Brünnhilde szikláján

Valló világ

2004/04/27

Jajj, mielőtt elfelejtem:
ma valami lidércnyomás volt az ebéd: rizottó, amiben benne volt a tegnapról maradt rizs, a tegnapelőttről maradt finomfőzelék, és a múlt heti sertéspörkölt meg némi reszteltmáj. Megundorodtam a kajától, most tartok pár nap léböjtöt mert komolyan attól félek hogy az undortól sárgaságot kapok.

A hétvégén vendégem lesz, neki csirkemájrizottót csinálok, csak azért is, hogy legalább a reményt ne veszítsem el, hogy létezik jó kaja:
Személyenként 1-2 csirkemájat egy gerezd zúzott fokhagymával, kis törött borssal és majorannával megszórok, saját levében megpárolom, ha kihült kiveszem a levéből és kis kockákra vágom. Egy evőkanálnyi apróra vágott hagymát kis olajon megpárolok, rádobok egy csészényi megmosott és lecsepegtetett rizst, felöntöm két és fél csészényi vízzel, picit megsózom és szorosan lefedve, lassú tűzön megpárolom. Közben lereszelek egy kis darab sárgarépát, félcentis kockákra vágok egy vastag szelet kaliforniai paprikát és egy csemegeuborkát. Mielőtt a rizs teljesen kész, rádobok két kanál fagyasztott zöldborsót, azért hogy együtt puhuljanak. 1-2 szem gombát kis kockákra vágva megpárolok egy serpenyőben. Amikor a zöldborsós rizs megpuhult, óvatosan, hogy ne törjön összekeverem a májjal, gombával és a nyers zöldségekkel. Jó bőven megszórom apróra vágott petrezselyemmel. Ha éppen van a hűtőben kukoricakonzerv, az is mehet bele.

Ebben a kajában minden lehet maradék: a rizs, a sült máj, a párolt és a nyers zöldségek, de még ha minden maradék is, akkor is garantáltan jobb lesz mint az a mai menzarizottó.