Brünnhilde szikláján

Valló világ

2010/03/22

Erkel Ferenc: Dózsa György - keresztmetszet

Nno, hát ezt is hallottam.

Lehetnék lelkesebb is, mégiscsak egy nagyon ritkán játszott Erkel operát hallottam, de valahogy nem megy. Nem volt pedig rossz előadás, csupa jó énekest lépett fel, mégsem tudnék egyetlen dallamot sem felidézni az operából - vagy ha mégis, az nem a Dózsa Györgyből lenne, hanem a Bánk bánból vagy a Hunyadiból. Ugyanazokat a verbunkos témákat dolgozta fel, csak itt valahogy olyan.... nem is tudom, olyan darabos volt az egész. Márpedig, ha van a Házban karmester, aki össze tud simitani és le tud gömbölyiteni egy zenét, akkor az Kovács János, de ezzel a darabbal még ő sem boldogult. Van pedig benne minden; nagy forték, hatalmas kürtök, pergő dobok, halkan csobogó cimbalom, hárfafutamok, nagy kórustablók, szerelmi duett, féltékenységi duett - szóval minden, ami egy nagy romantikus operába kell jelen van, csak éppen mégsem érzem azt, hogy nekem ezt a zenét újra és újra hallanom kell. Nem érzem azt, hogy ha százszor meghallgatnám, akkor százegyedszerre is tudna valami újat mondani. Hogy esetleg más énekesek vagy egy másik karmester mást tudna kihozni belőle. Nem éreztem azt, hogy mindenféle finomságok el vannak rejtve ebben a zenében, amiket nekem muszáj meghallani, megérteni, megfejteni.
Hát igy jártam, majda jövő héten a Sarolta talán közelebb visz Erkelhez.

szereposztás

Címkék:

2 Comments:

  • At 9:24 de., Blogger Mélisande said…

    A Duna TV-n volt nemrégiben egy koncert-szerű keresztmetszet - talán Gyuláról. Szép dallamok voltak benne, nekem az ugrott be, kár, hogy alig játsszák.

     
  • At 11:04 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    igen, tényleg vannak benne szép dallamok, de valahogy az egész nem állt össze egésszé. Aztán reggelre jutott az eszembe, hogy lehet, csak azért, mert keresztmetszet - ugyebár majdnem felére röviditették a darabot, ami azért nem szokott jót tenni a zenei anyagnak. Meg az is nagyon idegesitett, hogy magyarul énekelnek, mégis alig értettem a szöveget.

     

Megjegyzés küldése

<< Home