Brünnhilde szikláján

Valló világ

2008/03/06

A hónap kérdése

Friss munkanélküliként vajh kell-é nékem hatvan ezer forintért új matracot vennem? Egyik oldalán kemény, másik oldalán félkemény rugózásút, mosható huzatút, öt éves garanciával?

A kérdés azért fontos, mert mostanában lesznek a lomtalanítások, és most viszonylag egyszerűen meg tudnék szabadulni a több mint húsz éves szivacsmatracomtól.

13 Comments:

  • At 6:59 du., Anonymous Névtelen said…

    Az életed harmadát ágyban(párnák közt) töltöd. Ne legyen mindegy, hogyan. Én a helyedben megvenném, - de ez csak 1 vélemény. :)

     
  • At 10:41 du., Anonymous Névtelen said…

    Ajánlom figyelmedbe a Demko-Feder természetes anyagból készült matracát (a hozzávaló ággyal)www.demko.hu. Én évekig aludtam a földre tett habszivacs matracon, amíg össze nem gyűlt rá a pénzem. nagyon jó!

     
  • At 10:52 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Ágy nálam szóba sem jöhet, mert galérián alszom és úgy van kiképezve, hogy nem is lehet ágyat felvinni, csak egy futonrács van, és azon a matrac. Évek óta tervezem már, de valahogy mindig rosszkor jutott az eszembe, macerás lett volna szervezni.
    Az bosszant csak, hogy ugyanaz a minőség majd húszezerrel olcsóbb, ha nem mosható a huzata. Márpedig az mosható legyen, ahhoz ragaszkodom. Mi annak idején a szalmazsákban évente kicseréltük a szalmát, kimostuk a zsákot. A mostani matracomr magam varrtam mosható fekvőbetétet, de most már az sem segít, nagyon ócska.

     
  • At 11:23 du., Blogger VacskaMati said…

    Es ha megveszed az olcsobbat es te varrsz ra moshato huzatot?

     
  • At 11:31 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Nna, azt legfeljebb akkor, ha fizetnek érte húszezret :-))
    Borzasztó munka, 140x200 centi, két réteg anyag közé fogni a szivacsot vagy a vatelint és steppelni, ráadásul kétszer. A cippzár ami kell bele majdnem öt méter hosszú. Mindezt bepasszírozni egy kis háztartási gép alá, hát nem, ahhoz én már túl tapasztalt vagyok, akkor inkább fizetek többet. Egyszer már beletörtem vagy harminc darab tűt, hát az magában majdnem kiadja a különbséget. És akkor még nem beszéltem a bicskámról, ami szintén majdnem beletört. Ehhez a munkához nagy gép kell, ez nem hobbigépekre való.

     
  • At 11:33 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    jah és meg kéne venni az anyagot, a kétezer forint/méteres vászonból kéne mindjárt legalább nyolc méter, és még bélés, cippzár, szóval hagyjuk, még többe kerülne.

     
  • At 10:16 de., Anonymous Névtelen said…

    Ágy nélkül is megveheted a javasolt matracot.

     
  • At 10:34 de., Anonymous Névtelen said…

    Szerintem szimplán felelőtlenség ennyi pénzért bármit megvenni, amikor épp munkanélküli vagy. Ha húsz évet kibírt a matrac, még egy kicsit szintén kibír, aztán ha veszel újat, eltökítjük a régit.

     
  • At 12:23 du., Anonymous Névtelen said…

    az alvás nagyon fontos, ha rossz a mostani matracod, cseréld le. ha rossz. tudom, késő bánat, olvastam, hogy órával jutalmaztad magad, a fene se tudja, én inkább matraccal tenném, ha nem volna jó matracom. nagyon nem mindegy, hogy az ember hogy alszik, hogy ébred, milyen ettől a napja és a hangulata, ez kihat a munkára és mindenre, szóval alap dolgokban nem tudok megalkudni a szarral. ilyen az ágy, a szék és az asztal. a többi mind mellékes, ágyad, asztalod, széked legyen jó. nem tudom, konkrétan milyen matracról van szó. sima szivacs vackokat nem szabad megvenni. kér kidobni a pénzt olyanra, ami nem minőségi előrelépés. matracot nem 5 évre vesz az ember, gyanítom, hogy ha csak 5 év a garancia, akkor van ennél talán jobb matrac is. nem tudom, mennyibe kerül és azt se, mennyi van rá. én volt már, hogy olcsítottam, hogy jó az olcsóbb, nincs pénz, de kurva drága. mindet megbántam. egy jó matrac 10-15 évig minima matrac kell legyen, ennyi garanciát is szokás adni rá. öregszünk, nem szaad elhanygaolni az egsészségünket, mert a tartalékunkat éljök fel, ha nem figyelünk oda.

    ami a munkanélküliséget illeti: nem szempont. okos vagy, ügyes vagy, dolgos vagy, nem szarozol, ha baj van, szóval nem féltelek, hogy ne lenne munkád, ha akarod. lesz. ennyi. vegyél matracot, ne 5 éves garisat.

