Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/02/19

:-) Napsütéses szépjóreggelt!!
Most kell menni sétálni! Csodaszép idő van, az ég szikrázóan kék, a nap melegen süt, a madarak teli torokból énekelnek, a hó szemmel láthatóan vékonyodik, az aranyeső rügyei ma reggelre duzzadni kezdtek, egyes fák hónaljában kis nedvességfoltok jelentek meg, gyönyörű, gyönyörű a természet!
Tegnap reggel is kint voltunk, de akkor olyan vastag köd volt, hogy alig találtuk meg a madáretetőinket. A végén persze csak odataláltunk, jól feltöltöttük a kis kajáldákat, aztán nekiindultunk a Duna partnak, a kedvenc kocsmánk felé.
Az évnek ebben a szakaszában rengeteg vizimadár vendégeskedik nálunk, ma a "nevető" madárral találkoztunk. Még nem sikerült megfigyelnem azt a madarat, csak a hangját ismerem. Valami sátáni röhögéshez hasonlít, tegnap, a vastag ködben egész kisértetiesen hangzott. Olyan, mintha a boszorkányok viccet mesélnének egymásnak és az egyik magas, kísérteties hangon röhögni a kezd, a többi pedig lassan csatlakozik hozzá. A barátnőmmel azon nevettünk, hogy fel kéne venni és betenni csengőhangnak. Elképzelem, amikor a metrón a sok tücsökciripelés, örömóda, el-condor-pasa és hasonlók között egyszercsak megszólal ez a földöntúli, sátáni kacaj.

Más:
a barátnőm péntek éjjeli elesése kezd kis magyar abszurddá alakulni. Nagy valószínűséggel eltört a csuklója, nagoyn fájlalja, dagad is, elég hamar meggyőztem, hogy menjen el az orvoshoz. Tegnap délután hat órakor rá is szánta magát (hogy miért olyan későn,arról majd lesz itt egy hátérelemzés) és a szomszédjával elkísértette magát az ügyeletes kórház traumatológiájára. Óriási tömeg várakozott, egy nővérke időnként kijött és közölte, hogy akinek nem sürgős, az inkáb menjen haza és jöjjön vissza holnap. Az én egyébként nagypofájú, ráadásul patikus létére többé-kevésbé egészségügyis barátném, akit eddigre elkábított a fájdalom (és a sok fájdalomcsillapító) pedig buta asszonyállat módjára megfogadta a tanácsot és hazament. A HüPi, ahelyett hogy csinált volna egy óriási botrányt.
Basszák meg, a mai magyar egészségügyben képesek kimondani, hogy akinek nem nagyon fáj, az inkább menjen haza????
Mégis, mi alapján döntenek?
Akinek nem folyt ki a szeme, csak kiesett és most egy csésze vízben van, az nyugodtan hazamehet, annak a szemgolyónak semmi baja sem lesz holnapig a hűtőben? Vagy mégis, mit képzelnek??
nem inkább egy másik traumatológust kéne behívni, hogy a több baleseti sérültet többen tudják ellátni?
Agyrém, komolyan mondom, agyrém.
Ezt az egész elfuserált, hálapénztől korrumpálódott, költségvetési béklyóban fuldokló egészségügyet úgy ahogy van szét kéne robbantani, a helyét felszántani és behinteni sóval, aztán teljesen más helyen, teljesen más személyzettel újra felépíteni.
Nno.
Uhh.

