Brünnhilde szikláján

Valló világ

2007/08/23

:-) Szépjóestét!
Spóroljunk, de okosan!
Van ugye nékem ez a munkahelyem, ez a 600m2-es irodaház. Két szintes, nem a legjobban tervezett és kivitelezett épület. A hatalmas bejárati lépcső például befelé, az ajtó felé lejt, a legkisebb eső is befolyik és megáll a küszöbnél. A piszoárokat belekötötték a padlóösszefolyóba, ennek köszönhetően a húgy ott pihen az összefolyó rács alatt. A padlófűtés miatt télen hamar elpárolog a felgyűlt lé így aztán nem csak igen intenzív pisiszag terjeng, de mivel kiszárad a bűzelzáró, a csatornaájer is feljön. Az emeleti WC-k csatornacsövébe belekötötték a lapostető csapadékelvezetőit. Ezt onnan tudom, hogy amikor egy nagy felhőszakadás van, a WC-ből bugyborékol fel a víz.
Sorolhatnám még, de ezek inkább az építőipar, mint a spórolás hibái.
A tulajdonos igen meggondolja mire költ, szúnyoghálóra például nem. Ezért aztán másfél centis nagy döglegyek repkednek az épületben és körömyni köpéseket hagynak mindenhol. De ez őt nem zavarja, végülis van jó takarítónője, akit azért fizet, hogy az ilyesmit eltüntesse.
Aztán ott van a légkondicionáló. Az emeleti, egyterű irodában van két hatalmas, a földszinti ügyfélszolgálaton egy, az előadóteremben és az étkezőben is egy-egy. Nagyon ügyelnek arra, hogy ezek a légkondik ne legyenek túl gyakran bekapcsolva, akkor is csak szordínóban, 26 fokra állítják őket.
Mint minden jobb irodaházban, ebben is van egy portásfülke. Sőt, a fülkében van egy éjszakai portás is.
A 6m2-es kis szobácskának két hatalmas ablaka van, az egyik délkeletre, a másik délnyugatra néz. Ergo egész nap süti a nap, estére -mire jönnek a portások- kellemes, hűlő szaunára emlékeztető hőmérséklet alakul ki benne.
Légkondi ott nincs, minek, nappal nincs benne senki, éjszakára meg nem kell a portásoknak.
Gondolja ezt a tulajdonos.
Merthogy a portások másképp gondolják.
Ők bizony, amikor mindenki elmegy, körbejárják az épületet és felkapcsolnak minden légkondit. Az emeleti kettőt, mert az pont jó nekik, a lépcsőn leszivárog a hűtött levegőt. Az ügyfélszolgálaton és az ebédlőben lévőket meg azért, mert azok keresztben vannak és mozgatják a levegőt. A fentieket 19 fokra állítják, mert mire leér, úgyis melegszik a levegő. A két földszintit 22-re, mert az már közelebb van a portásfülkéhez, nem akarnak megfázni.
Hát valahogy így működik az épület este hattól reggel hatig.
Viszont megtakarították egy 2,5 wattos vagy még kisebb klíma beszerzési és szerelési költségeit.
Mert ugye spórolni kell.