Brünnhilde szikláján

Valló világ

2005/02/13

:-)) Szépjóestét!
Sokkal jobban vagyok, délben lefeküdtem és mozdulatlanul, szinte ájultan aludtam háromig. nem akartam ennyit, csak egy órát, de végülis jó volt hgoy így történt; egyrészt kipihentem magam, másrészt addigra úgy felszáradtak az utak, hogy el mertem indulni bringával. Hazafelé jövet kicsit húzósabb volt, kezdtek lefagyni a vízátfolyások meg a jégbordák, de lassan, óvatosan pilinszkázva egyben hazértem.
Úgy látszik, igaz a közmondás hogy csalánba nem üt a mennykő :-)))


Kötényes férfi I.

60 és 80 közötti, szikár ember ő, a legénykori öltönyére köti a hófehér henteskötényt. Lakodalmak, falunapok hőse, hatalmas, 60-80 literes üstökben főzi a birkapörköltet vagy a marhagulyást. Két alfaja van: az egyik zsírban hagymát fonnyaszt, erre teszi a sót, paprikát, végül a húst. A másik rétegesen rakja a húst, a hagymát, a fűszereket és csak ezután gyújt alá. Ennyiben különbözhetnek csak, abban már megegyeznek, hogy a sót, a fűszereket nem kanállal mérik, hanem marokkal. Pontosan, kóstolni se kell, az ő pörköltjük soha nem sós, soha nem sótlan, mindig pont jól el van találva. Amire még nagyon figyel ez a típus, az a tűzrakás; az a titka az üstben fővő jó pörköltnek, a jó tűz. Jó tűz nélkül nem lehet jót főzni, tudja azt mindenki. Illetve hát pont nem mindenki, mert ha mindenki ismerné a jó tűz titkát, akkor bárki főzhetne 80 kiló húsból pörköltet, de hát nem tud mindenki, csak ő, ezért is hívják mindenhova. Válogatja a fahasábokat, szortírozza, vastagság szerint halmokba rakja és még arra is figyel, hogy melyik a göcsörtös. A göcsörtös fa lassabban ég, ezt mindenkinek tudni kéne, de ő megtartja magának a titkot, csak kitüntetett személyeknek magyaráz. Általában unoka az a kitüntetett, személy, nagyon ritkán valami érelmes keresztgyerek, fehércseléd soha. Az asszonynép nem arra való, hogy egy lakodalomnak főzzön pörököltet, azoknak ott van a leves meg a nyalánkságok. A pörköltfőzés férfimunka, ott az asszonynép legfeljebb csak a száját táthatja, de azok közül is csak a bögyös-faros, gömbölyű fajta férkőzhet közel a mesterhez. Ez a típusú kötényes férfi ugyanis nem szereti a sovány nőket. Az asszony legyen kövér, fényes, ha beáll az ajtóba, ne süssön be mellette a nap. Az ilyen asszonyt az a kitüntetés érheti, hogy ő töltheti a pálinkát a főszakácsnak. Merthogy azt iszik, házipálinkát, módjával, gyűszűnyi kupicából. Az ő poziciójában nem lehet berúgni, nagy felelősség az, 120 vagy még több emberre főzni. A harmadik kupica után azért mégiscsak enged kicsit a méltóságából, jó nagyot csíp a pálinkatöltögető asszonyka gömbölyű farába. Mivel a csípése 60-70 éves korában is olyan kemény mint egy húszévesé, a menyecske ilyenkor nagyot sikkant, ugrik is egyet, hogy csak úgy rezeg a két nagy melle. De nincs az a remegő két női mell, aminek a kedvéért emberünk megfeledkezne a tűzről. Vet még egy hasábot rá, kicsit megpiszkálja és negyedóra múlva -anélkül hogy bárki is megkóstolta volna- jelenti, hogy kész a pörkölt, jöhetnek a tálalóasszonyok.


Kötényes férfi II.

30-50 közötti, nagydarab, pirospozsgás, dinnyényi kis pocakkal. A kötény alatt cajgruhát, újabban militarit hord és minden évszakban bakancsot. Maga a kötény születésnapi ajándék, vagy két korsó sör van ráfestve, vagy egy részeg tengerész, amint éppen kancsalul szemezget egy korsó sörrel. Bográcsban főz halászlét, galaburgyit, esetleg lecsót, 8-10 személyre. Méregerőset, férfigyomornak valót, mert ez a típus sem viseli el a nőt a bogrács közelében. Illetve, egyféle nőt mégis eltűr: azt, amelyik egy hajtásra meg tud inni egy korsó sört. A mutaványt elég egy életben egyszer megcsinálnia, ha a nőszemély ettől kezdve csak málnaszörpöt iszik, már akkor is bekerült a társaságba, mindig fel lehet emlegetni, hogy micsoda jó huzata van. Az ilyen nőnek megengedik, hogy pucolja a krumplit, esetleg darabolja a hagymát, de komoly munkát, mint haldarabolás, fűszerezés, alaplé passzírozás, tűzrakás, szóval komoly, az étel minőségét befolyásoló műveletet soha nem bíznak rá. Ez a fajta kötényes férfi sörrel üzemel: mindig a keze ügyében kell lennie egy üvegnek. Sörnyitó nem kell, vagy a fogával nyitja, vagy ajtózárba illesztve pattintja le, de egy kő szélének támasztva, kézéllel ügyesen a kupakra ütve is ki tudja nyitni.


Folyt. köv.