Brünnhilde szikláján

Valló világ

2007/10/26

Diótörő 4, 3, 2, 1, START!!


Tavaly, miután a főállásomban a karácsonyi lottón sikerült kapnom egy elemes narancsbőrmasszírozót, a másodállásomban pedig négy év alatt a harmadik cégemblémával gravírozott rozsdamentes termoszt két rozsdamentes csészével és szintén rozsdamentes csészealátéttel(!!) úgy döntöttem, hogy sem munkavállalóként, sem vállalkozóként soha a büdös életben többet sem adni, sem elfogadni nem fogok karácsonyi ajándékot.
Elfogadni azért nem, mert hiányzik a rossebnek még egy ötödik cégemblémával gravírozott rozsdamentes termoszkészlet, második cégemblémás sajtszeletelőkészlet, nyolcadik cégemlémás esernyő és pláne minden évben három tök egyforma, cégemblémás naptár. Arról nem beszélve, hogy olyan kolléganőtől akivel egy héten kétszer futok össze a titkárságon nem hogy narancsbőrmaszírozót, de egyáltalán, semmit sem akarok kapni.
Adni pedig még kevésbé.
Tavaly ugye vállalkozóként minden kollégának vettem egy kis almasütő kerámiát. Volt, aki annyira örült neki, hogy még fel is hívott, viszont vannak, akik annyiba se nézték, hogy hazavigyék - még mindig ott van a monitorjuk háta mögött, ki sincs bontva a celofánból.

Szóval én az életben többet pénzt ilyesmire nem költök, céges ajándékot nem veszek és nem fogadok el.

Vállalkozóként azonban van egy minimális kis összeg, amit reprezentációra fordíthatok, hát ezt a pár ezer forintot megpróbálom hasznosan elkölteni.

Úgy döntöttem, hogy az idén cégemblémás, idióta, semmire sem jó tárgyak helyett megpróbálok élményt ajándékozni olyan embereknek, akiknek minden szükséges tárgyuk megvan, de élményt, igazi, sokáig emlékezetes élményt keveset kapnak.

Úgy döntöttem, hogy az idén elviszek 20 állami gondozott kisgyereket az Operaházba egy Diótörőre. Nem nagy durranás, aki időben kapcsol az 1000 ft-ért nagyon jó helyre szóló jegyeket vehet, pont ennyit szoktam költeni arra is, hogy a partnereimnek hülye kis kerámiákat meg díszgyertyákat vegyek karácsonyra. Hát az idén nem fognak kapni semmi ilyesmit, csak egy üdvözlőlapot, amiben leírom, hogy melyik gyermekotthon lakóit vittem el színházba és amiben adok nekik három számlaszámot, hogy a nekem szánt ajándékok árát utalják át valamelyiknek. Lesz köztük egy beteg gyermekeket támogató, valamint egy hajléktalanokat és gazdátlan állatokat gondozó alapítvány, válasszák ki, hogy ők melyiket tartják fontosnak és utalják át nekik azt a pár ezer forintot, amibe az én negyedik "A világ legszebb alkonyi tájai" naptáram és a már nem is tudom hanyadik rozsamentes termoszom kerülne.

Valami hasonlót javaslok mindnekinek, aki a reprezentációs keretéből karácsonyra megajándékozhatja a partnereit. Nem hinném, hogy bárki is földhöz veri magát örömében, ha kap egy cégemlémás pólót vagy boritéknyitót, hisz akik rákerülnek az ilyen ajándékozási listákra, általában semmiben sem szenvednek hiányt.

Ezeknek az állami gondozásban élő gyermekeknek sem igazán van szükségük tárgyakra; ruhát, cipőt, játékot, édességet kapnak. Élményt már kevesebbet, nekik nincsenek szüleik, akik elvinnék őket színházba, kirándulni, vidámparkba, ide-oda. Nyilván, minden gyerek örül egy nagy zacskó csokinak, de megeszi, és fél óra múlva olyan, mintha nem is kapott volna semmit.
Én azt szeretném, hogy az én ajándékomra emlékezzenek egy darabig, beszéljenek róla, és pláne, hogy vágyjanak újra elmenni oda.

