Brünnhilde szikláján

Valló világ

2008/08/24

triplARANY!!

Egek, ez elképesztő, a vizilabdások megint megcsinálták!!
Gratulálok!!
Az egyetlen olyan csapat Magyarországon, akik soha nem nyilatkoznak egymás ellen, soha nem a másikat hibáztatják a vesztes meccsekért, ha valakinek gyengébben megy, akkor ő elismeri, a többiek meg azt emlegetik, hogy bezzeg a múltkor ő vitte a csapatot és igy tovább, és igy tovább. Egyik sem akar vagánykodni, kitűnni, dicsőséget magának kisajátitani, mind aláveti magát a csapat érdekeinek.
Ez az, ami a világ legtetején tartja őket.
Kemény Dénes for president!!

15 Comments:

  • At 2:02 du., Blogger . said…

    Bőgtem.
    Szenzációsak voltak! Az meg, hogy 4 pont különbséggel, az meg még szebbé teszi.
    És,hogy ez harmadjára!...
    Jó ilyenkor örülni.

    Amit írsz a csapatszellemről,...hát igen. Húzni, csak egyfelé lehet, szabad, kell, mert akkor ILYEN az eredmény.

     
  • At 6:55 du., Blogger Kinga said…

    Nalunk csaladi viszalyt okozott a dolog, hihi. (Vicceset.)

    Andras volt a dontobiro, es o ugy nyilatkozott (opppardon: ODAnyilatkozott), hogy "Yaaaay, the Hungarians beat the Americans!"

    Kezdem azt hinni, hogy anyja vere is csordogal benne :D

    Ja, ja, es arrol nem is beszelve, hogy hala istennek, az USA-val csaptak ossze, igy aztan lehetett valami magyar vonatkozast is latni itten.

     
  • At 7:52 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Hehe, ilyenkor jó amerikai magyarnak lenni, tökmindegy ki győz :-))

    Egyrészt magyar vonatkozást, másrészt meg holnaptól remélhetőleg hosszú sorok állnak majd a kölyökcsapatok ajtaja előtt. Még ha nem is lesznek bajnokok, valljuk be, olyan szépek, hogy már nyertesek :-)

    De azért ahogy K.D. összerakja ezt a csapatot, mint egy dinamikus puzzle-t, hát az tényleg zseniális. Hogy akit lecserél, annak egy rossz szava sincs soha, hogy ezek annyira együtt tudak mozogni, tényleg elképesztő, Ezen a szinten már régen nem az edzőteremben, de még csak nem is a medencében dőlnek el a meccsek, hanem valami, az edző irodájánk sarkába állitott pszichiáteri kanapén vagy gyóntatószéken. Ennek a pasinak -h megunja az edzősködést- személyzeti tanácsadó céget kéne inditania vagy politikusnak állni. Két év után becsukott szemmel rá merném bizni, hogy rakjon össze egy kormányt és hogy azt mindig az aktuális helyyzethez igazitsa.

     
  • At 7:56 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Jah, Kinga, ha már szóba került; alkalomadtán irhatnál arról, hogy egy félig magyar kiskölyök hogy fogadja azt a bizonyos fene nagy amerikai öntudatot. Meg egyáltalán, hogy az amerikai kissrácok hogy veszik azt a fajta nemzeti öntudatra nevelést, meg egyáltalán, hogy a sulikban ezt hogy csinálják. Érdekelne nagoyn

     
  • At 8:02 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Tavannes: én a KOzmann-Kiss páros bronzát sirattam meg majdnem. Alig egy hónapja ülnek együtt, szinte hihetetlen, hogy ennyire össze tudtak csiszolódni. Meg egyáltalán, hogy Kozmann ennyire össze tudta szedni magát. Ha mellettem meghal a társam, lehet még csónakba sem mernék többet ülni, hagynék csapot papot, az életem jobban féltem. Ez meg összekapta magát, nézett előre és nyomta neki. Le a kalappal.

