Brünnhilde szikláján

Valló világ

2008/08/12

Az operairodalom(*) szenvedélybetegei

A mai listára azok a férfiak és nők kerültek fel, akik valamilyen szenvedély rabjai. Vannak közöttük alkoholisták, drog-, szex- és játékfüggők. Ami közös bennük, hogy mindnyájan önpusztitó életet élnek.

A legtöbb opera szövegkönyve elolvasható itt.

Hermann, Csajkovszkij Pikk dáma
Hősünk nem csak játékfüggő, de morfinista is - morfium ugyanis már a XIX. században is volt. Teljesen reménytelen eset, az opera cselekménye idején már az utolsó fázisában van, öt percet nem bir ki kártya vagy anyag nélkül. Vagyonát régen elverte, a szerelmét az öngyilkosságba kergeti, sőt, már gyilkolt is. Nem meglepő, hogy egy rossz lapjárású éjszaka után golyót röpit a saját fejébe.
A Bolsoj szinpadán Grigorii Bolshakov próbálja megtudni a szerencsés lapjárás titkát.


Mannon, Puccini Manon Lescaut, illetve Massanet Manon
Két operaszerzőt is megihletett a csinos vidéki kislány története, akit annyira vonzott az arany és a csillogás, hogy előbb egy gazdag vénember miatt elhagyta szerelmét, majd később visszatért hozzá és elzüllesztette őt is. Mindene a pénz és az ékszer, imádja a könnyű és csillogó életet, hogy a fényúzést fenntarthassák, játszaniuk kell. Manon börtönben, illetve Puccininél száműzetésben végzi, a fiút apja kimenti szorult helyzetéből. A srác őszintén szerelmes, meg akarja szöktetni Manont de már késő, a szégyenbe és lelkiismeretfurdalásba belebetegedett lány a karjai között hal meg.
A részlet Massanet operájából van, Natalie Dessay énekel. A jelenet elején Manon a bátyját ölelte meg. A bátyját, aki a történet elején szabályosan eladja 16 éves húgát az első gazdag szeretőjének.


Don Giovanni, Mozart Don Giovanni
Donunk szexfüggő, hóditásait pontosan fel is jegyzi - csak Spanyolországban 1003 nőt fektetett meg, és tucatnyi országban járt. Furcsa fickó, minden önzősége mellett is van benne valami vonzó. Ha egy nő könnyen adja magát, annak akár egész életre szóló kellemes élményt nyújthat a kis kaland. Ha ellenkezik, hát az baj, mert a Don azt nem tűri, akkor erőszakoskodni kezd. Ha közben megzavarják, akkor gyilkol is. Persze vannak nők, akik repetáznának, de erre esélyük sincs, Don Giovanni elvből nem dugja meg kétszer ugyanazt a nőt. A büntetés persze őt is utóléri. Egy megerőszakolt áldozatának az apját is megöli, és a férfi szobra pokolra taszitja Don Giovannit.
Carlos Alvarez, Ildebrando D'Arcangelo és Franz Josef Selig énekel.


+1, akinek majdnem sikerült abbahagyni
Violetta, Verdi Traviata
A kaméliás hölgy manapság nyilván nem pezsgővel, hanem valami keményebb dologgal érzéstelenitene, hogy el tudja viselni a ronda, hájas kitartóit és rájuk tudjon nevetni a pénzükért. Szervezetét megviseli a züllés, már beteg, amikor a szerelem rátalál. Alfredoért azonnal abbahagyja a szakmát és egy csendes faluba költöznek. Pech, hogy a meglehetősen despota apósjelölt nem tud megbarátkozni a múltjával és van elég rafinált ahhoz, hogy szép diplomatikusan visszavezesse a kurvalétbe. Violetta egész végig azt gondolja, hogy áldozatot hoz a szerelméért, amikor szakit és visszatér a régi mondén életéhez. Végülis, valóban áldozat, az újrakezdett ivás végképp legyengiti a lelkileg is megtört Violettát és hiába kapja vissza Alfredót, hiába kér bocsánatot a papa, a kimerült szervezet feladja a harcot, Violetta egy gyönyörű ária után meghal.
Anna Netrebko és Rolando Villazón énekel. Igy talált egymásra a Kaméliás Hölgy és ifjabb Germont 2006-ban, Salzburgban.





folyt. köv.