Nem muszáj pont az Operaházba vinni őket.
Sőt, inkább javasolnék bábszínházat, vagy valami gyerekeknek való bohóc- vagy zenés műsort. A vidéki színházaknak is mindnek van gyerekelőadása, oda is el lehet vinni egy fél busznyi kiskölyköt.
Én azért választottam a Diótörőt mert előtte el fogok menni hozzájuk egy CD-vel meg egy tekercs diával és el fogom nekik mesélni a történetet. Meghallgatunk néhány tételt a zenéből és megnézünk néhány részletet a balettből. Mert az is van, egy kedves olvasómtól kaptam egy DVD-t, direkt erre a célra. Még az is lehet, hogy a végén megtanítom nekik a keringő alaplépését és táncolunk egyet a rózsák keringőjére. Szóval én próbálom felkészíteni a gyerekeket egy hosszú, három felvonásos balettre, hogy tudják, mi vár rájuk és kíváncsiak legyenek rá. Azt szeretném, hogy az első találkozásuk a színházzal jó legyen és élvezzék.
Nyilván, köztük is lesz olyan aki unatkozni fog, de ha csak néhányuknak megtetszik, ha csak páran élvezni fogják, már megérte. Legalábbis jobban hasznosul majd a ráfordított pénz, mintha csillámporos festékkel cifrázott gyertyákat osztogatnék olyanoknak, akiknek éppen semmi szükségük sincs rá, csak éppen muszáj adnom valamit, mert tudom, hogy én is rajta vagyok a listájukon.
Hát majd megszokják, hogy ezentúl csak üdvözlőlapot kapnak, esetleg egy bekeretezett gyerekrajzot egy olyan kisgyerektől, aki életében először járt színházban.
Jah, a bekeretezést persze én fizetem.

Legyen itt az ólomkatonák és az egerek harca;
North Atlanta Dance Theatre, Diótörő herceg Kevin Terry, az Egérkirály Marc Fearney.

Jah, és azért szólok ilyen korán, mert most még van idő kikukázni a színes-szagos ajándékkatalógusokat és szétnézni a környéken, hogy hol van egy gyerekotthon vagy egy iskola, ahova olyan gyerekek járnak, akiket boldoggá lehetne tenni egy kirándulással vagy egy igazi, gyerekeknek szóló műsorral.

15 Comments:

  • At 9:14 de., Anonymous Névtelen said…

    azon gondolkodtam el, hogy mi lehet ebben a dologban olyan, ami annyira becsípődött neked, hogy már vagy harmadszor postolsz róla, hogy nem, te nem veszel ajándékot, nem, te nem fogasz el, és hogy kisgyerekeknek jótékonykodsz.
    egyrészt ezek a dolgok, mint almasütő, termosz és egyéb biszbaszok, körbejárnak. idén kapod, jövőre adod, el van intézve. persze, lehet demonstratíve kisgyerek által pingált izét is adni, de az se különb. a legokosabb választás a vásárlási utalvány, csak ez keveseknek jut eszébe. talán, mert cikinek tartják, hogy mondjuk ezer forintot adjanak, inkább vesznek termoszt, almasütő baszt ugyanannyiért, mert azt gondolják, hogy azon nem látszik, hogy mennyit ér. annyit.

    hogy gyerekeket akarsz vinni diótörőre, az jó, bár lehet, hogy annak a gyereknek a diótörő előadása ugyanannyit ér, mint neked a termosz, vagy másnak az almasütő basz. és lehet, hogy többet érne neki egy kis pénz, kabátra vagy cipőre, vagy a jóisten tudja mire. és hát azt is gondolom, hogy a színházi ügy is csak lelkiismeret megnyugtatásra elég, egy évben egyszer jujjdeönzetlen vagyok, és ezt demonstratíve rászorulókkal teszem.

    ha ennyire nincs senki, akinek szívből, valóban neki szóló, róla szólót ajándékozz, akkor ne csináld. de a kisgyerekes dolog csak transzponálása az előzőnek. ha senki nincs, kezdj el kisgyerekekkel foglalkozni, ha van rá időd és energiád, de ne csak egy évben egyszer, mert így semmit se ér. nem kell tíznek segítened, ha nem futja, segíts kettőnek, de nekik folyamatosan. annak van értelme. ennek semmi.