És most a háttéranyag (csak erős idegzetűeknek és gyakrolott Brünnhilde olvasóknak) arról, hogy egy éjjel fél tizenegykor történt balesettel miért csak másnap este hat órakor kerül valaki orvoshoz.
Már többször írtam itt a patikus barátnémról, akit az egyik férfiismerősöm rövid három órányi ismeretség után "édes naívának" nevezett. Azt hiszem, ez sokat elárul a képességeiről. A szakmájában roppant értelmes, szorgalmas, jövőre ugyan nyugdíjba megy, de még mindig képes tanulni, új anyagok, új gyógyszerek, új TB-rendeletek, semmin sem akad fel. Az élethez való inteligenciája már nem ennyire egyértelmű (ugyan kié az?). Ugyan soha nem ment férjhez, mert ő senkire nem mossa a szaros gatyát, őneki egy férfi se tiltsa meg, hogy a macskájával aludjon, őrajta egy férfi ne uralkodjon, blablabla. A férfi arra van, hogy szórakoztasson és időnként ejtsen pár ezer forintot a fésülködő asztalon álló perselybe. Pont.
Mindettől függetlenül, ha el akarja adni a lakását, akkor valamelyik ex pasiját hívja, hogy találjon neki vevőt, ha meg kell javítani valamit, akkor egy másik ex pasit hív, hogy kerítsen neki szerelőt, ha költözik, akkor egy harmadik ex pasi szerzi neki a szállítómunkásokat, ha bankban vagy önkormányzatnál kell ügyintézni, akkor egy negyedik ex pasi kíséri el és így tovább, és így tovább. Mert mégiscsak más az, ha van egy férfi az emberrel. Hogy mitől más, azt még eddig nem sikerült kiderítenem. Az évek múlásával persze az exek lelkesedése is csökkent, mostanában már jobbára csak egy szomszédja van, aki időnként hoz neki macskaalmot, macskakonzervet, egy üveg édes pezsgőt, szóval csupa olyasmit, ami egyébként nehéz (és nőietlen) ahhoz, hogy hazacipelje. Ez a szomszéd idült alkoholista, homloklebeny sorvadásban szenved, az IQ-ja 90 alatt van, egy kávé megfőzése neki másfél óra, egy borotválkozás (a nekikészülődéssel együtt) három. Tulajdonképpen gyengeelméjűnek számít bár tudom, hogy ez a fogalom politikailag inkorrekt. Azért használom csak, mert a gyengeelméjűségéről ő maga tehet, harminc év alatt egyszerűen elitta az amúgy sem túl sok eszét.
No most, az én barátném kitalálta, hogy ez a szomszéd majd elkíséri őt az orvoshoz. Mert ugye mégiscsak más az, ha van egy férfi az emberrel. Nem értem ez mire jó, egyébként is, törött csuklóval mentőt is hívhatna, de nem, majd a szomszéd, mégis, legyen vele egy férfi, ha valamire kell. Hogy mire, az rejtély, mert a pasi egy szatyor krumplit sem tud felemelni, nemhogy egy nőt, ha netán elesik mellette.
Lényeg a lényeg, a pasi este hat órára szedte magát össze annyira, hogy el tudjanak indulni a kórházba.
Most mit mondjak?
A fészkes fene enné meg az olyan nevelési módszert, ami arra tanít egy értelmiségi (de legalábbis diplomás) nőt, hogy csak akkor veszik komolyan, ha egy férfi van mellette.
És a fészkes fene enné meg az olyan társadalmi környezetet, ami azt sugallja egy értelmiségi (de legalábbis diplomás) nőnek, hogy csak akkor veszik komolyan, ha egy férfi van mellette.

Most pedig megyek másoddolgozni :-(
Viszont ebben a ragyogó időben hatalmasat fogok bringázni. Szerintem még kerülök is, hogy minél tovább tartson az út :-))

2 Comments:

  • At 4:17 du., Anonymous Névtelen said…

    Barátnőm lovasbalesetet szenvedett, a keze a ló alá szorult. Az ambuláns kezelőlapjára azt írtak a Traumatológián: "páciensnek ló esett a jobb kezére" :-D

     
  • At 7:01 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    :-D Ez jóóóó!!!
    Szegény, legalább volt, ami enyhítse a fájdalmát.

    Nekem egy "rendőrségi jegyzőkönyv" jut az eszembe róla, amiről már nem is tudom, hogy kabarétréfa vagy valóság. Valami olyasmi volt benne, hogy mielőtt az autó áttért a menetirány szerinti bal oldalra és ott ütközött valamivel, egy "a menetirány szerint helytelenül, szembe közlekedő galambbal ütközött."

     

Megjegyzés küldése

<< Home