Brünnhilde szikláján

Valló világ

2008/01/19

Békés Magyarország ...

.... 2008.01.18. (Jede és Tibor ne nézze meg.)

Aznap este az Operaházban a Tanhausert, a Nemzeti Színházban az Oidipuszt adták. A Zeneakadémián Vásáry Tamás Chopint zongorázott. Az M1 tévé a Dalok a konyhából című norvég filmet vetítette. A Szépművészeti Múzeumban Picasso, Klee és Kandinszkij műveiben gyönyörködhet a közönség - még január 27-ig nyitva van a kiállítás. A debreceni Csokonai Színház Nagytermében A végzet hatalmát, a kamarateremben a Liliomfit tekinthette meg a nagyérdemű. A Miskolci Nemzeti Színházban A tizedes meg a többiek premierje volt, Szegeden pedig a Lear király és a Cirkuszhercegnő volt műsoron. A törökszentmiklósi Művelődési Házban tini disco, a székesfehérvári Dodge City Saloonban pedig DJ Petya latin estje szórakoztatta a közönséget. A Newcastle focicsapata leigazolta a ZTE 19 éves védőjét, Kádár Tamást, az Universum Box Promotion pedig bejelentette, hogy Erdei Zsolt tizedik címvédő mérkőzése április 26-án lesz. A lajosmizsei Tanyacsárda étteremben Bozsó János festőművész kedvenc zsiványpecsenyéjét és Bessenyei Ferenc színművész szalonnapörccel gazdagon meghintett túróscsuszáját rendelhették a vendégek. Ha nem operába mentem volna, hanem mondjuk vacsorázni, az újpesti Örehalász Étteremben olíván sütött vajhalfilét rendeltem volna petrezselymes burgonyával és egy pohár Somlói Juhfarokkal.

Tulajdonképpen a tegnap este majdnem olyan volt, mintha egy civilizált országban élnénk.
Pedig nem, nem ott élünk.

9 Comments:

  • At 1:02 du., Anonymous Névtelen said…

    Márminthogy 2008., ugye? 8-) Máskor ha bombagyáros dolgot linkelsz, figyelmeztess, plz.

     
  • At 1:59 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Kösz, javítottam.
    Bocsánat, szoktam írni figyelmeztetést, csak most elfelejtettem. De Téged is beleveszlek, legközelebb ígérem, vigyázok :-)))
    És azt még nem is tudod, hogy tegnap az operában mekkora jóízű zsidózást hallottam. Kiművelt, zeneszerető értelmiségiektől, akikről azt gondolnám, hogy polgári neveltetésüknél és a humán érdeklődésűekre jellemző magasabb emócionális intelligenciájuknál fogva védettek az összeesküvéselméletek iránti fogékonyság és a kenyérirígység ellen.
    Hát, nem.
    Csak mi lesz velünk, ha még a műveltség és a kora gyerekkortól elérhető könyvespolc meg kottagyűjtemény sem véd a hülyeség ellen??

     
  • At 10:49 du., Blogger phzs said…

    De jó, hogy itt vagy.

     
  • At 10:36 de., Anonymous Névtelen said…

    Kedves Brünnhilde,
    én a magam részéről nagyon pesszimista vagyok. A kultúra csak ruha rajtunk.Kin több, kin kevesebb; kin elegánsabb és jó ízlésről tanúskodó, kin meg ízléstelen, szedett-vedett tarka rongy.
    A történelmi körülmények -mint koszos kéz- egyetlen mozdulattal letépi rólunk, ha úgy hozza kedve.
    A mindenkori állam mindenkori felelőssége az volna,hogy ezt a "koszos kezet" ne engedje önállósulni. Idealista elképzelés.
    Az elszabadult folyamatoknak mindig az a vége (Eluard gyönyörűen fogalmazza meg):az leszek aki öl,vagy az, akit ölnek.

    Megint errefelé tartunk...

     
  • At 11:11 du., Anonymous Névtelen said…

    Tännhauseren voltál? Asszem a Rejtélyes manhattani halálesetben van az a jelenet, amikor Woody Allen kijön egy Wagner-előadásról, és közli, hogy "kedven lenne lerohanni Lengyelországot".

     
  • At 3:43 de., Anonymous Névtelen said…

    http://www.nepszava.hu/PrintArticle.asp?ArticleID=1002236

     
  • At 10:23 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Tibor, azt az előadást egy csapnivalóan rossz karmester vezényelhette :-))
    Nem viccelek, Wagner egyes dallamait elő lehet adni úgy is, hogy felforr a véred és úgy is, hogy a világ összes fájdalmát és boldogságát megérted egy pillanatra. Hatásvadász karmesterek szokták egy amolyan "wagneri" hangorkánba fullasztani a kozönséget. Egy ilyen után nem csodálom, ha valaki ilyen érzésekkel jön ki a színházból.
    Egyébként tudok Wagner antiszemitizmusáról, de a zenéje nem az, sőt, a költészete sem. Egyedül a Mesterdalnokok végén van Hans Sachs-nak egy kis szentbeszéde a nagy német kultúráról, de az is csak azért, mert a nyikhaj Stolzingi Walter visszautasítja a költői céh tagságát és úgy gondolja, hogy szelfméd popsztárként nincs szüksége a hagyományokra. Itt iktatta be Wagner ezt a kis hegyibeszédet, egyébként egyetlen darabjában sincs szó a németek fensőbbségéről. A Tannhauser ráadásul kifejezetten áhitatos, kissé tán szenteskedő.
    Most erről nincs időm többet írni, tanulok, ha akarod, később vissztérünk rá.

    Tamás, hibát jelez a link, mi a cikk címe?
    (meg ne írdd, majd csak pénteken :-))))

     
  • At 1:42 du., Anonymous Névtelen said…

    „Vérszagra gyűl az éji vad!”
    NÉPSZAVA 2008. január 21. hétfő 7. oldal

    Nekem most is mukodik a link, csak elobb es kis reklamablak urik fel, es azt OKzva megy a cikkre.

     
  • At 1:47 du., Anonymous Névtelen said…

    Nem is tudom...azért mégis mondom... a 26. tételt nézd meg kicsit jobban

     

Megjegyzés küldése

<< Home