:-)) Szépjóestét!
Sokkal jobban vagyok, délben lefeküdtem és mozdulatlanul, szinte ájultan aludtam háromig. nem akartam ennyit, csak egy órát, de végülis jó volt hgoy így történt; egyrészt kipihentem magam, másrészt addigra úgy felszáradtak az utak, hogy el mertem indulni bringával. Hazafelé jövet kicsit húzósabb volt, kezdtek lefagyni a vízátfolyások meg a jégbordák, de lassan, óvatosan pilinszkázva egyben hazértem.
Úgy látszik, igaz a közmondás hogy csalánba nem üt a mennykő :-)))
Kötényes férfi I.
60 és 80 közötti, szikár ember ő, a legénykori öltönyére köti a hófehér henteskötényt. Lakodalmak, falunapok hőse, hatalmas, 60-80 literes üstökben főzi a birkapörköltet vagy a marhagulyást. Két alfaja van: az egyik zsírban hagymát fonnyaszt, erre teszi a sót, paprikát, végül a húst. A másik rétegesen rakja a húst, a hagymát, a fűszereket és csak ezután gyújt alá. Ennyiben különbözhetnek csak, abban már megegyeznek, hogy a sót, a fűszereket nem kanállal mérik, hanem marokkal. Pontosan, kóstolni se kell, az ő pörköltjük soha nem sós, soha nem sótlan, mindig pont jól el van találva. Amire még nagyon figyel ez a típus, az a tűzrakás; az a titka az üstben fővő jó pörköltnek, a jó tűz. Jó tűz nélkül nem lehet jót főzni, tudja azt mindenki. Illetve hát pont nem mindenki, mert ha mindenki ismerné a jó tűz titkát, akkor bárki főzhetne 80 kiló húsból pörköltet, de hát nem tud mindenki, csak ő, ezért is hívják mindenhova. Válogatja a fahasábokat, szortírozza, vastagság szerint halmokba rakja és még arra is figyel, hogy melyik a göcsörtös. A göcsörtös fa lassabban ég, ezt mindenkinek tudni kéne, de ő megtartja magának a titkot, csak kitüntetett személyeknek magyaráz. Általában unoka az a kitüntetett, személy, nagyon ritkán valami érelmes keresztgyerek, fehércseléd soha. Az asszonynép nem arra való, hogy egy lakodalomnak főzzön pörököltet, azoknak ott van a leves meg a nyalánkságok. A pörköltfőzés férfimunka, ott az asszonynép legfeljebb csak a száját táthatja, de azok közül is csak a bögyös-faros, gömbölyű fajta férkőzhet közel a mesterhez. Ez a típusú kötényes férfi ugyanis nem szereti a sovány nőket. Az asszony legyen kövér, fényes, ha beáll az ajtóba, ne süssön be mellette a nap. Az ilyen asszonyt az a kitüntetés érheti, hogy ő töltheti a pálinkát a főszakácsnak. Merthogy azt iszik, házipálinkát, módjával, gyűszűnyi kupicából. Az ő poziciójában nem lehet berúgni, nagy felelősség az, 120 vagy még több emberre főzni. A harmadik kupica után azért mégiscsak enged kicsit a méltóságából, jó nagyot csíp a pálinkatöltögető asszonyka gömbölyű farába. Mivel a csípése 60-70 éves korában is olyan kemény mint egy húszévesé, a menyecske ilyenkor nagyot sikkant, ugrik is egyet, hogy csak úgy rezeg a két nagy melle. De nincs az a remegő két női mell, aminek a kedvéért emberünk megfeledkezne a tűzről. Vet még egy hasábot rá, kicsit megpiszkálja és negyedóra múlva -anélkül hogy bárki is megkóstolta volna- jelenti, hogy kész a pörkölt, jöhetnek a tálalóasszonyok.
Kötényes férfi II.
30-50 közötti, nagydarab, pirospozsgás, dinnyényi kis pocakkal. A kötény alatt cajgruhát, újabban militarit hord és minden évszakban bakancsot. Maga a kötény születésnapi ajándék, vagy két korsó sör van ráfestve, vagy egy részeg tengerész, amint éppen kancsalul szemezget egy korsó sörrel. Bográcsban főz halászlét, galaburgyit, esetleg lecsót, 8-10 személyre. Méregerőset, férfigyomornak valót, mert ez a típus sem viseli el a nőt a bogrács közelében. Illetve, egyféle nőt mégis eltűr: azt, amelyik egy hajtásra meg tud inni egy korsó sört. A mutaványt elég egy életben egyszer megcsinálnia, ha a nőszemély ettől kezdve csak málnaszörpöt iszik, már akkor is bekerült a társaságba, mindig fel lehet emlegetni, hogy micsoda jó huzata van. Az ilyen nőnek megengedik, hogy pucolja a krumplit, esetleg darabolja a hagymát, de komoly munkát, mint haldarabolás, fűszerezés, alaplé passzírozás, tűzrakás, szóval komoly, az étel minőségét befolyásoló műveletet soha nem bíznak rá. Ez a fajta kötényes férfi sörrel üzemel: mindig a keze ügyében kell lennie egy üvegnek. Sörnyitó nem kell, vagy a fogával nyitja, vagy ajtózárba illesztve pattintja le, de egy kő szélének támasztva, kézéllel ügyesen a kupakra ütve is ki tudja nyitni.
Folyt. köv.
