Brünnhilde szikláján

Valló világ

2008/03/01

Derült égből hideg zuhany

Ami mondjuk lehet nem is olyan borzasztó, mert eső után legalább felhasadoznak a szürke, súlyos, nyomasztó felhők és kisüt a nap. Még ha csak erőtlenül is, de legalább süt.

Na, de félre a költői zagyvasággal, lényeg a lényeg; ma délelőtt 9 óra 40 perckor felmondták a takarítói állásomat. Ma már be sem kell mennem, viszont két hónapot kifizetnek.
Azt gondolom, hogy ez így elég korrekt.
Kicsit szégyellem, hogy a múlt hétről mostanra halasztottam a nagytakarítást és így azt a sáros, pisifoltos szőnyeget kell otthagynom az utódomnak. A mosdókban is éppen ma akartam lemosni a csempefalakat, csúnyán rájuk tud ülepedni a légfrissítő permet és a mocskos levegőben szállongó por. De ez van, alapvetően rendben van az épület, legalábbis ahhoz képest, hogy gyakorlatilag egy kutyaólat kellett közel 10 éven keresztül európai szinvonalon tartanom.

Az a nagy fene igazság, hogy az első sokk után még örülök is, hogy így alakult. Igaziból, ha az irodában lett volna esélyem arra, hogy a nettó nyolcvanpárezer forintos aktapakolgatói munkakörömből ki tudok kerülni, még tavaly novemberben abbahagytam volna a takarítást. Mivel azonban nekik nagyon megfelelt, hogy gépírónőként rám bízhatták a költésgvetéstől kezdve a jogszabályok kigyűjtésén át az összes munkát, ami excellhez és CD jogtárhoz és szövegszerkesztéshez kapcsolódik, hát ott nem sok esélyt láttam arra, hogy valaha is előbbre jutok. Vagy hogy legalább a fizetésem emelik annyira, hogy meg tudjak belőle élni. Szóval akkor teljesen logikus volt, hogy a takarítást válasszam, pedig tudom, legbelül teljesen tisztában vagyok vele, hogy ennél azért többet érek. Csak hát ugye roppant kényelmes és biztonságos volt ez így. És nekem az a legfontosabb, a biztonság, fontosabb még az önmegvalósításnál is.
Hát most döntöttek helyettem, lerántották rólam a langyos, testszagú paplant, muszáj felkelni és kezdeni valamit.
Elsőnek azt hiszem, összeszedem, hogy miket rontottam el az előző munkahelyeimen, hogy miért éreztem mindig azt, hogy aprópénzért kidolgoztatják velem a belem. Aztán fel kell mérnem azt is, hogy mire vagyok képes. Ez lesz a legnehezebb, ezt nem tudom objektívan megítélni. Ehhez kéne segítség, ha valaki tud olyan karriertanácsadót, aki mérni tudja egy jelentkező képességeit és tudását, az sokat segítene rajtam. Nem az kell, hogy megtanítsanak sminkelni meg önéletrajzot írni meg kezet fogni, hanem hogy objektíven megmérjék, hogy mire vagyok képes. Én az életben többet nem akarok úgy dolgozni, hogy a főnök azért ad oda egy munkát (és azért kell félretennem azt, amit éppen csinálok), mert én feleannyi idő alatt meg tudom csinálni mint az a kolléganő, aki kétszer annyit keres mint én.
Most pedig két dolgot kell még elintéznem;
az egyik, hogy kimegyek a sarki kocsmába és soron -azaz menstruációs cikluson- kívül veszek egy kis üveg gömbiszörpöt.
A másik, hogy veszek egy jegyet a holnapi Mesterdalnokokra.
Édes jó istenem, tíz éve, hogy minden vasárnap(*) dolgozom, teljesen újra kell tanulnom, hogy milyen az, amikor valakinek szabad a vasárnap délutánja és tud olyasmikkel foglalkozni mint hajmosás, köröm polírozás, fagylaltozás és színházba menés. Vagy éppen vasárnap délutáni szunyókálás, jáhháááájjjj, lehet vasárnap délután olyan csinálni???


--------------------------------
(*) Vasárnap = a hét első munkanapját megelőző nap. Tehát van, amikor húsvét hétfő, vagy éppen pünkösd hétfő. Az egyéb munkanap áthelyezésekbe most ne menjünk bele, volt vele elég bajom az elmúlt tíz évben.

Címkék:

23 Comments:

  • At 12:48 du., Anonymous Névtelen said…

    Hm.
    A karriertanácsadás nem akkora tudomány, mint a híre. Vannak nagyon megbízhatatlan képességmérő módszerek persze, de minek vacakolni velük, ha úgyis tudjuk, hogy gyakorlatilag bármire képes vagy, hiszen meglehetősen nagy pályát fociztál be hosszú ideje.
    (Tudsz valamit arról, miért más fogja ezentúl vakarni a szarukat? Nem mintha lényeges lenne - engem érdekelne.)

