Brünnhilde szikláján

Valló világ

2007/03/14

:-) Szépjóestét!
Kezd a világ tényleg megbolondulni; "Molotovkoktél-gyárat" lepleztek le a VI. kerületben írja a hvg.
Félreértések elkerülése végett: minden további nélkül el tudom képzelni hogy van pár idióta, aki megint gyújtogatni akar.
De!!
Mi a franc "leleplezni" való van egy "molotov-koktél gyáron"??
Egyáltalán, mi az, hogy molotov-koktél GYÁR????
Ahogy én tudom, a molotov-koktélnak pont az az "előnye", hogy nem kell neki különösebb előkészület - pláne nem napjainkban. Üveg mindenhol van, ha nincs vagy elfogyptt, vesznek egy rekesz sört vagy ásványvizet. Benzin is van, ha nincs, leszívnak egy autót. Rongy is van bőven, ugyan ki az a lúzer, aki erre 'gyárat' rendez be??! Vagy ha mégis, akkor ugye senki sem gondolja komolyan, hogy ez egy hűde nagy fogás? Azért remélem, hogy a biztonságiaknak annál több eszük van.

Én már készülök az ünnepre annyiban, hogy nézegetem a kokárdám: felvegyem vagy ne vegyem. vissza lehet olvasni, eddig minden évben mindenkit arra biztattam, hogy 15-én reggel tűzze ki és 16-án reggel vegye le. Egész kicsi korom óta mindig kokárdát hordtam március 15-én, ez több mint hagyomány, ez a kultúrám és a szocializációm része.
Most először, igen, még a 2002-2003-as márciusok után is most először érzem azt, hogy nincs kedvem kitűzni.
Nyilván, elfogyott az erőm, nincs kedvem ... mihez is nincs kedvem? Magyarázkodni? Passzívan ellenálni? Nem tudom, tényleg nem, egyszerűen csak mélységes csömört érzek, úgy érzem, durva kézzel kitéptek belőlem egy darabkát.
Nincs is kedvem többet írni, tessenek elolvasni inkább drc ünnepről szóló posztját.

Kokárdaviselés helyett kikerestem a youtubról az összes Hazám, hazám felvételt. Megvan a klasszikus Simándyval, de találtam két tiszteletköröset is, Placido Domingóval és Franco Tenellivel. Lehet mazsolázni, kinek melyik tetszik jobban. (Azt azért megjegyezném, hogy Simándynak fénykorában volt akkora hangja, mind Domingónak - ha nem nagyobb)

Szóval Bánk bán.
Ha jól emlékszem Borók tanár úr tanítására, 1848. március 15-én este ezt a darabot játszották Pesten - akkor persze még nem az operát, csak a drámát. Laborfalfy Róza volt Gertrudis, de a forradalmi hangulat annyira hatott rá, hogy csak úgy merte elvállalni a szerepet, ha kitűzhetett egy kokárdát a mellére.
Befejezésként legyen itt még egy részlet Erkel operájából. Az a jelenet, amikor Bánk rátör Gertrudisra és számon kéri rajta Melinda és az ország tönkretételét.

8 Comments:

  • At 10:17 du., Anonymous Névtelen said…

    OFF:
    http://donricardo.freeblog.hu/archives/2007/03/13/2209886/

     
  • At 3:54 de., Blogger Kinga said…

    Basszus, ne tudd meg, nekem hanyszor kellett itten rohoges nelkul, turelmesen elmagyarazni a mosolygos erdeklodoknek, hogy nem, azt nem tom, hogy ma (marc. 15-en) milyen olasz unnep van, de hogy Magyarorszagon ez eleg jeles nap, az biztos... :D

    Mellekesen azt hallom otthoni kedveseimtol, hogy fel Budapest elhuzott a picsaba, ki a varosbol, leallt az elet... Masfel - ket oras ut a Balatonhoz 4 oras lett. Ez igy van feled is?

     
  • At 6:27 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Igen, sokan utaznak, de ezen nincs mit csodálkozni, 4 napos ünnep jün és jó időt jósolnak. Ez majdnem olyan, mint nálatok a hálaadás, akkor is mindenki útra kél.
    Abból viszont amit egyes portálokon olvasok arra következtetek, hogy jönnek is Pestre elegen. Szerintem megint nem úszuk meg járdafeltépés és autóborogatás nélkül.

