Brünnhilde szikláján

Valló világ

2008/06/02

Állatfarm premier

Az Operaház vasárnapi, második szereposztásos bemutatója előtt éppen Gránét pányváztam ki az Operaház odalánál, amikor felfigyeltem egy koromfekete, bálna méretű autóra. Éppen a megállni tilos tábla alatt parkolt, ott, hol szinte minden előadás után toporog néhány elegáns férfi és telefonnal a fülén idegesen intézkedik. A hozzájuk tatozó nők egyik magas sarkukról a másik magas sarkukra támaszkodnak és talán még a férfiaknál is idegesebbek. Borzasztó érdekes, hogy mindig vannak, akik belefutnak a csapdába. A jegyszedők szerint a lakatolók a közeli sétáló utcában várják, hogy becsengessenek az előadásra és ahogy a karmester belép és felcsattan a taps, azonnal hozzálátnak a lakatoláshoz.
Szóval ez a hatalmas fekete autó épp egy ilyen helyen állt, a sofőr a lehúzott ablak mögött molyolt valamit. Egy percre megfordult a fejemben, hogy tán szólni kéne neki, hogy álljon el onnan, de aztán mégis győzött bennem az öntudatos polgár. Basszus, ott a tábla, csak felismeri, ha már jogosítványa van, hát nem? Vagy az is lehet, hogy a proliirígység ágaskodott fel bennem. Akinek ekkora autóra telik, annak legyen annyi aprója, hogy be tudjon állni a kétszáz méterrel arrébb lévő parkolóházba. Nem tudom eldönteni, hogy melyik miatt, de nem szóltam, ő baja, majd fizet.
Az előadás szünetében pilledten kóvályogtam a gyönyörű lépcsőházban és feltünt, hogy milyen sok elegáns, világos öltönybe öltözött férfi ácsorog a háta mögött összefogott kézzel. Kérdem a jegyszedőt, hogy tán jelen van valami notabilitás, mert ezek a pasik éppen nem úgy néztek ki, mint egy operarajongó vagy egy turista. De becsöngettek ismét, ültem be a helyemre, élveztem az előadást nagyon. Második szünetben ugyanazok a férfiak, ugyanazzal az átható pillantással méregették a felvonásközben szellőzködőket. Közben a jegyszedőhöz is eljutott az info, mondta is, hogy melyik hivatalban lévő honvédelmi miniszterünk tisztelte meg jelenlétével az előadást. Megnyugodtam, mégsem vagyok én olyan hülye, csak észreveszem, ha valaki se nem zeneszerető, se nem turista egy operaházban :-))
Előadás végén megyek vissza Gránéhoz, hát mit látok, na mit? A miniszter úrral éppen akkor húzott ki a nagy fekete bálna.
Az egyetlen autó, ami nem volt lelakatolva. Mire eloldottam Gránét, el is tüntek.
Hát kérem, ez van.
Minden állat egyenlő, de a disznók még egyenlőbbek.

Címkék: , ,