Brünnhilde szikláján

Valló világ

2007/09/21

:-) Szépjóestét!
Az enyém nagyon szép volt :-))
Most nincs erőm magyarázni, de határozottan kezdek beleszeretni Mozart operáiba. Sokkal, sokkal, sokkal több van ezekben a művekben, mint kikapós szobalányok meg baszatlan grófnék meg félrekefélős grófok.
Most ezt nem magyaráznám, kábé 10 percem van még, amig ébren bírok maradni.

A bringázós operábamenés kifejezetten jól sikerült, majdnem minden úgy történt, ahogy számítotam - két kis kivétellel. Az előadás ugyanis nem a megszokott 7-kor, hanem 6-kor kezdődött. Még szerencse, hogy időben észrevettem és sietve ugyan, de beértem. Ebből következően a két dolog, ami nem sikerült az a "komótosan hajtok, hogy ne izzadjak le" és a harisnyacsere. Hajtottam mint az állat és mivel a második csöngetésre estem csak be, már nem pocsékoltam az időt a harisnyával, simán, mezítlábasan ugrottam bele a körömcipőbe. Bokáig érő ruha volt rajtam, szóval bőven belefért, a kutya sem látta, hogy a Szakdolgozat Miatti Nagy Idegösszeroppanás Projekt miatt két hete nem borotváltam a lábam.
Szép előadás volt, de erről majd holnap írok.
A nap videóján Susanna (Ileana Cotrubas) öltözteti a nadrágszerepben tündöklő Frederica von Stade-t (Cherubino) női ruhába és a jelenetben az elhanyagolt szépasszony bárónét éneklő Kiri Te Kanawa gyönyörködik. Vezényel John Pritchard.

16 Comments:

  • At 12:42 du., Anonymous Névtelen said…

    Mozart zseni. És hihetetlenül összetett. Örülök, hogy megszereted.
    k

     
  • At 7:04 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Azt tudtam, hogy egy zseni, azt nem tudtam, hogy ennyire összetett :-))

    Viccen kívül, vagy a nyolcvanas években divatos, operettizáló, girlandos masnis előadásmód fedte el előlem a lényeget, vagy csak most értem meg annyira, hogy megértsek egy Almaviva grófot vagy egy Donna Annát.

    Már azt a Don Giovanni DVD-t is azért vettem meg, mert teljesen megdöbbentett ahogy átsüt a szereplők személyisége.
    A Maratonról közvetített Cosi pedig ráerősített erre. Az Operaházi Cosit kifejezetten nem szeretem, halálosan unom benne azt a sok sertepertélést meg félreértést meg ringó-pergő krinolint. Én lepődtem meg a legjobban, hogy miket hallottam ki a Maraton közvetítéséből és hogy beleestem abba az előadásba.

    Egyébként itt sem bántam volna, ha kevesebbet mászkálnak a szereplők négykézláb és ha nem olyan giccses a díszlet, na de az a grófné!! És az a constans merevedésben szenvedő Cherubin!! Az a pofánverni való Almaviva!!
    Nno, szóval nem tudom hány évet kellett operába járnom, hogy valamit megsejtsek Mozartból.

     
  • At 1:02 de., Blogger Salasso said…

    Mozart rulez! Semmivel sincs benne kevesebb szenvedély és tartalom, mint mondjuk Wagnerben, csak teljesen más formában juttatja kifejezésre. Lehet, hogy gáz, de nekem a Varázsfuvola az egyik kedvencem... :)
    Amit még nagyon ajánlok: a C-dúr zongoraverseny. Nagyon sirály.

     
  • At 6:37 du., Blogger Kinga said…

    D-moll zongivers (valahol 460 koruli K, nem emlexem), elso tetel, jaj.

    Haromhavonta ujra.

