Brünnhilde szikláján

Valló világ

2008/08/22

A puska másik vége

:-) Szépjóestét!
Még nem meséltem, de egy iszonyú rasszista közösségben dolgozom. Naponta röpködnek a tarkónlövési és kitelepitési javaslatok. Jobbára nem szólok, időm sem nagyon van, meg aztán ilyen szinvonalon már nem érdemes beszélgetni vagy érvelni.
Máma nagy felháborodva mondja az egyik srác, hogy azt mondja a hiradó, hogy a a szlovák 15 évesek egyharmada gyűlöli a magyarokat. Hát hogy ez hogy lehet, hogy miért nem a cigányokat, meg egyáltalán. Most először szólaltam meg a témában, egyszerűen nem birtam megállni, hátha sikerül abban a sötét agyféltekében némi homályt fakasztanom.
- Hát ez az, ezért kéne kicsit jobban vigyázni a tarkónlövéssel, nem is kell messze menned, oszt mindjárt a golyószóró csipősebbik végén találod magad. -
Nos, sem szikrát, sem homályt, sem semmi ilyesmit nem sikerült fakasztanom, a kedves kolléga viszont nagy valószinűséggel azóta is azon tűnődik, hogy zsidó vagy cigány vagyok-e. Hétfőre talán eljut odáig, hogy biztosan feminista, esetleg buzi. Igen, ezt a választ találja majd a legelfogadhabbnak, lévén sem csepegő kilincsorrom nincs, sem füstös szemem, viszot szeretek biciklizni. Valami bajomnak tehát biztosan kell lenni, mert egészséges ember ilyet nem mond. Egy multicégnél pláne nem, ugye, ahol indiaiakkal, románokkal, négerekkel és egyéb -szerinte- tarkólövésre érdemes népekkel dolgozunk együtt, szoros napi kapcsolatban.
Mondom én, hogy egy bizonyos szint alatt nem érdemes vitába szállni.
A bennem lakó liberális és önkéntes népművelő meg legfeljebb tarkónlövi magát.

Címkék: ,

12 Comments:

  • At 11:24 du., Anonymous Névtelen said…

    a mi munkahelyünkön (multi) jelenteni kellene a rasszista megnyilvánulásokat és a cég garantálja, hogy nem derül ki, hogy ki jelentette

    nem tudom, hogy ez jó ötlet-e, de azt biztos, hogy eggy van egy policy és szerintem ez jó

    az más kérdés, hogy mi magyarok szeretünk feljelentgetni, s nem biztos, hogy mindig okkal tesszük.
    mondjuk ez a cég, ez angol és amerikai

     
  • At 11:25 du., Anonymous Névtelen said…

    eggy = erre - bocs

     
  • At 6:05 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Én biztos nem fogok ilyesmit jelenteni. Egyrészt, attól még nem fog megváltoizni8 az ipse, másrészt, nálunk kiürülne az osztály. Harmadrészt, nem vagyok az a jelentgetős fajta.

     
  • At 3:20 du., Anonymous Névtelen said…

    Az a tragikus, hogy ilyenkor nekem is a tarkólövés vagy a lángszóró jut eszembe - hogy tudniillik ezeket a rasszista állatokat kéne kiirtani, mert addig nem lesz béke. Aztán nyugtatgatom magam, hogy szegények nem is tudják, hogy mit beszélnek.

     
  • At 4:14 du., Anonymous Névtelen said…

    Vonatkozó irodalom:

    http://www.nol.hu/cikk/504342/

    Félelmetes a magyar "értelmiség" tájékozottsága.

     
  • At 4:56 du., Blogger Kinga said…

    A "jelentgetes" azert nem ugy jelentgetes, ahogy mi ertjuk (sajatos es szomoru tortenelmi tapasztalataink alapjan), ezt fontos tudni.

    Ugy fogalmaznak azok a Policy-k (legalabbis azoknal a vallalatoknal es amerikai kormanyugynoksegeknel, amiket ismerek, mert dolgoztam nekik), hogy azert koll szolni valakinek (igen pontosan meghatarozott csatornaja van ennek), mert - es itt jon a lenyeg, figyelem! - "it makes you uncomfortable".

    Szerintem vilagos, hogy mi a kulonbseg a "jelentgetes" es akozott, hogy viszonylag es a lehetosegekhez kepest jol erezd magad a munkahelyeden, ahol eleted egyik legnagyobb ido-szeletet eltoltod.

    Mert az lehet, hogy valakit nem erdekel az, hogy mondjuk a szinesboruekre megjegyzest tesznek (mert mondjuk oda se figyel, o nem szinesboru, nem erdekli az ilyesmi, tul elfoglalt, nem szeret belekeveredni ilyesmibe, stb.), de az, aki szinesboru, hogy dolgozzon siman es gordulekenyen (=hogy "mukodjon egyutt") egy olyan emberrel, aki fel oraval ezelott azt mondta ra, hogy ki kellene irtani az o feleket? Mellesleg ez nem csak az illeto szinesborunek okoz "uncomfortable" perceket, hanem mondjuk a ceg, az ugynokseg olajozott mukodeset is akadalyozza, vagyis azert is Policy, mert a teljesitmenyre (=profit) is kihat, ezert a ceg erdeke is ezeket csirajaban elfojtani.

