Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/12/09

frissítve!!
megtaláltam a MásikSzínház blogját képekkel és az előadás hangfelvételével. Ez még csak olvasópróba, azóta a Gézagyerek hangja tökéletes lett, tétova, követelőző, éneklő, kántáló, tökéletes gézagyerekes hang.

:-) Szépjóestét!
Egészen kitűnő színházat láttam ma, Háy János A Gézagyerek című drámáját adta elő a MásikSzínház.
Arról szól a darab, hogy ha az Isten egyszer véletlenül vagy bosszúból elbaszott valamit, azt utána már ő sem tudja megjavítani. Megtudjuk belőle, hogy a szódás szörp kieszi az ember csontjából a meszet, a máját meg a reggeli kétdekás puffasztja fel. De nem is a máját, az az epéje. De ez mindegy is, mert ami ennél sokkal szarabb, hogy a lelkét meg reménytelenség, a munkanélküliség, az irígység és legfőképpen a rá osztott saját keresztje emészti fel. Az agyát meg az értelmetlen, szertartássá vált párbeszédek és a szeretettelenség morzsolja szét.
Jó szarul van berendezve ez a világ, ahol egyedül a kutyák tudják biztosan a dolgukat.
Szóval ilyesmikről szól a darab, jól van megírva, nagyon jól. Itt van egy novella változata. A dráma maga rövid, élőképszerű kis párbeszédekből van összerakva. Igazi, klasszikus tragédia annyiban, hogy valós, élő karaktereket mutat be, remekül felvezeti a történetüket és a végletekig srófolja a fezsültséget. Nem görög dráma annyiban, hogy a végén nincs se tanulság se katarzis, csak valami rossz szagú reménytelenség, áporodott és savanyú, mint amilyet az olcsó sörtől büffent fel az ember.

Írnék pár szót magáról az előadásról is.
Ha jól sejtem, a MásikSzinház amatőr, vagy félamatőr társulat, az előadásaikat a Vendel utcai Politechnikum színháztermében tartják, ebből a darabból konkrétan négyet. (én a harmadikat láttam, egy még lesz 13-án, tessenek sietni, hátha van még jegy).
A színházterem pici, lapos, de van egy pirinyó zsinórpadlása és egész jó világítása. Vagy lehet hogy nem olyan jó, de nagyon jól használták. A rendezés egyébként is maximális figyelemmel volt a minimális adottságokra, néhány függönnyel ügyesen osztották a szinpadot, a belső tereket pár darab bútorral, a külsőket pedig magnóról bejátszott hangefektekkel jelölték. Meglepően jól és ötletesen, komolyan mondom, a szegényes technikai feltételek ellenére is tökéletes színházi élményben volt részem.

A szereplőkön látszik, hogy amatőrök. A jóképű, makkegészséges értelmiségi fiúkról sajnos nem nagyon lehet elhinni, hogy lepukkant, egész nap a kocsmában lógó munkanélküliek vagy a nehéz, lélektelen munkába belepistult prolik. De becsülettel játsszák a szerepüket és legalább nem ripacskodnak. Ez dícséret, tekintve, hogy komoly színházakban is gyakran találkozom olyannal, hogy egy színész túljátssza a szerepét. Ezek a fiatalok ebbe a hibába nem esnek bele, legjobb tehetségük szerint részei egy előadásnak és ami nagyon fontos, lehet rajtuk érezni, hogy pontosan értik hogy mit és miért csinálnak a szinpadon.
Akit nagyon meg kell dicsérnem, az a főszereplő Béres Miklós. Nekem van egy Gézagyerekhez hasonló kis kolléganőm és néha egészen megdöbbentem, hogy a srác mennyire eltalálta a figurát. Ugyanaz a tétova mosoly ha vár valamire, ugyanaz a felcsillanó öröm, ha ismerős dologgal találkozik. A vontatott beszéd és az a furi, kissé erőszakos hangsúly, amikor megismétli a mondatait (mindent kétszer mond, kétszer mond), a kényszeres kis mozgások, minden nagyon, nagyon a helyén van. Őszintén gratulálok az alakításához, technikailag és művészileg is tökéletes a szerepben.

A kép Gejza oldaláról van.