     
  • At 9:34 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Kinga: ez az?
    http://youtube.com/watch?v=gfriY1o07rU


    Tollaskígyó: utoljára tavaly ősszel voltam Varázsfuvolán, amikor Polgár itthon volt, tényleg csak miatta. Akkor megcsapott valami a Papageno körüli túlfűtött erotikus hangulatból, de ez a pesti rendezés (és hát a öbbi szereplők) valahogy nem bír(nak) közel kerülni hozzám - egy kivételtől eltekintve, a végén nagyon tetszik, amikor minden egyes papageno-papagena kiáltásra beszalad egy kisgyerek. De ha javasolsz nekem jó felvételt, bizisten, megpróbálom újra, most már biztos vagyok benne, hogy én voltam süket Mozart operáira.
    Operáira, mert a hangversenyműveit eddig is nagyon szerettem.

     
  • At 9:47 du., Blogger Kinga said…

    Brünnhilde: ühüm.

     
  • At 10:18 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Tollaskígyó, tényleg nem a bizonyítványom akarom magyarázni, de a pesti előadásból miért nem derül ki, hogy az Éj Királynője egy hárpia, aki el akarja tenni a férjét láb alól? Nálunk áll a csaj az oszlopon és elénekel egy csinos kolaratúr áriát.
    Ha valami hasonlót hallanék, érteném, miről van szó:
    http://youtube.com/watch?v=02yf6RHIQjQ

     
  • At 10:32 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Sőt:
    http://youtube.com/watch?v=DvuKxL4LOqc
    Abba is hagyom, mert éjjel fel fogok riadni.

     
  • At 10:49 du., Blogger phzs said…

    Én ezt gondolom Mozart operáiról:
    http://skocia.freeblog.hu/archives/2007/09/21/Mozart_es_Cumbrae/#comments

     
  • At 9:26 de., Blogger Salasso said…

    Nem akarom bántani a Magyar Operaházat, de a pesti előadásokból sok minden nem derül ki... Én akkor szerettem meg a Varázsfuvolát, amikor Bergman megcsinálta belőle az operafilmet, na ott átjön, miről szól a történet... Igaz, svédül van a szöveg, de szerintem érdemes vele megpróbálkoznod. Ha pedig zeneileg tökéletes felvételt keresel, akkor ajánlom azt a Solti-vezénylést, ahol a mester a Stuart Burrows / Pilar Lorengar / Martti Talvela / Hermann Prey gárdával került össze.

     
  • At 10:14 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Éppen írni akartam Neked, a youtube-on van fent néhány részlet a filmből és egészen elképedtem. Az Éj Királynőjének áriája nem hogy egy gyerekopera részlete, de még csak nem is egy mutatós koloratúrária, hanem valami egészen döbbenetes gyilkos indulat árad belőle, simán ki lehetne rá tenni a 16-os karikát. Egyértelmű, hogy megrendelem, a DVD-k már nyilván feliratosak, angol subtitle-val simán elboldogulok.

     
  • At 12:29 du., Blogger Salasso said…

    Na igen, Bergman mester aztán tudott, isten nyugosztalja... Sok helyen teljesen átértelmezi a darabot, de megmarad benne valami szívmelengető irónia. Kíváncsi vagyok, mennyiért vesztegetnek egy ilyen DVD-t. Nekem még VHS-en van meg, lehet, hogy újítani kéne...
    Ha láttad Bergmantól a Farkasok óráját, talán emlékszel, ott is különös szerepet kap Mozart Varázsfuvoljája. Márpedig ez egy igen erősen horrorisztikus film... úgyhogy ennyit a "gyerekoperáról".

     
  • At 2:17 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    A jelek szerint még nem jött ki DVD-n

     
  • At 2:27 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    ehhez mit szólsz?
    Damrau, Solti, Covent Garden ....
    A nyálam elcsöppen.

     
  • At 11:45 du., Blogger Salasso said…

    Hmmm... Ha véletlenül meghalna a walesi herceg, és engem jelölne meg örököséül, asszem tudnám mire költeni a pénzt... :(

     
  • At 7:29 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Ezt most megrendeltem. Ami a youtube-on fent van belőle az tetszik, Olcsónak még így, leértékelve sem olcsó, de ez van. Miért nem gyüjtöök inkább akciófilmeket, azokat lehet kapni 990 ft-ért, hát nem?

     

Megjegyzés küldése

<< Home