     
  • At 8:21 du., Blogger Kinga said…

    Brunnhilde: en nem tok rola irni, mert nem vagyok illetekes.

    Andras anyja magyar (hehe, a.k.a. én), apja pedig a legeuropaibb amerikai, akit valaha is ismertem (=ertsd (tobbek kozott): igen egeszseges szinten el benne a hazafias ontudat, semmikeppen sem lepi tul a tolerancia-szintet).

    Ergo: Andras ilyen kornyezetben semmivel sem ut el mondjuk az europai (magyar?) ontudatos 6 evesektol. Ahogy mindig irom, ketton all a vasar: az otthoni kornyezeten, es az oktatason. Az otthoni azert van kituntetettebb helyzetben, mert amit az iskola elbaszik, otthon (ha az normalis, funkcionalo otthon) kompenzalni lehet (mert hogy a gyerek elott annak van nagyobb "tekintelye", akihez jobban ragaszkodik szeretet-ugyileg, ld. az ide vonatkozo gyermekpszichologiat valamint es fokent a mindennapos tapasztalatot), es forditva: amit otthon elbasznak, azt az iskola nem nagyon tudja rendbehozni (ok ugyanaz, mint a masik esetnel).

     
  • At 9:09 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    jó, jó, de a SULIBAN hogy csinálják? Vagy csinálnák, amit otthon ellensúlyozni vagy kiegyenliteni kell?

     
  • At 9:21 du., Blogger Kinga said…

    Nem tom, nem vagyok ott :) Az ellensulyozas nem ugy megy, hogy "na, mondd fiam, ma mit mondtak az amcsi onerzetrol a suliban, hadd kompenzaljuk", hanem ugy, hogy itthon olyan peldat (modellt) lat, amilyet. Ehhez pl. hozzatartozik az az alapjaraton vicces "veszekedes" is, mint amirol irtam a vizilabda kapcsan, amit persze elrohogunk, de azert valahol azt az uzenetet adja, hogy sem a magyarok, sem az amcsik nem "folsobbrenduek"...

    Szoval megint csak: nem a masik _ellen_ folyik kompenzalas, hanem az egyik _mellett_

    Latod, en meg ebben hiszek :D (Eddig muxik nalunk!)

     
  • At 9:22 du., Blogger Kinga said…

    Viszont, ha erdekel, utana tudok nezni, hogy ez a hazafias neveles miben nyilvanul meg, es majd beszamolok.

     
  • At 10:22 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Hát mondjuk én sem pont arra gondoltam, hogy felelteted gyereket a témában, inkább arra, hogy a témával kapcsolatban hazahoz valamilyen élményt, ami nektek mint szülőknek tetszik vagy nem, fontosnak tartjátok vagy nem, benne akarjátok hagyni a srácban vagy nem.
    például az iskolában beszélnek-e Irakról vagy a választásokról, tudja-e, hogy a padtársa szülei kire szavaznak, hasonlók.

     
  • At 6:14 de., Blogger Kinga said…

    Brunnhilde, Andras most 6 eves, Kindergarten-be jart, ami iskola elokeszitot jelent. Nem hogy "padtarsai" nincsenek, de meg padjuk sincs :) Holnap kezdodik neki a "rendes", nagyfiu iskola, magyarul az altalanos iskola elso osztalya, majd beszamolok, ha lesz ilyen. (De padjuk ott sem lesz, itten mar regen nem szokas... legfoljebb egy hatalmas asztal, amit korbeulnek csoportokban. Majd fenykepezek.)