Ezúton is köszönöm Vajszínűnek, hogy felhívta a figyelmem az előadásra.

Ja, és még valamit: a színházi büfékről tán még soha nem írtam, de itt most muszáj. Szünetben a kisboltban, otthonkába és fejkendőbe öltöztetett igazi falusi boltos nénitől (na jó, tán még 30 sincs a lány, de az otthonka az tutira valódi) vehetünk vajas kenyeret párizsival (ez nem biztos, csak ha jók vagyunk, akkor kerül rá párizsi) tokaszalonnát és kenyeret meg szódás szörpöt. Mindezt adagonként 30 ft-ért. A bátrabbak 150-ért megkóstolhatják a fél dekás üvegekbe palackozott, denaturált szeszből és aromából kutyult lófingató retteneteseket. Csak hogy tudjuk, mitől köp valaki hajnalonta sűrűt és sárgát, mint a takony. Tökéletes a hangulat, már csak egy lepusztult, falu végi buszmegálló kéne egy folyton lerobbanó ócska ikarusszal.

11 Comments:

  • At 2:16 de., Anonymous Névtelen said…

    ki-va-lo blogot irsz es jajistenem, mikor lesz nekem idom az egeszet vegigolvasni? de lesz!

     
  • At 12:45 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    :-) Köszönöm szépen!
    nem kell nagoyn sietned, a blog megvár, itt van és jó darabig még itt is lesz.

     
  • At 1:56 du., Anonymous Névtelen said…

    nem foztem ma, olvasok es olvasok, nnna. :)

     
  • At 2:11 du., Anonymous Névtelen said…

    ebbol nyomtatas es bekotes lesz, ha nincs ellenedre

     
  • At 7:56 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    :-)
    Háát, a bekötés tán túlzás, de egy gyorsfűzővel kétségtelenül könyebb olvasni.
    Örülök hogy tetszik.

     
  • At 1:21 de., Anonymous Névtelen said…

    Juj, orulok, hogy tecccett. En megkaptam a szoveget, az eloadas olvasoprobainak hangfolvetelet, meg egy csomo kepet... legalabb a zen lelkemmel is ott voltal. Csak meg annyit (ez itten a reklam helye), hogy januarban es talan kesobb is lesznek eloadasok, a decemberiekre minden jegy elkelt...

    Meg egyszer kosz, hogy elmentel, es irtal rola - nekem ez fontos volt.

    (Es: szia sem!!! Ha te ugyanaz vagy, aki hipp-hopp eltuntel az en eletembol... vagy en a tiedbol... mar nem is tom... azt sem, hogy miert...)

     
  • At 1:22 de., Anonymous Névtelen said…

    "a zen lelkemmel" helyesen olvasva "a zén lelkemmel"... azok a franya ekezetek :D

     
  • At 12:15 du., Anonymous Névtelen said…

    Brünnhilde kedves, gyonyoruen tudok konyvet kotni es egy hozzad hasonlo igenjo embernek adod/m karacsonyra.

    (Kinga kedves, en vagyok az oreg sem. Megtenned, hogy megrajzolod Brünnhilde blogjanak cimlapjat?)

     
  • At 6:32 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    hehe, milyen kicsi a világ :-))

    Kinga, képet küldhetnél át, illusztrációként kitenném - bár Gejza fotója elég jól kifejezi a darab egyik üzenetét. De csak az egyiket, szóval örülnék néhány képnek, mert a neten sehol nem találtam.
    Te honnan ismered őket? Jól érzékeltem, hogy ők profi, megszállott amatőrök? Elképesztő fegyelemmel és alázattal játszanak.
    Figyelem az oldalukat, nagyon komoly repertoárjuk van. Illetve hát nem repertoár, mert gndolom, egy évig játszanak egy darabot és aztán újat vesznek elő.

    sem, hát ennél nagobb megtiszteltetés nem érhet, minthogy vlaaki karácsonyra kapoja a blogomat.
    Köszönöm szépen!

     
  • At 7:49 du., Anonymous Névtelen said…

    en koszonom - te pedig azt kapod karacsonyra, hogy a valaki kapja! :)

     
  • At 12:41 de., Anonymous Névtelen said…

    Megirom email-ben, honnan "ismerem" oket.

     

Megjegyzés küldése

<< Home