     
  • At 11:34 de., Blogger . said…

    Jaj! Zsolt!
    Mondd, kellett ez most?! Így?!

    (Vagy csak bennem van nagyobb türelem és tapintat az átlagnál, -és ezért is vagyok életképtelenebb?!)

     
  • At 12:38 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Zsoltu, azért posztoltam erről MOST, mert most még van idő arra, hogy a fejükhöz kapjanak olyanok is, akik nem húszezer fölött diszponálnak, hanem milliókat költenek el naptárra meg bizbaszra. Ennek most csináltam egy kis hírverést, ha megengeded. Más posztomat soha nem szoktam fórumokon meg címlapon népszerűsíteni, ezzel most megtettem. Hát ezért kellett erről most írnom. ŰAz előző kettő magamnak szólt, ez meg a nyilvánosságnak.
    És süsd meg, azért (is) írom ezt a blogot névtelenül és arc nélkül, mert egyáltalán nem arról szól a dolog, hogy én hűdekurva jó fej vagyok, hanem arról, hogy olyanoknak is jusson az eszébe ilyesmi, akik esetleg már unják, hogy körbe kell daogatni az ajándékokat, ha meg akarsz tőlük szabadulni. És mondom, vannak, akik milliókat költhetnek el ilyesmire, hátha kedvet kapnak rá, hogy felezzék az összeget és esetleg vegyenek a gyerekeknek kabátot vagy a szociális otthonnak dominót meg magyarnótaestet.
    Egyébként tudom, hogy a találati arány itt sem lesz túl jó, de ez a műfaj már csak ilyen - el kell költeni 9.999 ft-ot, hogy a 10.000-dik jó helyre kerüljön és hasznosuljon. Még mindig több esély van rá, mintha veszek 15 szagos gyertyát és vigyorgok mint a vadalma, ha én is kapok hármat.
    Egyébként meg, ha még egyszer elolvasod, akkor fogod látni, hogy csak és kizárólag a céges ajándékokról beszéltem és szó sincs családról, barátról, olyasvalakiről, akit szeretsz.
    Egyébként meg, ha fog nekik tetszeni, nem egy évben egyszer akarom, hanem rendszeresen. De ahhoz ugye legalább ki kell próbálni, hogy fog-e nekik tetszeni és hánynak. Amelyik unja, azt nyilván nem fogom cibászolni, hogy de igen, művelődjél kisfiam mert attól leszel kultúrált.

    Irina, hát ami azt illeti, én sem sorolom magam a nyertesek közé, de ki nem szarja le :-))

     
  • At 2:12 du., Blogger Kinga said…

    brunnhilde: ne torodj a fanyalgokkal. Mindig vannak, mindig lesznek. Te legalabb gondolkodsz ezen, teszed a dolgodat. Ne magyarazkodj, nem erdemes.

     
  • At 4:57 du., Anonymous Névtelen said…

    kingácska, attól, hogy nem esem hasra, vagy nem értek egyet, még teszem a dolgomat. csak szólok. és nyugi, ha beírok brünnhildéhez, nem kötelező utánam neked is megjelenned, nem áll jól neked a gardedám szerep. viszont meglehetősen vicces, mosolyogtató, hogy ennyi elégtétellel is beéred, hogy mandínerből szólsz vissza. ennyire leadtad?
    :)

    brünnhilde, ugye ennyire nem vagy naív, hogy milliós pénzek fölött diszponáló marketingesek majd épp ezt a blogot olvassák, és fejükhöz kapnak, hogy jajj, de hülye vagyok, vegyünk mi is színházjegyet az árváknak.
    emellett azt sem értem, hogy valóban nem látod-e át, vagy csak a lendület és a dac visz, hogy az ilyen kampányötletek nem érnek sokat. persze, ha a cél a lelkiismeret megnyugatása, akkor hajrá. na, összeszedem magam, oszt írok róla hosszabban is. otthon.