    Blogica

     
  • At 12:56 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    A főnök annyit mondott, hogy egy olyan céget akar, akik 4-5 embert küldenek ki. Ez mondjuk szerintem felesleges, egy ember 4 óra alatt meg tudja csinálni, legfeljebb kettő, és akkor nincsenek azok a havi egyszeri nagytakarítások, amiket ma is csinálni akartam.
    Egyébként azt hiszem, hogy az egyik darlingja férjének van egy épületkarbantartó cége. Ők jártak festeni, villanyégőt cserélni, kertészkedni, ilyesmi. Gondolom, neki szánja a munkát.

    Ami a képességeimet illeti, nem tudom,e z a legborzasztóbb, hgoy nem tudom.
    Eddig mindig csak azt a tapasztalatot szűrtem le, hogy "ilyet soha többet". Csak hát közbe elfogytak az "ilyet" munkák, valamit pedig mégiscsak csinálnom kell, amiből megélek.

     
  • At 12:57 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    közbeN elfogytak.

     
  • At 1:10 du., Anonymous Névtelen said…

    Hehe, disznóék jól rá fognak faragni a 4-5 maszatolóval...

    Megélhetésileg nyilván sürgősen kell bármilyen munka. Talán a munkára ne "ilyen"-ként gondolj a jövőben, hanem azt beszéld meg magaddal, hogy "úgy, ahogy eddig mindig, tehát ezerszeres erőbedobással" csak kivételes esetben fogom csinálni.

    Blogica

     
  • At 1:19 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Hát, bennem is ott van a kis vigyor, hogy a márványmosdókat hogy szét fogják maratni a tömény cillittel.
    Senki sem hiszi el -amig pár százezer forintos kárt nem csinál-, hogy a profi takarításhoz bizony szaktudás kell. Legalább annyit kell tudni, hogy milyen felületeket és szennyeződéseket lehet savas vagy lúgos szerekkel tisztítani. De hát az már legyen az ő bajuk, nekem tíz évig sikerült úgy takarítanom, hogy a csapok még mindig vadiújnak néznek ki.
    Most nem akarok gondolkodni, arra majd ráérek hétfőn. Azért holnap összeálíltok két önéletrajzot; egyet asszisztensi meg titkárnői meg iylen munkákhoz, egyet meg rendszerszervezőihez.

     
  • At 1:23 du., Anonymous Névtelen said…

    Régóta meg vagyok győződve róla, hogy a kapitalizmusban (különösen az olyan primitívben, mint ami M.országon uralkodik) az egyénnek rohadtul vigyáznia kell az erőire. Ez kutyakötelesség, egyébként kinyuvasztanak. Pl. neked igenis maradjon jó sok energiád a megélhetésre fordítottakon felül színikritika-írásra. Másnak meg másra.

    Blogica

     
  • At 1:29 du., Anonymous Névtelen said…

    Bécsből most vonult el M.ország felé az orkán. Nem akkora baj, hogy nem a bringán fog találni, amint tekersz nagytakeszolni!

    Blogica

     
  • At 1:34 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Sőt, az sem olyan nagy baj, hogy az utolsó két blakot mr nem zuhogó esőben mosom :-))
    istenkém, hogy ez mennyire menetrendszerű volt :-)) nem bírtam úgy megmosni azt a harminc ablakot, hogy hétfőre ne moslékolta volna össze a eső.
    Amegázás viszont még mindig kinéz, este hétkorÖrkény felolvasó est az Örkény színházban.
    Mondjuk, az éjszakai hazabringázások egy jó darabig biztos nagyon fognak hiányozni, azt kifejezetten szerettem. olyankor már semmi forgalom sincs, késő tavasszal meg kora nyáron pedig olyna illatok terjengtek, hogy attól be lehetett rúgni. Napközben soha nincs oylna illat még a kertvárosokban sem, azt csak este tíz után lehet érezni. ezt az egy részét nagyon szerettem.

     
  • At 1:40 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Ami a színházi kritikákat illeti; pár hete nekem esett egyik szinésznőnk férje, aki egyébként rendező. Oylanokat ír nekem, hogy hogy merem osztani az észt, hol van a szakmai önéletrajzom, és hogy az írásaimban többnek mutatom magam, mint amennyit valójában érek.
    Mondjuk ez utóbbi megállapításon két napig röhögtem.

     
  • At 1:44 du., Anonymous Névtelen said…

    Hááát, bekaphassa a férj! :D

    Blogica

     
  • At 1:49 du., Anonymous Névtelen said…

    Viszontag munkakereséshez egy itt (s valszeg Bp-en is) vicces módon működő technika: ember fogja a kis mappáját és személyesen viszi be a céghez, kedves mosollyal lerakja Elfoglaltjucika asztalára. Érdekes módon ez sokkal nagyobb százalékban eredményez állásinterjút, mint a postázás.

    Blogica

     
  • At 2:05 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Úristen, Blogica, most ért ide a vihar. Ujjbegynyi jegek esnek. A krókuszokat és a kissé korán nyílt törpe íriszeimet kábé húsz másodperc alatt ronggyá szaggatta és földbe döngölte a jég. Még szerencse, hogy ilyenkor még sem a rügyeket, sem a vetést nem tudja károsítani, az idén nem lenne se barack se egyéb gyümölcs.

