Brünnhilde szikláján

Valló világ

2007/03/12

:-) Szépjóestét!
A Pesty Fekete Doboz készített egy dokumentumfilmet a tavaly október 23-i "eseményekről" Megsebzett ünnep címmel. (A hírtévé adta/adja le, a link a youtube-ra vezet, 3 részletben megtekinthető)
Pesty már 20 éve is csinált ehhez hasonló filmeket, mondhatni, hogy ő örökítette meg filmszalagon a rendszerváltást - és nem csak megörökítette, de a videóival tett is érte. Az akkori progresszivitása és bátorsága mára kissé egysíkú lett, féloldalra billent. A Megsebzett ünnep alapján ki merem jelenteni hogy ő a magyar M. Moore. Minden szava igaz, de csak az egyik nézőpontból hoz fel bizonyítékokat, erőszakosan szájbarágja a koncepcióját és emiatt nem dokumentarista, hanem sajnos propagandista. Szó sem esik például arról, hogy a tüntetők építési állványokat bontottak le, járdákat téptek föl, rendőröket késeltek meg, gyújtogattak, törtek-zúztak. Teljesen arra megy ki a film hogy bebizonyítsa, hogy 23-án békés sétálókat és naggyűlőket vertek szét. Sőt, egyenesen tápot ad az összeesküvéselméleteknek. Van egy félmondata, hogy "gyanús körülmények között beindítottak egy tankot" - hogy milyenek azok a "gyanús körülmények", azt nem fejti ki bővebben. Én elfogadom, hogy egy nosztalgikus hangulatba került öregember elég egy tank beindításához, nem kell ahhoz sem újnáci összeesküvés, sem titkos miniszterelnöki utasítás, sem moszad ügynök.

De ezt hagyjuk, a film mindneképpen hasznos és tanulságos; oda kell figyelni a rendőreinkre. A személyi állomány fizikai és pszichikai állapotára és a kiképzésükre is. Pesty felvételeiből és a tanúk elmeséléséből látszik, hogy sok rendőr túllőtt a célon és nem oszlatott hanem móresre tanított. Márpedig nekik nem az a dolguk hogy üssenek vágjanak, hanem az, hogy ne engedjék randalírozni a randalírozni vágyókat. Egyszer már leírtam, most csak idézem:
"Az álarcos gyujtogatót és a járdakövet hajigálót el kell kapni, megbilincselni és bevágni a rabomobilba. Esetleg kicsit meg lehet igazgatni a tomfával ha nagyon hőbörög. Hasonló eljárást érdemel az is aki autót borít fel.
Az ökölrázó, zászlólengető és ordibáló idiótákat hagyni kell hogy rázzák az öklüket, lengessék a zászlójukat és ordibáljanak. Arra kell csak ügyelni, hogy ha megjelenik köztük egy kődobáló, akkor annak ne legyen ideje megmelegedni, azonnal ki kell kapni.
A kokárdás fehérszalagos orbánkitűzős jónépnek udvariasan meg kell mutatni hogy merre van a kijárat és csak akkor szükséges elállni az útját, ha nem arrafelé indul.
A bamba, odakeveredett járókelő felé meg kell lengetni a gumibotot, toppantani egy nagyot és az illető menten összecsinálja magát, csak a harmadik sarkon mer majd megállni."

És hát igen, jobban örülnék annak, ha azokat a rendőröket akik ludasak a túlkapásokban elküldenék a testületből és/vagy megbüntetnék őket. Ez azoknak a rendőröknek is jobb lenne, akik tényleg csak a dolgukat végzik. És nagyon ki kéne gyomlálni a parancsosztogatókat; hatalmas műveletvezetői hibák történtek tavaly.
A komoly sérülteknek pedig tetszik vagy nem, de az állam kártérítéssel tartozik. Kár is bíróságra vinni a dolgokat, akik maradandó sérülést szenvedtek, azoknak jár a kártérítés.