    Most annyit, hogy az iskolakban policy :) (de tenyleg az!), hogy szigoruan kerulik a politikat (ez egyebkent altalanos "policy" is, altalaban meg a csaladtagok is kerulik egymas kozott, ha pl. tudnivalo, hogy mas politikai beallitottsaguak, mint mondjuk J. csaladja), a valasztasokrol ugy beszelnek, mint altalanos allampolgari foladatrol, partok, ilyenek nelkul, altalanossagban, de csak akkor, ha a gyerek konkretan rakerdez, es akkor is igyekeznek gyorsan a minimummal megvalaszolni a gyerek kerdeset, lezarni a temat es masrol beszelni. Mert azt valljak, hogy a politikai meggyozodes mindenki maganugye (kabe olyan szigoruan, nem vicc, mint a szexualis elet, vagy a munkaber, a kereset), es ha nem kimondottan olyan a tarsasag, akkor ez is tabu tema. Legalabbis a mi kornyezetunkben, beleertve bojszit, mint varost is, es amit Idaho-bol ismerek. Nagyon keves baratunkrol tudom biztosan, hogy demi vagy pubi szavazo, csak legfoljebb sejtem az elejtett celzasaikbol (persze a legkozelebbi baratainkrol tudjuk, de ehhez mar nagyon bizalmas szintre koll jutni, ami itten nem nagyon megy konnyen es altalanosan). Ez kabe igaz a sulikra is, ez az attitud.

    Ha kiderulne, hogy mondjuk egy tanar nyiltan politizal, igen sulyosan megronak elso korben, ha egy gyerek vagy szulo tenne azt, vele is nagyon komolyan "elbeszelgetnenek" errol, hogy ezt a temat legyenszivesek kerulni. Az allami iskolakrol beszelek, ahol mondom, ez szigoru policy, a maganiskolakban lehet mas a helyzet, mert ottan ugye, a tulaj szabja meg, mit es hogyan. Lasd pl. a daycare-eket, amik magankezben vannak, nem allamiak, es ott azt csinalhatnak, amit akarnak (nem tom, emlexel-e meg Andras esetere a vallasos ovonenivel pl.) Viszont ott is kerhetjuk, hogy a penzunkert azt adjak, amit mi kerunk - legfoljebb aszondjak, vigyuk egy masik oviba a gyereket (volt mar ra pelda, nem velunk).

    Nna, ezt is kiveseztuk. :)

     
  • At 6:26 de., Blogger Kinga said…

    Mokas P.S.

    Andrast inkabb tolunk koll felteni ilyen szempontbol, mert en nem fogom vissza magam itthon, ha mondjuk a VLBE & Co. ujabb es ujabb remek otlettel rukkol elo, es J. is surun mondja a magaet. Nem Andrasnak celozzuk, de nyilvan o is fultanuja sok esetben (pl. vacsinal), ha errol beszelunk.

    Vagyis nalunk meg veletlenul sincs ezzel kapcs igazan nicht vor den Kindern :D

     
  • At 5:59 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Igen, emlékszem az óvónénire, azért is kérdeztem, hogy milyen a helyzet a suliban. Meg azért is, mert ott baromi erős az önkéntes mozgalom, civilek kampányolnak ingyér, hordják a kitűzőt, az autókra matricákat ragasztanak, a ház kapujára kitűzik a jelöltek fényképét. Szóval elég nehezen tudom elképzelni, hogy az ilyen elhivatott emberek a munkahelyükön nem kampányolnak. De ha nem, az csak jó, csak itt én pont az ellenkezőjét látom. Itt volt olyan, hogy a tanár a talpig kokárdába öltözött ötödikes osztályával kivonult az aluljáróba szórólapot osztogatni - pedig hát itt a civil önkéntesség a béka segge alatt van.

     
  • At 12:25 de., Blogger Kinga said…

    Pedig tellleg nem kampanyolnak... Az onkentesseg valoban elterjedt, de az is elterjedt, hogy elesen kulonvalasztjak a professzionalis eletet a maganelettol (soxor idegesitoen az en szamomra).

     
  • At 12:29 de., Blogger Kinga said…

    Ja, meg az ovik - ahogy irtam is -, magankezben vannak 99%-ban, azert is fordulhatott elo az a vallasi ugy. Egy magancegnel masok az eloirasok, mint az allami kezben levoknel (mint pl. az isik nagy resze, amelyik public - allami - school.)

    De jar itt mas is az USA-bol, hatha nekik mas tapasztalataik vannak.

     

Megjegyzés küldése

<< Home