Kék-zöld sajtkrém
A múlt héten kirándultunk, ezt a krémet vittem korpás kiflibe kenve, retekkel:
10 deka márványsajtot belemorzsoltam egy tálkába, tettem bele 10 deka puha vajat, egy mokkáskanál bazsalikomot és 5-6 levél medvehagymát, nagyon apróra darálva. Villával jó habosra kevertem és megkentem vele a kettévágott kifliket.
Ha nincs medvehagyma, egy gerezd zúzott fokhagyma is megteszi, csak akkor nem lesz szép világoszöld.
Ha valaki nem kirándulásra viszi, hanem otthon kenné, akkor lehet bele tenni egy kanál tejfölt is, attól lazább lesz, rögtön a hűtőből kivéve is kenhető.
10 deka márványsajtot belemorzsoltam egy tálkába, tettem bele 10 deka puha vajat, egy mokkáskanál bazsalikomot és 5-6 levél medvehagymát, nagyon apróra darálva. Villával jó habosra kevertem és megkentem vele a kettévágott kifliket.
Ha nincs medvehagyma, egy gerezd zúzott fokhagyma is megteszi, csak akkor nem lesz szép világoszöld.
Ha valaki nem kirándulásra viszi, hanem otthon kenné, akkor lehet bele tenni egy kanál tejfölt is, attól lazább lesz, rögtön a hűtőből kivéve is kenhető.
Címkék: konyha
6 Comments:
At 5:02 du., Kinga said…
Ket kerdes, hiresen jo kulinaris muveltsegem mián :D
(1) A vaj helyett lehet valami mast?
(2) Mi az a medvehagyma?
At 7:38 du., Brünnhilde sziklája said…
A vaj helyett lehet nyilván margarin. Tejföl is jó egyébként, csak akkor hígabb lesz, nem alkalmas kiránduláshoz. Meg aztán arrafelé tejföl sem nagyon van. Krémsajt is megfelelő, abból viszont igen nagy a választék nálatok.
Mivel nálatok majdnem minden ilyesmi sős, ügyelj rá, hogy sótlan fajtát válassz, mert a kéksajtok is erősen sósak, ehetetlen lesz.
A medvehagymáról itt találsz infót:
http://terra.hu/haznov/htm/Allium.ursinum.html
Nálunk piacon meg bioboltokban lehet kapni, csokorba kötve, mint a perezselymet. Enyhe fokhagyma illata van, az íze a zsenge zöldhagyma és a fokhagyma keveréke, de nem olyan tartós a szaga, gyorsan elillan.
Jobb szupermarketekben is kapható.
kezdőknek nem javaslom hogy most szedjék, mert már kibújt a hozzá nagyon hasonló gyöngyvirág és az mérgező. Amig a gyöngyvirág kint nincs viszont mindenki bátran szedheti.
At 10:41 du., Kinga said…
Kosz - azert kerdeztem, mert IMADOM a marvanysajtfajtakat, nyamnyam.
Tejfol van, lenyegeben majdnem ugyanolyan, mint otthon (vagy csak en nem emlexem mar a magyarra :D), viszont turo az egyaltalan nincs, vagyis teljesen mast hivnak itten cottage cheese-nek, mint amit turonak szoknak :) forditani.
Na, most megyek, megskubizom a macihagymat :) (Milyen jopofa nev.)
At 10:44 du., Kinga said…
Szoval a medvehagyma az nem snidling vagy hogyhijjak, ugye? Jaj, fingom nincs (bocs) ezekrol... Bocs, tudom, marhasagokat irok, de nem tulzok, tenyleg ennyire hulye vagyok a fozeshez (is).
At 10:50 du., Kinga said…
Persze, az a megjegyzes, hogy "... es ezt a hulyeseget meg kozszemlere is teszem", oke, jogos :D
At 10:54 de., Brünnhilde sziklája said…
Szerintem snidlinggel is kipróbálhatod, annak az íze is passzol a márványsajthoz.
Nyamm, jó kis gorgonzola, nyammnyamm. Imádom a kékpenészes sajtokat. Csak ne lennének oylan iszonyú drágák.
Megjegyzés küldése
<< Home