Brünnhilde szikláján

Valló világ

2007/03/23

S.Ö.R.+E.+SZ. azaz Shakespeare Összes Rövidítve + Elhadarva + Szétröhögve

Régen láttam már ilyen zseniális komédiát így tönkretenni - Talán a megboldogult '80-as évek vidéki kultúrházaiban röhögték így szét az előadásaikat a harmadik faluban már seggrészeg hakniszínészek és -énekesek.
Kár pedig, mert a SÖR kitűnő, sziporkázó darab, valóságos gegparádé. Visítva nevettem amikor Rómeó és Thibald végzetes párbaja Jedi lovagok küzdelmévé alakult. Az Othellót rappelve adták elő mondván, hogy ha nincs köztük fekete bőrű színész akkor legyen fekete bőrű zene. Ilyen szép férfisegget is régen láttam már, még akkor is tetszett, ha kissé meg kellett hozzá erőszakolni a dramaturgiát. Szóval kár a darabért.
Kár, mert nem kímélik a közönséget; egyrészt a "Rövidítve" sokszor azt jelenti, hogy hadarva. Ez a West-End-en nem gond, de a magyar közönség sokat veszít a szövegből (én legalábbis sokat veszítettem). Másrészt a játék időnként a jóízlés határain túl is interaktív. Pontosan mivel nem minden poént értünk, kicsit túl sokat várnak a nézőtől. Kínos volt például hogy egy lányt felcibáltak a szinpadra és kiderült, hogy szegényke nem érti hogy "You scream!". Meg kellett neki súgni magyarul, hogy "Sikíts!". Röhögni persze ezen is lehet, csak valahogy nem az igazi.
És hát igen, a színészek is szemmel láthatóan jól érezték magukat, gyakran elröhögték a szerepüket, várniuk kellett vagy elfordulni amig újra folytatni tudták a szöveget. Egyikük egyszer még a műfogsorát is kiköpte - szemmel láthatóan dramaturgián kívül.
Mindezzel együtt is jó szívvel ajánlom a darabot, sőt, ha lesz rá jegy, én is meg fogom nézni még néhányszor. Egyrészt kitűnő nyelvgyakorlási lehetőség, másrészt pedig remek kedvcsináló Shakespeare-hez.

És akkor legyen itt a kedvencem, a "The Othello Rap":

(ebben a jelenetben a Nemzeti béli előadás jobb volt, mert feldobta hogy a színészek vagányak, laza csípőjűek és táncoslábúak)
még több S.Ö.R.

1 Comments:

  • At 2:34 du., Anonymous Névtelen said…

    valaki el tudná nekem küldeni a az Othello rap -s változatát magyarul?
    noe69@freemail.hu

     

Megjegyzés küldése

<< Home