Brünnhilde szikláján

Valló világ

2008/03/01

Az év vicce

Csak minden századik közszolga végzi rosszul munkáját
"A minisztériumok dolgozói közül az első adatok szerint csak nagyságrendileg harmincan kerültek a leggyengébb, D-kategóriába, vagyis a fejlesztésre szorulók közé- legalábbis ez derült ki az őket már tavalytól vizsgáló közszolgálati teljesítményértékelésből. Ez évtől a központi és a kormányhivatalokban, 2009-től pedig a területi szervezeteknél dolgozókat is értékelik.

Március végéig összesítenie a Személyügyi Államtitkárságnak a bő egy éve működő teljesítményértékelési rendszert, vagyis a TÉR alkalmazásának tapasztalatait - tudtuk meg Kisfaludy Zoltán szakállamtitkártól. A TÉR lényege, hogy a közvetlen felettesek a kiválótól a fejlesztésre szorulóig négy kategóriába sorolják a közigazgatásban dolgozókat. Ez versenyre sarkalhatja, motiválhatja a közszolgákat, hiszen például a jutalom mértéke is attól függ, ki, milyen besorolást kap.

Az államtitkárság most a minisztériumoktól beérkezett hatezer értékelést elemzi. Talán meglepő, hogy az első adatok szerint csak nagyságrendileg harminc dolgozó került a leggyengébb, D-kategóriába, vagyis a fejlesztésre szorulók közé. Kisfaludy Zoltán szerint ez nem jelenti azt, hogy túl puha a rendszer: „Ezt a kategóriát nem volt kötelező használni. Oda a tavaly hatályos kormányrendelet szerint 0-10 százalék besorolása volt lehetséges. Tehát ha a vezető akarta, ezt a kategóriát nem is alkalmazta”.

Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára szerint ennél nagyobb gond, hogy a szabályok szerint csak a dolgozók tíz százalékát lehet az A-kategóriába sorolni. Ide kerülnek a legkiválóbb teljesítményt nyújtók.

Egy nemrég elkészült kormányrendelet egyébként több ponton is módosította a rendszert, de a kritizált kötelező elosztáson nem változtatott érdemben. Ez utóbbi miatt több szakszervezet Alkotmánybírósághoz fordult még korábban. Tavaly egyébként egy 3,8 milliárdos keretből jutalmazták az új rendszerben értékelt közszolgákat. A prémiumkeret idén már 12 milliárd, igaz, most már húszezer közszolgát értékelnek majd."

radio.hu

Röhög a vakbelem.
tényleg.
15 ember között volt egy Cuppancska, egy Madame Passziánsz, egy olyan osztályvezető, aki utoljára 1997-ben tanulmányozta az aktuális törvényeket és úgy volt egy nemzetközi ügyekkel foglalkozó osztály vezetője, hogy egyetlen idegen nyelvet sem beszélt. Volt még egy olyan ügyintéző, aki reggel tízig tupírozott és manikúrözött, ebéd után pedig elintézte a napi bevásárlását és csak három felé ért vissza. Továbbá volt még egy olyan könyvelő, aki nem tudta használni az excelt, viszont munkaidőben intézte az avonos és egyéb rendeléseit.
Röhög a vakbelem.
A másik szemem meg sír.

Címkék: ,

12 Comments:

  • At 1:17 du., Anonymous Névtelen said…

    Bruhaha!

    Blogica

     
  • At 1:20 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    :-DDD

    sirva vigad a magyar...

    Basszameg!

     
  • At 1:34 du., Anonymous Névtelen said…

    Nekem az tetszik legjobban, hogy a D-kategóriás a "fejlesztésre szoruló"!
    Nem kirúgásra, fejlesztésre! Ja, az adófizetők pénzéből!
    Siralmas, na.

    Blogica

     
  • At 1:37 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Be kell íratni őket ECDL tanfolyamra; 100 rongy / tanfolyás / fő. Aztán ha mégsem fejlődnek, felveszünk melléjük egy informatikusi végzettségű gépírónőt.
    Ez a hír most kiütötte nálam a biztosítékot.

     
  • At 2:02 du., Anonymous Névtelen said…

    A Cuppancskás időkben (emlékszel: "Hilduska, a te gépedben van! :D) elgondolkodtam azon, miféle minőségű ECDL tanfolyamra járatták a jónépet... Szóval az meg a másik...

     
  • At 2:04 du., Anonymous Névtelen said…

    Bocs, az előző

    Blogicától

     
  • At 8:16 du., Anonymous Névtelen said…

    Az a baj ezzel az értékelősdivel, hogy az általam közelről ismert intézményben a főnököknek előre megmondták, hogy a "D" csoportba kerülőket ki KELL rúgni! Mérlegelési lehetőség nélkül.
    Ezért ide senki nem kerül...

     
  • At 10:38 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Nyilván, aki tud a sorok között olvasni, annak a 'fejlesztésre szoruló' azt jelenti, hogy elégtelen. A k nagy politikai korrektségben ide jutottunk.
    Egyébként meg nem azokat kéne kirúgni, akik fejlesztésre szorulnak, hanem azokat, akik nem fejleszthetőek. Azért 8-10 év után már csak látszik valakin, hogy egyáltalán nem képes alkalmazkodni a modern követelményekhez.
    Persze csak szerintem.

     
  • At 10:41 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Blogica, nem tudom, biztos vannak jó és hasznos tanfoylamok is, de a nagy többségük szemfényvesztés. Legalábbis amelyeknek a végeredményét én láttam, hát az nem sokat ért.
    Aztán persze, fejlődni vágyó ember szar tanfolyamon is elsajátíthat egy csomó mindent, a nemf ejleszthetőnek meg ugye a csillagot is le lehet hozni az égről, akkor is kézi számológéppel fogja összeadni a számokat, amiket nagy nehezen bepöntyögött a táblázatba.

     
  • At 12:55 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    wa, csak most esett le a tantusz, hogy mit mondtál
    Ezeket a dolgokat nem bizalmasan kéne kezelni? egyáltalán, egy teszt vagy értékelés vagy bármi ilyesmi értékelésének a szempontrendszere hogy szivároghat ki?
    (már persze ha nem számolunk a sorok között olvasás képességével. Merthogy amig én írtam ezeket a vackokat, addig csak jó, kiváló, megfelelő, nem megfelelő, ilyesmi kategóriák voltak)

     
  • At 3:20 du., Blogger drc said…

    a szempontrendszere "kiszivároghat", mivelhogy maga a szempontrendszer nyilvános, megismerhető kell legyen. éppen azért, hogy alkalmazkodhassanak hozzá a munkavállalók (már aki akar).

    a probléma onnan kezdődik, amikor az eredmények szivárognak ki. névvel címmel, munkahellyel stb. :)

     
  • At 3:24 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Nem úgy értettem, hanem azt, hogy aki "D" kategóriás, azt ki kell rúgni. Aki fejlesztésre szorul, azt már miért kéne kirúgni? Manapság tényleg oylan gyorsan változnak a munkakörülmények, az irodatechnika, a jogszabályok, minden fene, hogy a közigazgatásban is áldozni kell a munkatársak továbbképzésére.
    Aki már túl van a fejlesztésen (mondjuk egy tanfolyamon) és még úgy is hazsnálhatatlan, na azt kell(ene) kirúgni.
    Erre gondoltam, hogy "kiszivárgott", mert ez így hülyeség, nyilván, a teljesítményértékelés kidolgozó sme erre gondolhattak.

     

Megjegyzés küldése

<< Home