Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/06/05

:-) Szépjóestét!
Gasztrónomiai különkiadásunk folytatódik.
A délelőtti csalódásomat munkába menet némi epres tortával akartam ellensúlyozni, mit ne mondjak, kevés sikerrel. A cukrászoknak egész érdekes elképzeléseik vannak a süteményekről. Azt hiszik, hogy ha egy szelet piskótát jó vastagon megpakolnak pudinggal és leöntik valami élénk színű zselével, az már gyümölcstorta. A zselé színétől függően aztán az egyenpudingos izét elnevezik epertortának, citromtortának, kivitortának, málnatortának vagy banántortának. Innen üzenem, hogy tévednek. És azt is üzenem, hogy egy darabig megint nem megyek cukrászdába.

Hogy valami jót és kiadósat is egyek ma, petrezselymes krumplit készítek - újkrumpliból!!!
Az idén először, mert a villanyszerelés és a lakásfestés miatt mostanában nem főztem.
Nem nagy durranás, pár szem krumplit (minél apróbbat, annál finomabb) meg kell kapargatni a héjától, ha nagyok, kockára vágni. Bele kell tenni egy lábasba, önteni alá egy ujjnyi vizet, loccsantani rá pár csepp olívaolajat, vagy dobni rá egy darabka vajat és lefedve feltenni főni. Úgy a finom, ha mire megpuhul a krumpli, elfő alóla a víz. Akkor leveszem ról a fedőt, meghintem egy csipet sóval, ha túl száraznak találom, még pár csepp olajat öntök alá és kicsit lepirítom a krumplit. Átfordítom, hogy a másik oldala is megpiruljon, aztán jó bőven megszórom apróra vágott petrezselyemmel, elzárom a lángot és visszateszem a fedőt. Pár percig lefedve tartom hogy a petrezselyem aromája átjárja a krumplit.
Ennyi.
Nagyon-nagyon szeretem az újkrumplit, annyira, hogy így nyár elején nem is szoktam hozzá enni semmit. Majd ősszel és télen sütök mellé valami húst vagy halat, de ilyenkor csak az illatos, kicsit összetört újkrumplit magában, de abból két adagot :-))
Érdemes kipróbálni, sokkal finomabb, ha a krumpli nem bő vízben fő, hanem éppen csak egy ujjnyi vízben párolódik. Nem olyan szép a végeredmény, de sokkal több íz marad benne.
(Hmm, nyamm, nyamm, közben el is készült, fincsi!!)

Van azért nyafogni valóm is:
nagyon fáradt vagyok, ez a két nap pihenés sajnos édeskevés volt. El kéne jönnöm szabadságra, de a téli-tavaszi vizsgák és a már említett lakásfelújítás miatt jócskán megfogyatkozott a szabadságom. A záróvizsgára jár 10 nap fizetésnélküli, de a diplomamunka megírásához is kéne annyi - még lehet kevés is lesz, az utóbbi két évben elképesztő mértékben leromlott a szellemi kapacitásom.

Mégmás, de ezt csak nők olvassák vagy csak olyan férfiak, akik át tudják érezni egy nő problémáit:
tudja valaki, hogy Magyarországon hol lehet Ahava kozmetikumokat kapni? Valamikor patikákban is lehetett venni, de nekem egy ismerősöm hozott néha Izraelből. Ez a forrás sajnos megszünt és én bármit kipróbálok, semmi sincs olyan jó, mint az Ahava volt. A legjobban kézápoló krém kellene, de arckrém is, kevert bőrre.

8 Comments:

  • At 11:05 du., Anonymous Névtelen said…

    én egyáltalőán nem teszek alá vizet. fogom a wok formájú teflonos micsodámat, beleteszek margarint. felolvasztom. a krumplit épp csak lemosom, picit durvábba, mint egy mosás, de én szeretem, ha rusztikus marad kívül. nem pucolom le a héját teljesen. én is a piciket szeretem, de ha nincs, félbevágom. és utána sutty, bele a margaroinba. sót szórok rá és födő. és ennyi. megmocorgatom néha. ha nem eszelős nagy hőn csinálom az elején, akkor a saját nedvessége elég hogy megpárolódjon. amikor kész a párolódás, akkor feljebb veszem kicsit és picítok rajta. és a végén petrezselyem rá.

    szerintem ez tuti főétel. esetleg valami leves elé.

     
  • At 11:47 du., Anonymous Névtelen said…

    Google a te barátod:
    http://www.twg.hu/pharmainvest/termekek.html

     
  • At 8:15 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Zsoltu, ebből amit leírtál az következik, hogy vennem kell egy wok-ot.

    Kösz, borsó, több patikában is voltam, végül a barátném kinyomozta, hogy már nem forgalmazzák Mo-n, ezért eszembe sem jutott guglizni.

     
  • At 2:42 du., Anonymous Névtelen said…

    az erdeti wokkal vigyázz.
    az igazieredeti wok az tűzre van kitalálva, villanyon az meg se áll. öntöttvas és beszarás nehéz. szóval mosogatni nem álom.
    a féligazi wok az ugyanilyen, de lapos az alja és azt rá tudod tenni a villanyra is. többi lásd mint fent.
    nekem ilyen is van, de nem használom, csak sátoros ünnepeken és ha van aki helyettem elmossa.

    amit ajánlok, az mondjuk a tefal wok formájú teflonos hóbelevanca. az azért jobb, mert egyrészt könnyebb, másrészt meg benne a teflon. igaz, az öntöttvasban azért az étel íze más. de a teflonnal kisebb a baj - és én mondjuk ebben főzöm a főzelékeket is.

     
  • At 3:32 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    nekem gáztűzhelyem van, és a mosogatást sem bánom - ha van értelme. Akkor melyiket?

     
  • At 3:33 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Borsó, tényleg kösz, már van is két pesti telefonszámom, ahol lehet kapni. Ollyyyannnnagyon szép leszek, hogy a napra lehet nézni, de rám nem :-))

     
  • At 6:33 du., Anonymous Névtelen said…

    az oké, hogy nem bánod a mosogatást és gázod van.

    a nagycsarnokba ha bemégy, akkor a pincében van egy ilyen ázsiai fűszerbolt. nagy bolt, amúgy is érdemes oda menni és nézelődni, a patak's csiliszósz ha szereted a pikánsat, kihagyhatatlan vásárlás (kékeslila cimkás finom)
    de. ott meg tudod nézni, ott szokott lenni eredeti. megemeled, eldöntöd, hogy mennyire vagy jó erőben és mennyire van helyed.
    ha nem zavar, hogy jobban oda kell figyelni, hogy ne égjen le, akkor vegyél eredetit.

     
  • At 6:56 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Köszi, azt a boltot még ismerem is, csak jó régen nem jártam arra.
    Te is szereted az ázsiai konyhát?
    Én akkor kedveltem meg, amikor fél évig nem tudtam kitörni a pasta-con-sugo-pesce-con-sugo-carne-con-sugo szentháromságból. Egyszer beszabadultunk a kínai negyedbe és hónapok óta először ehettem olyan ételt, amiben sok zöldésg volt, ráadásul nem szétfőzve, hanem roppanósan, ahogy én szeretem és nem volt paradicsom íze. Azóta persze visszakerültek az olasz kaják a kedvenceim közé, de a kínai is maradt. Meg a japán, de azt itthon sajnos nem engedhetem meg magamnak.

     

Megjegyzés küldése

<< Home