    De ettol eltekintve, egy ilyen rasszista (vagy egyeb, hasonlo tipusu) megjegyzes nem csak a celkozonsegnek lehet "uncomfortable", hanem azoknak is, akik erre erzekenyek; akik ezentul szazszor is meggondoljak, hogy kommunikaljanak az illetovel, aki a megjegyzest tette. Es ez, ha csak tudattalan szinten is, befolyasolja a munkavegzest.

    Szoval azert vigyazzunk ezzel a "feljelentgetes" szoval, mert kozel sem errol van szo semmilyen szempontbol.

    (Ha ilyen tortenik, akkor egyszeruen es targyszeruen figyelmeztetik a megjegyzest tevot, ennyi tortenik egyebirant - legalabbis elso alkalommal. Ha tovabb folytatodik, akkor lehet szigorubb is az eljaras, de errol igen pontosan es reszletesen tajekoztatjak a megjegyzest tevot, ugyhogy tudja, mit vallal. Joreszt mar akkor tajekoztatjak az embert a Policy-krol, amikor alairja a szerzodest, vagyis mar eleve Policy-t sert meg.)

     
  • At 9:16 du., Blogger Rowena Shepard said…

    Barmok. Szét kéne rúgni a seggüket és sittre vágni mindet, mint civilizáltabb helyeken. Nem elengedni őket pár óra után, egy ejnyebejnyével.

    Mellesleg ha én lennék a rendőrfőnök, első dolgom lenne betiltani a rohadt gárdájukat, az árpádsávot, a cicahordát ((c) by Andrassew) és hasonló dolgokat. Egy normális kultúra sem tűri a neonácikat.

     
  • At 9:29 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Kinga, az 'uncomfortable' érzés akkor is meglenne, ha jelenteném. Az sem igaz, hogy másoknak megtakarithatnám, mert külföldiek előtt nem mondanak ilyesmit.
    De nem ez a fő okom egyébként.
    A fő okom az, hogy nem hiszek az ilyen dolgok hatékonyságában. Még abban sem, hogy egy bárki főnök vagy felettes elbeszélgetne vele, mert lehet, hogy a négerezést nem tűrik, de a cigányozást már például igen. De ha oda is hatna, a dolog akkor is csak elfojtódik egy időre vagy bizonyos helysinekre, később vagy máshol viszont ugyanazzal, ha nem megsokszorozott erővel fog feltörni.
    Nem hiszek a fegyelmezésben meg a policckben és hasonlók.
    A pedagógiában hiszek, meg a közmegegyezéses etikai kódexekben.
    Azt hiszem tán Avrham Bogatir-ban olvastam valami olyasmit, hogy amit nem lehet valakinek az ebéd utáni nyugalmas tiz percekben, olajfák árnyékában heverészve megmagyarázni, azt nem lehet megmagyarázni. És amit nem lehet megmagyarázni valakinek, azt betiltani sem lehet és megtiltani sem.
    Egyébként meg gondolom, ismersz annyira hogy elhidd, a magam tiz perceiben azért próbálkozni fogok. Ha nem is mindenkivel, de párójukkal igen.

     
  • At 9:32 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Jah, Siglinde, a börtön se segitene, sőt, rontana, nem is keveset. Erősitené a dacot és a bűnbakkeresést. Vedd figyelembe, hogy az emberi lélek úgy van berendezve, hogy a saját hülyeségéért is másokat hibáztasson, hát még akkor a saját sikertelenségéért vagy félsikeréért.

     
  • At 10:10 du., Anonymous Névtelen said…

    "Barmok. Szét kéne rúgni a seggüket és sittre vágni mindet, mint civilizáltabb helyeken."
    Hol másutt is olvastam ilyesmit? Talán a kuruc.info-n... Amúgy egy jogállamban a rendőrfőnök nem tilthat be szervezeteket (ez a bíróság hatásköre). Nem szeretnék ott élni, ahol te vagy a rendőrfőnök...

     
  • At 11:39 du., Blogger Kinga said…

    Amit mondani akartam, hogy ezek a Policy-k nem valakik _ellen_ iranyulnak, hanem valakik _erdekeben_.

    Naaaaaagy kulonbseg, de hat mindegy.

     
  • At 7:01 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Kinga, bármi ellen vagy bármi mellett lehet, ha egyszer én nem érzem hatékonynak. Tényleg legjobb lekiismeretem szerint mondom, hogy a szabályokkal kikényszeritett pofatartások csak rontanak az ilyen butasáhból és irigységből fakadó zsigeri gyűlöleteken.

     

Megjegyzés küldése

<< Home