    én ikeában szuoktam sok mindent venni, matracot nem vettem még, de lehet, megnézném, azt is elmondom, miért. az ikea nem szarozik, ha cserélni kell. nem vacakol veled, nem javítgat, cserél. ez fontos szempont. tudom, kihasználás, de én például amikor kiállításra vettem 30 képkeretet, megcsináltam, persze sérülnek, visszavittem, visszavették. amikor a konyhaszekrényem fiókja kezdett nyöszörögni, nem javítgatták, kicserélték, még értékcsökkenést is fizettek vissza. ikea jó ebből a szempontból.

     
  • At 12:11 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    A matracot nem önajándéknak szánom, be volt tervezve, tényleg csak a lomtlanításra vártam. Csak bennem is bennem van amit Kaptárlakó írt, hogy közvetlenül felmondás után tán nem kéne annyit kiadni, mint amennyit rászánok; 50-60 ezer ft körül. A mostani matracom sem rossz, kényelmes, csak már iszonyúan öreg. 20 év alatt pár évet állt egy fáskamrában, jó párszor bele is izzadtam, volt, hogy törött lábbal három hétig szinte ki sem keltem belőle. Volt olyan lakásba, ahol csorgott a falakról a víz, szóval egyszerűen csak megérett a cserére.
    Amit hatvanpárezerért kinéztem, azon a rugókra 15 év garancia van, a habszivacsra és a huzatra 5 év. Nyilvánvaló, hogy öt év után nem fogok a rugók köré új szivacsot rakatni, ezért számítom a legrövidebb élettartamú alkatrészt. Kissé szkeptikus fogyasztó vagyok ugyanis.

     
  • At 8:30 du., Anonymous Névtelen said…

    "Van nekünk egy ágyunk, általában alvásra használjuk. Abban egy fakeretes matrac, mindkettő IKEA termék, ez mondjuk nem baj. De eljött az idő (3 év) amikor a testem győzedelmeskedett a matrac felett, és végzetesen nagy gödröt vájt bele. És ekkor történt csodák sorozata. Ezek a svédek valami oknál fogva 25 év garit adnak olyan dolgokra, amik mondjuk 10 évnél tovább még egy gyerek alatt sem bírják. Sebaj, blokk megvan, majd jól kiröhögnek, nem használtam megfelelően az ágyat, amúgy is ilyen test alá minimum 70 centi szivacs és némi aládúcolás szükséges. De nem, minőségellenőr telefon, mi is a baj, megtudja hogy új törésvonal húzódik pont a matrac vonalában azt mondja oké, csere. Ó. Nem látta de csere? MUHAAHAHHAHA! Jó a humoruk, na inkább bemegyünk hogy is van ez. Így. Válasszanak, ha drágább mint az előző akkor különbözetet fizet, majd ők kihozzák, régit elviszik, újra 25 év. Így is történt, Magyarországon, 2008-ban. Most van egy matracunk (és ágyrács is) ami kurvakemény, mert azt gondoltam az kevésbé hódol be alattam. Nem is teszi, viszont rettenet fáj a hátam tőle, de nem lep meg, hiszen ez az egészséges, kemény gyerek vagyok valahol legbelül."
    Zsírember blogjából idéztem,remélem,segít a matracválasztásban.

     
  • At 7:39 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    :-DD
    Igen, köszönöm, sokat segítettél.
    Azt gondolom, nem vágyom rá, hogy három évenként ingyen kicseréljék alattam a szar matracot.

     
  • At 8:24 de., Anonymous Névtelen said…

    brünnhilde, tudod hogy azt csinálsz amit akarsz, csak én ha kérdeznek, válaszolok, aztán sokszor kiderül, hogy a kérdés költői és a kérdező igazából nem válaszokat vár, hanem saját válaszát akarja láttamoztatni.

    az ikeát én is mondtam, ha 20 vagy ha 15 év a garancia és kérdés nélkül cserélik, akkor ez szerintem nem ekvivalens azzal, hogy szar, amit árulnak. amit te akarsz megvenni, 5 év garanciával, egyáltalán nem bizttos, hogy ha benyomorodik a feneked alatt a rugója, szó nélkül fogják cserélni. Az már eleve nem jelez jót, hogy egy darab terméknek az alkatrászeire külön garanciát adnak.

    Ahogy érzem, úgyse veszel ikea matracot, tehát kár túráztatni magunkat. :)

     

Megjegyzés küldése

<< Home