Brünnhilde szikláján

Valló világ

2005/02/18

:-)) Szépjóestét!

muszáj megdícsérnem a BKV-ellenőröket. Ha nem is mindet, de egyet, egy középkorú férfit aki ma Újpest-Központnál ellenőrzött, őt egész biztos. Hazafelé jövet bevásároltam a Lehelen: madáreledel, kutyakaja, alma, körte, narancs, krumpli, leveszöldség, egyéb encsembencsem. Négy szatyorban 13-14 kilót cipeltem felfelé a lépcsőn és ott álltak ezek a karszalagosok. Engedelmes állampolgár vagyok, néztem hogy hova cuccolhatnék le, de nem kellett. Ez az ember rámnézett és megkérdezte: -van?- Bólintottam, hogy hát hogyne lenne, csak ne kellessen lepakolnom, ennyi szatyrot mire megint összeszedek, jajj, nem akarom. Intett, hogy akkor csak menjek, ha van, akkor felőle rendben vagyok.
Bizisten nagyon hálás vagyok neki, tán sírva is fakadok, ha ezt a rengeteg hóbelevancot szét kell szórnom a mocskos kövön.

Gyönyörű fejes salátát vettem a piacon, élénkzöld, harmatos, fodros-bodros, ahogy roppan a levele, jól hallhatóan kikacag belőle a tavasz. Mondjuk, a nitrit-tartalma az egészségügyi határérték többszöröse lehet, de valamitől úgyis meg kell halni, hát akkor legalább finom legyen.
Tojásos nokedlit csinálok fejessalátával.
nyamm.
Személyenként két tojást felütök, picit megsózom, felverem és annyi szitált liszttel, hogy szaggatható galuskatésztát kapjak jól összekeverem. Aki szeret éjszakánként hasfájósan, álmatlanul forgolódni, az tegyen a galuskatésztához egy fél tojáshéjnyi tejet és egy mokkáskanálnyi zsiradékot, ha lehet, akkor puha vajat. Lobogó, enyhén sós vízbe apró kis galuskákat kell szaggatni. Én még úgy tanultam, hogy kis deszkáról tompa fokú késsel kell szaggatni és a kést időnként belemártani a forró vízbe. De szerintem nem rontja a tojásos galuska élvezeti értékét, ha valaki galuskaszaggatót használ. Szóval, amikor megfőtt, akkor le kell szűrni. Van, aki a szűrőben még leöblíti, én nem szoktam, hanem azon forrón belezúdítom a serpenyőben sercegő olajba. Nem kell sok olaj alá csak egy kanálnyi, lesz nekünk enélkül is éppen elég bajunk az éjjel. És most jön a lényeg, a jó tojásos galuska titka: mielőtt a tojásokat ráöntöm, kicsit le kell pirítani a galuskát. Éppencsak, hogy az alja csinos barna-piros foltokat kapjon, akkor lapáttal át kell fordítani és mégegyszer odapirítani. Még egy keverés, és ekkor jön rá személyenként újabb két tojás, én előbb tányérba felütöm és kicsit felverem. Csak addig sütöm, amig kocsonyás lesz, akkor elzárom a lángot és lefedem, hogy amig elkészül a saláta, addig tovább szilárduljon a tojás.
A fejes salátát én nem magyarosan, cukros-ecetes lében csinálom, hanem mediterrán módra: az apróra tépdesett salátát megcsepegtetem citrommal és nyakonloccsantom olívaolajjal.

Igazi világkulinária: magyar tojásosgaluska medierrán salátával. Isteni, egyszerűen csak isteni!

Az első tányér után már érzi az ember, hogy felszökik benne a boldogsághormon-szint.
A második tányértól már a koleszterinszint is, de azt hálistennek még nem lehet érezni, egyébként is, ki a fene akar méricskélni, amikor a teli has kellemes érzése mérőeszköz nélkül és kimutatható?
A serpenyőben még mindig van pár szem galuska - és a lényeg, ami az egészben a legjobb-, a serpenyő aljára kissé odasült tojás. Ha egyedül eszünk, akkor egyszerű a dolgunk: magunk elé fogjuk a serpenyőt (kezdhettük volna így is, mi a fenének termelni a mosogatnivalót) és villával kikapirgáljuk belőle a maradékot. Ha ketten eszünk, nos, akkor a kapcsolat próbájának, hogy ne mondjam, a szerelem hőfokmérőjének tekinthető, hogy ki engedi át a másiknak az utolsó galuskát.

Most egy boldog óra következik.
Teli has, kellemes ejtőzés, fokozatos elálmosodás. Hát jó, ha már úgyis, akkor feküdjünk le.

A hascsikarás, esetleg az epegörcs éjjel tizenegy és hajnali három között szokott jelentkezni. Javaslom, hogy mindenki készítsen az ágya mellé bilagitot vagy valamilyen más gyógyszert, esetleg egy kupicányi gyomorkeserűt.
Másnap az ember gyomra helyén félmázsás kövek vannak, rá se bír nézni semmilyen kajára.
Sőt, még harmadnap is csak módjával csipeget, jobbára gyümölcsöt, esetleg sóba-vízbe főtt krumplit.
De még akkor is azt mondja, hogy megérte.
Évente háromszor belebetegedni két és fél tányér tojásosgaluskába és egy fej citromos ecetes salátába minden kínszenvedést megér.