     
  • At 8:02 du., Anonymous Névtelen said…

    Zsoltu, Te akár csak egy évben egyszer teszel árva gyerekekért bármit? Vagy bárkiért bármit?

     
  • At 8:22 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Persze hogy az a cél, Zsoltu. Ha már gyónni nem járok, csak meg kell valamivel nyugtatni szegény háborgó, agyongyötört, túlterhelt lelkiismeretem.
    Arról nem beszélve, hogy ezzel aztán lángbetűkkel írhatom az égre a nevem. Már könnyes is lett a szemem a meghatottságtól, olyan szép szobrot látok magamról.

     
  • At 8:25 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    jah, és igen, feltételezem, hogy hamarosan tananyag leszek a marketing szakokon is. Az még jobb, mint a szobor, igen, ha választani lehet, akkor inkább az szeretnék lenni.

     
  • At 9:23 du., Anonymous Névtelen said…

    faline, szerintem hülye kérdésed volt.

    brünnhilde, a kérdésem komolynak szántam, de látom, nincs komoly válaszod és el se olvastad, amit írtam valószínű, csak odáig jutottál, hogy jujj, valaki ellentmondott az én szép tervemnek. pedig mennyire bepárásodott rá a szeme az olvasóknak.

     
  • At 9:31 du., Anonymous Névtelen said…

    bocs, közben rájöttem, hogy faline kérdésére ha nem válaszolok kimerítően, akkor azt fogja hinni, hogy naugyehogy nem is semmit, azért mondom, amit.

    tehát kedves faline, igen, teszek, igen adok, nem, nem egyszer egy évben.

    http://www.ilyeskinga.ro/hu/index.php?action=3
    neki adtam a gyógykezelésére.

    http://zen-taxi.zsoltu.hu/?p=382
    neki is adtam, adtunk.

    a Mentőszolgálatnak folyamatosan adok.

    http://www.unhcr.org
    a menekültügyi főbiztosságot évekig segítettem azzal, hogy ingyen dolgoztam nekik és csináltam a szóróanyagaik nyomdai előkészítését.

    erdélyi iskolának adtam saját könyvtáram duplikátjait (nem 10 kötet :)) gyűjtöttem mások könyveit, sőt, ki is vittem kocsival.

    hát, most ennyi jut eszembe. igaz, ezekben nincs annyi kreatív fantázia, de azt legalább tudom, hogy amire adtam, annak, akinek adtam, valóban segítséget jelentett.

     
  • At 9:32 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Zsoltu, elolvastam amit írtál és igazad van; szégyelljem magam, amiért kampánykezdet előtt fel merem az emberek figyelmét hívni arra, hogy a régi fajta kampány már lejárt és esetleg kezdjenek el gondolkozni valami másban.
    Tényleg, bocs hogy élek, nagyon szégyellem magam amiért ilyen ostoba és hiú vagyok.
    Megyek is és veszek a 15 kollégának 15 1.000 ft-os vásárlási utalvány, hogy majd jól arra költsék, amire akarják. Gondolom, lesz, aki macskakaját vesz rajta és olyan is, aki harisnyát. Én meg majd jól lekönyvelem a repiköltségbe.
    Igen, ez lesz a legjobb, kösz az ötletet.

     
  • At 9:56 du., Anonymous Névtelen said…

    Rendben, Zsoltu.
    Brünnhilde, nagyon jó az ötleted, ne hagyd hogy elvegyék a kedvedet tőle.

     
  • At 10:57 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Faline, kösz, dehogy hagyom! :-)

     
  • At 11:54 du., Anonymous Névtelen said…

    oké brünnhilde, téma részemről lezárva. szerinted jó megoldás, szerintem nem. leírtam, hogy miért. nem érted. ennyi. abban biztos lehetsz, hogy sokan fognak elvben támogatni és igen kevesen lesznek, akik nem. tehát sikertörténet, trendi és népszerű. nép-szerű. ja.

     
  • At 7:45 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Nem, Zsoltu, az én elgondolásom nem jó, hanem joBB, mint a mostani, bevett forma.

     

Megjegyzés küldése

<< Home