok mondani ezzel? hogy minden változik és ebben a változásban akarunk számonkérni alkotókon változatlanságot. nem lennénk igazságosak, ha ezt tennénk.

    hallgasd egy sanzonként, egy hangulatként. nem fogja megváltani a világot, mert annak nincs szüksége a megváltókra. már nincs. és még nincs. ez most egy ilyen megváltótlan világ lett.

     
  • At 10:28 du., Anonymous Névtelen said…

    nos, ahogy te sem, én sem, ahogy te is, én is - nem vita és nem válasz erre, hanem az inspirációd által gerjedő gondolataim, nem csak erről, sőt, alig erről.
    http://zen-taxi.zsoltu.hu/?p=344
    merthogy épp a te blogod azon kevesek közé tartozik, ahol a tulaj nem szépeleg a tükör előtt, hogy mennyire jól értesült, hogy mennyire benne van a tutiban, hogy mennyire megfogta az akármi lábát.

     
  • At 3:27 du., Anonymous Névtelen said…

    Kedves Brünhilde, a történeted nagyobb hatással volt rám, mint Szabó Edit. Igazából meg sem hallgattam, már annál a sornál felfordult a gyomrom, hogy az életbe bele kell vágni. Szerintem meg minden különösebb manír nélkül élni kell, és élni hagyni, közben hűnek maradni saját magunkhoz. Nem tom, nekem Cseh Tamás sosem jött be, más generáció (szüleimé), más problémák, más életek.

     

Megjegyzés küldése

<< Home