     
  • At 9:06 de., Blogger AZH - photographer in said…

    Gimnazista koromban láttam utoljára a Bánk bánt. Nem értettem semmit sem belőle. Miért hergelte fel magát a vén Bánk? A hivatalos magyarázat szerint a népért. Az istenadtáért... azért.

    :-)

    Évtizedek múlva vettem a fáradságot, és utánanéztem a témának. Háppersze, hogy a NŐ volt a konfliktus-maker. Szegény Katona megírta rendesen, de Vörösmarthy kihagyatta vele a lényeget, Arany pedig az áldását adta rá... így születnek a nemzeti eposzok.

    Az eredeti mű a vénségről és a fiatalságról szól. Egy vén trotty elveszi feleségül a halál karmaiból megmentett, gyönyörű, fiatal nőt. Aki ráadásul spanyol is. (Itt ugrik a nemzeti ellenállás nemes gondolata.) Az agg férj kiszállásra megy, a spanyol vér forr, forrogat, míg a végén kifut. (Kinek szurkolunk? Na kinek?) Bánk hamarabb tér vissza, naná, hogy in flagranti, coitus elkapándusz, és kirúgándusz.

    A csökkentett napidíj miatt az aggastyán leszúrja a munkaadót, beadja a lemondását, és az utóbbi miatt érzett bánatában dalra fakad.

    Bocacció-Moliere-Shekszpír téma magyar módra.


    :-)

     
  • At 12:58 du., Anonymous Névtelen said…

    Ki se mozdulok. Így aztán nincs is kokárda kérdés. Pedig van egy gyönyörű kokárdám, még az "átkos"-ból, ami pamut, nem ez a vacak kemény műanyag. Azt, ha fújná a szél,mert szép hosszú szára van, az olyan, de olyan szép lenne, hogy sírna az ember a gyönyörűségtől.
    Nem bocsátom meg nekik, akik elvették az ünnepem !

     
  • At 3:51 du., Blogger Kinga said…

    Hat, brunnhilde, az lehet, hogy 4 napos, meg szep ido, de hogy az emberek tobbsege nem azert menekul ebbol a vicces fovarosbol most, az is tuti. Nekem legalabbis nem igy mondtak, de persze lehet, hogy en nem a termeszetvedoket kerdeztem...:D :D

     
  • At 3:54 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    drc, kösz, este vagy holnap megírom!

    Zsolt, nem kell ehhez se sékszpír, se bokaccsó, ezt már a régi görögök is tudták - lásd szép heléna meg odüsszeuszné, ajjaj, mindig minden zavaros ügyben a NŐ a kiindulópont (legalábbis remélem).

    Kedves Névtelen, sajnálom hogy így érzel. Illetve hát érzünk. Én is mennék ma este moziba, de a filmet a Corvinban adják, se metróval, se bringával nem tudok keresztülvergődni a városon. Hacsak úgy nem, hogy kőbánya felől érkezek és arra is indulok haza, de ez meg valljuk be, túl nagy kerülő lenne.
    Igen, elvették az ünnepünket. Én eddig még kapaszkodtam bele, nem akartam odaadni, de most már kicsúszott kezemből és nem kapkodok utána, vigyék, legynek vele boldogok. Majd pár év múlva vagy visszalopom, vagy találok magamnak más(hol) ünnepelni valót.

     
  • At 3:57 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Én nem érzek menekülést, most értünk vissza a rómairól, dugig van, alig lehet mozdulni. Bringások, gyerekkocsik, mindenki sétál, sült halat meg kolbászt eszik, fogy a csapolt sör. Olyan van (én is ilyen vagyok) hogy valaki kerüli az ünnepségeket és a lehetséges zavargások helyszíneit. Szegény Petőfi sem hitte volna soha, hogy még tojással dobálják meg a szobrát csak azért, mert néhány liberális politikus ácsorog mellette.

     

Megjegyzés küldése

<< Home