     
  • At 2:12 du., Anonymous Névtelen said…

    Ausztriában hárman haltak meg útközben, autóban, rájuk zuhant a kidőlt fa. A Bécsbe vezető vasútra daru zuhant, hálistennek a vonatokat időben leállították. Jajjj.

    Blogica

     
  • At 2:20 du., Anonymous Névtelen said…

    Két napja minden média harsogja: jön az Emma nevű orkán, szombaton ne indulj útnak, ha mégis, ne állj fa alá, állvány stb. közelébe, ha beborul, keress gyorsan biztonságos helyet - és most halottak...

    Blogica

     
  • At 2:37 du., Anonymous Névtelen said…

    Hej, de rühellem, ha valaki ilyet ír: "minden média" - na, az ember már csak hülyül... :D

    Blogica

     
  • At 5:14 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Mondjuk pont ettől félek a legjobban. Ugye mindenhol azt mondják, hogy a kapcsolati hálónkat vessük be, mert az számít, nme a szakképzettség és a tapasztalat.
    Na most nekem az a lggyengébb oldalam, a kapcsolatépítés - már legalábbis állásszerzési célzattal.
    Na majd meglássuk.
    Kicsit aludtam a nagy ijedtségre, most még erősebb bennem az érzés, hogy nag szívességet tett nekem a mostani őnököm ezzel a felmondással. nem lesz könnyű, sőt, de legalább változik valami, kikerülök ebből a langyos pocsolyából.

     
  • At 7:12 du., Anonymous Névtelen said…

    Figyi, normális embernek nem kapcsolati hálója van, hanem barátai. :)
    Fogalmunk sincs, miért híjják a cégek azokat sokkal többször interjúra, akik személyesen odacaplatnak a titkárságra - talán azért, mert Elfoglaltjucika is úgy tanulta, hogy a kapcsolati háló milyen fontos, és az lehet az érzése, hogy aki az előbb lerakta az asztalára a borítékot, annak fontos hálója kapcs. a céghez - ugyanez meg a postásról nem jut eszébe... Na, szóval nemtom. :)

     
  • At 7:14 du., Anonymous Névtelen said…

    Blogica vagyok továbbra is: biciklizni pedig lehet éjszaka nem munkából jövet is, nem?

     
  • At 10:49 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Bringázni, azt lehet.
    Éppen most áztam ronggyá :-))
    Még szerencse, hogy délelőtt unikum helyett inkább egy üveg bort vettem. A gömbiszörp nagoyn erős vízhajtó, azt mégis meghagyom gyógyhatűsú készítménynek. Most viszont tudok inni egí csípős forraltbort.
    Mire Angyalföldig értem, feltámadt a szél és ömleni kezdett az eső, egész függönyszerűen, alig láttam.
    Jó kis kaland volt, de amilyen hülye vagyok, még élvezte is :-)) Olyan combjaim vannak, hogy még az orkánnal is tudok szembe taposni, woww :-DD

     
  • At 4:31 du., Anonymous Névtelen said…

    Jó-jó, persze, orkánnal szembe is akár, de lécci vigyázz, mert ilyenkor előzetes bejelentés nélkül repülnek a tárgyak.

    És igen: a takarításhoz érteni kell, kevesen tudják, mit mivel és hogyan. Elnagyolni és szétmaratni a dolgokat könnyű, számtalan fölösleges szer kapható hozzá.

    Blogica

     
  • At 11:13 du., Blogger Kőváry Orsolya said…

    A hely meghaladja egy mélyreható válasz kereteit de annyit elmondhatok, hogy én sosem találtam állást kapcsolatok segítségével, bár nem is nagyon szeretnék. Leginkább azért nem, mert olyankor mindkét fél rosszul érzi magát, ha a munkáltató és a dolgozó nem válik be egymásnak. Ilyenkor sokáig húzódik-halasztódik a munkaviszony megszüntetése, mert mindkét fél kellemetlenül érzi magát tőle és inkább nem mondja ki a nyilvánvalót, nehogy a beajánlót kellemetlen helyzetbe hozza.
    Én világéletemben meghirdetett állásokban dolgoztam, lehet így is találni, csak kicsivel tovább tart. Sok függ attól, hogy mit tudsz nyújtani és mindezért milyen fizetést szeretnél kapni.

     
  • At 11:36 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Orsolya, hát nekem is az az egyetlen beajánlott munkám volt amit tavaly mondtam fel. Pontosan az történt, amit leírtál; már két éve forgattam magamban a felmondást, de nem akartam hálátlannak tűnni. Úgyhogy én sem nagoyn keresek magamnak se kapcsolatot, se ajánlót.

     
  • At 1:54 du., Anonymous Névtelen said…

    Széles baráti körünk régóta ajánlgatja egymást mindenféle melókba sűrű bocsánatkérések közepette. :) Aztán az ajánló csak örül, ha sikerült úgy-ahogy elviselhető munkához segítenie valakit. Ha pedig otthagyja, akkor annak örülünk, hogy az illető talált valami még elviselhetőbbet.

    Blogica

     

Megjegyzés küldése

<< Home