Sokkal jobban vagyok, délben lefeküdtem és mozdulatlanul, szinte ájultan aludtam háromig. nem akartam ennyit, csak egy órát, de végülis jó volt hgoy így történt; egyrészt kipihentem magam, másrészt addigra úgy felszáradtak az utak, hogy el mertem indulni bringával. Hazafelé jövet kicsit húzósabb volt, kezdtek lefagyni a vízátfolyások meg a jégbordák, de lassan, óvatosan pilinszkázva egyben hazértem.
Úgy látszik, igaz a közmondás hogy csalánba nem üt a mennykő :-)))
Kötényes férfi I.
60 és 80 közötti, szikár ember ő, a legénykori öltönyére köti a hófehér henteskötényt. Lakodalmak, falunapok hőse, hatalmas, 60-80 literes üstökben főzi a birkapörköltet vagy a marhagulyást. Két alfaja van: az egyik zsírban hagymát fonnyaszt, erre teszi a sót, paprikát, végül a húst. A másik rétegesen rakja a húst, a hagymát, a fűszereket és csak ezután gyújt alá. Ennyiben különbözhetnek csak, abban már megegyeznek, hogy a sót, a fűszereket nem kanállal mérik, hanem marokkal. Pontosan, kóstolni se kell, az ő pörköltjük soha nem sós, soha nem sótlan, mindig pont jól el van találva. Amire még nagyon figyel ez a típus, az a tűzrakás; az a titka az üstben fővő jó pörköltnek, a jó tűz. Jó tűz nélkül nem lehet jót főzni, tudja azt mindenki. Illetve hát pont nem mindenki, mert ha mindenki ismerné a jó tűz titkát, akkor bárki főzhetne 80 kiló húsból pörköltet, de hát nem tud mindenki, csak ő, ezért is hívják mindenhova. Válogatja a fahasábokat, szortírozza, vastagság szerint halmokba rakja és még arra is figyel, hogy melyik a göcsörtös. A göcsörtös fa lassabban ég, ezt mindenkinek tudni kéne, de ő megtartja magának a titkot, csak kitüntetett személyeknek magyaráz. Általában unoka az a kitüntetett, személy, nagyon ritkán valami érelmes keresztgyerek, fehércseléd soha. Az asszonynép nem arra való, hogy egy lakodalomnak főzzön pörököltet, azoknak ott van a leves meg a nyalánkságok. A pörköltfőzés férfimunka, ott az asszonynép legfeljebb csak a száját táthatja, de azok közül is csak a bögyös-faros, gömbölyű fajta férkőzhet közel a mesterhez. Ez a típusú kötényes férfi ugyanis nem szereti a sovány nőket. Az asszony legyen kövér, fényes, ha beáll az ajtóba, ne süssön be mellette a nap. Az ilyen asszonyt az a kitüntetés érheti, hogy ő töltheti a pálinkát a főszakácsnak. Merthogy azt iszik, házipálinkát, módjával, gyűszűnyi kupicából. Az ő poziciójában nem lehet berúgni, nagy felelősség az, 120 vagy még több emberre főzni. A harmadik kupica után azért mégiscsak enged kicsit a méltóságából, jó nagyot csíp a pálinkatöltögető asszonyka gömbölyű farába. Mivel a csípése 60-70 éves korában is olyan kemény mint egy húszévesé, a menyecske ilyenkor nagyot sikkant, ugrik is egyet, hogy csak úgy rezeg a két nagy melle. De nincs az a remegő két női mell, aminek a kedvéért emberünk megfeledkezne a tűzről. Vet még egy hasábot rá, kicsit megpiszkálja és negyedóra múlva -anélkül hogy bárki is megkóstolta volna- jelenti, hogy kész a pörkölt, jöhetnek a tálalóasszonyok.
Kötényes férfi II.
30-50 közötti, nagydarab, pirospozsgás, dinnyényi kis pocakkal. A kötény alatt cajgruhát, újabban militarit hord és minden évszakban bakancsot. Maga a kötény születésnapi ajándék, vagy két korsó sör van ráfestve, vagy egy részeg tengerész, amint éppen kancsalul szemezget egy korsó sörrel. Bográcsban főz halászlét, galaburgyit, esetleg lecsót, 8-10 személyre. Méregerőset, férfigyomornak valót, mert ez a típus sem viseli el a nőt a bogrács közelében. Illetve, egyféle nőt mégis eltűr: azt, amelyik egy hajtásra meg tud inni egy korsó sört. A mutaványt elég egy életben egyszer megcsinálnia, ha a nőszemély ettől kezdve csak málnaszörpöt iszik, már akkor is bekerült a társaságba, mindig fel lehet emlegetni, hogy micsoda jó huzata van. Az ilyen nőnek megengedik, hogy pucolja a krumplit, esetleg darabolja a hagymát, de komoly munkát, mint haldarabolás, fűszerezés, alaplé passzírozás, tűzrakás, szóval komoly, az étel minőségét befolyásoló műveletet soha nem bíznak rá. Ez a fajta kötényes férfi sörrel üzemel: mindig a keze ügyében kell lennie egy üvegnek. Sörnyitó nem kell, vagy a fogával nyitja, vagy ajtózárba illesztve pattintja le, de egy kő szélének támasztva, kézéllel ügyesen a kupakra ütve is ki tudja nyitni.
Folyt. köv.
0 Comments:
Megjegyzés küldése
<< Home