Brünnhilde szikláján

Valló világ

2005/02/09

:-) Szépjóestét!

Hullajó volt a nyócker!
Tényleg, nagyon jókat nevettem.
Kicsit olyan, mintha tucatnyi részeg kiskatona meg mégrészegebb kamasz ökörködését filmre vették volna és másnap egy pszichológusokból, szociológusokból, politológusokból és egyéb társadalomszomorítókból álló komoly szakértő csoport kiválogatta volna a legvadabb részeket egy oktatófilmhez "Hogyan ne viselkedjünk, hogy leküzdhessük a társadalomban meglévő előítéleteket?" címmel.
Elképesztő beszólások vannak benne, senkit és semmit nem tisztelnek, de talán pont ettől olyan friss az egész: másfajta sztereotípiákból építkezik, mint amikhez a filmekből már hozzászoktunk. Azokat a sztereotípiákat veszi elő, amik itt élnek bennünk. Őszintén, kíméletlenül, ironikusan és önironikusan.
Tényleg nagyon vad, itt az arab giroszsütő Osszama Bin Ladentől kap bombát, Bush olyan idióta, hogy Budapest helyett Bukarestet bombázza le, az ukrán kurva meg közvetlenül Putyinnak jelent. Egyedül a magyar miniszterelnök arcát (és hangját) fedi jótékony homály. Az arcát kitakarták, a hangja meg tán az egyetlen szépen artikulált beszéd a filmben. Ami ugye manapság, Magyarországon khm, khm, hogy is mondjam csak, hogy ne legyek nagyon inkorrekt? Szóval az agyontagolt beszédű, a dadogós, a hadarós miniszterelnökök országa vagyunk, értse mindenki úgy, ahogy akarja.
Tökmindegy, a film hihetetlenül pimasz, az én ízlésemhez túlságosan klip-szerű, a szleng is túlteng benne (nem a csúnya beszéd, az pont annyi mint a valóságban, csak néha irodalmiasították a szlenget), de mindezzel együtt is roppant szórakoztató és friss.

Ha már miniszterelnök, akkor könnyítek a bögyömön, mert már nagyon nyomja ez a tegnapelőtt bejelentett fideszes választási rendszer.
Minden hajam szála az égnek állt ettől a baromságtól. Tényleg!
Értelme a világon semmi, hiszen mindenféle információt a helyi választókörzetekből kapnának (hacsak nem kétszer szavaztatják meg az embereket, de ez tán még a Nyócker forgatókönyvíróinak is meghaladná a fantáziáját). Elvileg természetesen elképzelhető egy saját internetalapú számítógépes rendszer, amibe a választókörzetekből telefonon, SMS-en, interneten érkezik a végeredmény. Ez elképzelhető, törvényt sem hiszem hogy sértene, de azon túl, hogy az országos választási rendszernél pár perccel hamarabb tudnák a végerdményt, semmi haszna sem lenne.
Tényleg, ez úgy ostobaság ahogy van. Pénzt emésztene fel, munkában tartaná az aktivistákat, ha nekik megéri az a néhány perc előny, csinálják. Sőt, lehet hogy már régebben is csinálták, csendben, maguknak, miért ne?
De minek ezt a választások előtt több mint egy évvel bejelenteni?
na minek?
Hát, annak, hogy ne hagyják kiszáradni az Erzsébet hidat lefoglalók álelkében elültett, csírázó magocskát.
És kiknek a lelkében csírázik ez a magocska?
na kiknek?
Hát, azoknak a lekében, akik akkor lezárták a hidat és azokéban, akik velük szimpatizálnak.
És kinek jó ez, ha ezek az emberek jó előre be vannak oltva a választási csalás veszélyének ideájával?
na kinek?
Hát annak, aki szavazatgyűjtés céljával most nem látszódhat szélsőségesnek, akinek most muszáj mérsékeltnek látszani, aki el akarja hitetni a potenciális szavazóival, hogy neki semmi köze a szélsőségekhez, őt csak a nép jóléte foglalkoztatja, a munkások, az elesettek érdekeit nézi, nem kacsingat a szélsőségek felé, ő mérsékelt jobbközép párt, ha a fene fenét eszik, ő akkor is mérsékelt jobbközép párt és nem kokettál a szélsőségekkel.
Rájuk se néz.
Nem is szól hozzájuk.
Vegyük már észre, hogy nem foglalkozik a szélsőségekkel, ő mérsékelt párt, aki védelemre szorul, nehogy a libsi-bibsi-komcsik elcsalják tőle a választási győzelmet.

Amúgy itt, most bejelentem, hogy jövőre jelentkezni fogok az önkormányzatnál a válaztási bizottságba. Őszintén kíváncsi vagyok rá, hogy kik és mit akarnak csinálni a tollaikkal.