Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/11/02

:-) Szépjóestét!
Röviden: jajj!
Bővebben: jajjnekem!
Még bővebben: csütörtök van, hogy az ördög vinné el!
Tekintettel arra, hogy ilyenkor 11-12 órát dolgozom és 35-40 km-t bringázok, ráadásul ma szinte végig szembeszélben, amely szembeszél nem csak izomlázat okoz de ráadásul cafatokká fújta az agyamat is, egyetlen épkézláb gondolatom sincs.
Tényleg, üres a fejem, semmi a világon nem jut az eszembe, sőt, semmi nem jut el a tudatomig; a híreket meg sem értem.

Szóval, tekintettel minderre, ma HüPi különkiadásunk következik.

Mégpedig elmesélem a téli arcápolás lényegét.
Kolléganőim ugyanis nem értik, hogy lehetséges az, hogy a nagy hidegben is bringázok, mégsem szárad ki az arcbőröm.
Nos, egyetlen titka van: azoknak akik nagy hidegben sokat vannak szabad levegőn, szigorúan tilos hidratáló krémet használni.
A hidratáló krémek ugyanis hidratálnak, azaz vizet juttatnak az arcbőrbe - amely víz a nagy hidegben megfagy. Ott a bőrön -sőt, a bőrbe mélyen felszívódva- szétfeszíti a pórusokat és hámlást, kivörösödést okoz.
És ráadásul minél vastagabban kenjük fel a hidratáló krémet (hogy tápláljon?), annál több víz fagy meg a bőrünkben. Igen, a bőrünkben benne, és nem rajta!
Ez minden bajok forrása.
Megelőzni úgy lehet, hogy mielőtt kimegyünk a hideg levegőre nem hidratálóval, hanem egy vastag, zsíros krémmel kenjük be a bőrünket. Én bringázás és kirándulás, alkalomadtán hólapátolás, avarsöprés és hasonló elfoglaltások előtt körömvirágzsírt (Ringelblumen Salbe, minden drogériában és patikában kapható, a nagy tégely 1000 ft körül van) vagy a dm-ben kapható vitaminos zsírt használok, árban ez is ott körül van, mint a körömvirágzsír.
Vigyázat, nem a proteines hidratálót, hanem a tömény zsíros változatot kell venni!!
Egyébként pár csepp olívaolaj is tökéletesen megfelel a célra.
Az a lényeg, hogy a megmosott és törölközővel tökéletesen megszárított arcbőrt kenjük be vele - a szem környékét is, sőt, azt igazán, az a rész különösen érzékeny.
A fagyállós kezelés után lehet menni a dolgunkra - be az irodába, vagy havat lapátolni, esetleg síelni vagy kirándulni, kinek melyik része jut a jónak.
Garantálom, hogy nem fog szétfagyni az arcunk.
A vékony zsírréteg ugyanis rádermed és nem engedi sem kiszáradni, sem kicserződni.
Egy baja van csak; mihelyst visszakerülünk a szobahőmérsékletre, a jótékony védőréteg megolvad és olajosan fénylő, kellemetlenül ragacsos kulimász lesz belőle.
Le kell mosni.
Nekem például mindenképpen meg kell tisztálkodnom a 40 perces intenzív testmozgás alatt felgyűlt izzadtságtól, megmosom hát az arcom is. Ekkor már, amikor fűtött helyiségben maradunk, lehet használni a megszokott nappali vagy éjszakai hidratáló krémünket.
Az irodában lehúzom a műszakot és indulás előtt újra bekenem az arcom a zsíros fagyállóval. Hazaérek, gyorsan kiviszem a kutyát és utána újra megmosom az arcom.
Ennyi az egész és garantáltan nem fog kivörösödni, eldurvulni, hámlani az arcbőrünk.

végem is van, leeresztettem mint a lufi.
Végülis, ez a naplóírás célja - feldolgozni a napot és leereszteni, mint a lufi.
Már gömbölyödök is össze.