----------------------------------------------
(*) pontosabban az operairodalomnak az a keskeny kis szeletkéje, amit én ismerek. Azt az egy-két tucat operát tartalmazza, ami az elmúlt 8-10 évben Pesten műsoron volt, illetve még azt a néhányat, ami megvan videón. Sajnos nagyon kevés, fájdalmasan kevés az, amit ismerek.

Címkék:

8 Comments:

  • At 12:35 de., Blogger Kinga said…

    Jesszumpepi, csak gyozzem olvasni... de nagyon jo!

     
  • At 8:19 du., Anonymous Névtelen said…

    Nagyon vérmes a legszemetebb pasik témakör. Különösen, hogy egyenként kardélre hányod őket.

    Az eddig elemzett karakterek csak annyiban különböznek a normál populáció egészen hasonlatos egyedeitől, hogy a bajaikat csakis éneklő hangon képesek kinyilvánítani. Némelyik olyan rezegős-remegős hangon, hogy a hallgató hajlamos elfelejteni, hogy kinek a szájából törnek fel a hangok.

    A botfülűek az ilyesmire általában nem vevők, bármilyen szép is egy hang, unatkozni kezdenek tőle, vagy elalszanak rá. Tudom, mert én botfülű vagyok.

    Ezeket a jellemrajzokat pedig nemcsak az operarajongók, hanem a botfülűek is élvezhetnék. Én kis füzetkéket képzelek el a Brünnhilde sorozatból.

    A tartalomjegyzékben a nevek szerepelnek témakörönként csoportosítva.

    Egyik oldalon a leírás, másikon az illusztráció. Az utóbbihoz pedig akaratlanul és elsőre Varga Zerge neve jön be.
    http://www.netrejtveny.hu/nevjegy/

    maria

     
  • At 8:25 du., Blogger Rowena Shepard said…

    Na és a Gyűrűfüggők? :D
    Vannak páran.

    A szexfüggő Tannhäuser?

    A majdnem biztos, hogy alkesz Anyegin?

     
  • At 8:34 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Az a baj, hogy ezeket a posztokat a fesztblog.hu -nak irom és muszáj limitálnom a hosszát, ha azt akarom, hogy végigolvassák. Csomó mindenki kimarad persze, mert a cél nem az összegzés, hanem a rávilágtás, az 'aha' és-vagy 'jé' élmény előidézése.

    Ez van, kitört belőlem a hittéritő.

     
  • At 9:00 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Jah, nekem Tannauser a helykeresők és helyüket nem találók mintapéldája, akiknek sehol sem elég jó, egyik végletből a másikba esnek. Ebbe a csoportba kerül majd Olga és Lohengrin is.

     
  • At 9:00 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Jah, nekem Tannauser a helykeresők és helyüket nem találók mintapéldája, akiknek sehol sem elég jó, egyik végletből a másikba esnek. Ebbe a csoportba kerül majd Olga és Lohengrin is.

     
  • At 9:07 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    jah, és hülye vagyok, nem Végzet, hanem Trubadúr Leonora.
    És lesznek még töketlen pasik, szexis jelentek, c saládon belüli erőszak, minden.

     
  • At 9:35 du., Blogger Rowena Shepard said…

    Töketlen pasik... az élen Don Ottavio, szorosan utána a többi nyafka lírai tenorral?

    És a megőrülős csajok?

    A magányos (basszus) zsarnokok?

    A Megváltandó, Elátkozott Hősök?



    Ötletelek :D

     

Megjegyzés küldése

<< Home