Brünnhilde szikláján

Valló világ

2007/01/10

:-) Napsütéses szépjónapot!
Mivel még mindig tart az agyi zsibbadtságom, ugyan mi mást csinálnék mint osztom az eszet? (vagy észtet? Hm. bizisten nem vagyok benne biztos, melyik a helytelenebb.)
Szóval van itten ez a kis affér a fehér oroszok és a nagy orosz medve között. Nem mennék bele hogy most ki a hibás: az, aki extra vámokat vet ki vagy az, aki emiatt leszív némi extra olajat, ami nem járna neki. Az-e a hibás aki emiatt uk-mukk-fukk elzárja a csapokat vagy az-e, aki a földrajzi megkerülhetetlenségével zsarol. A politika alig különbözik ugyanis egy jó falusi kocsmától; itt is mindig mindenki csak visszaüt.
Szóval hagyjuk a mindenféle színű és szagú oroszokat, ők valahogy majd megbírkóznak egymással, a német bíró úgyis figyel arra, hogy övön alul ne üssenek. Egyébként is, Oroszország elveszett, ha nincs bevétele az olajból, szóval pár napig kérlelteti magát aztán örülni fog, ha eladhat.
Szóval nagy baj nincs.

Vagy mégis?
Ugye, itt van az olaj. Nekünk van 90 napra elég tartalékunk, ez elég arra, hogy komolyabb konfliktus esetén más beszerzési forrást találjunk.
Mély, megkönyebbült sóhaj, hátra lehet dőlni.

Vagy mégsem?
És mi lesz a 90 nap után? Mert a más forrás nyilván drágább, többet kell szállítani, a kínálat is kisebb, stb, stb. Persze, tudom, aki tankolni akar, az tankoni is fog, bármibe is kerüljön a benzin a kutaknál. Azért keres, azért hajt, hogy jobban éljen, hát azon már nem múlik, hogy mennyibe kerül a benzin.

90 nap az egyébként is hosszú idő, az alatt csomó mindnet lehet csinálni.
Mit is?
mondjuk, átállítani az autókat gázüzemre.
Vagy tán mégse, a gáz is az oroszoktól jön, azt is bármikor elzárhatják.
Jó, átállítani az autókat fatüzelésűre?
Vagy mégse?

Egyáltalán, a Földnek mennyi időre elegendő olajtartaléka van?
90 nap biztos, az itt van a tartályainkban.
90 év?
Vagy csak 9?
és utána mi lesz, mert a fatüzelésű autó nem tűnik túl jó ötletnek.
Tényleg, mi lesz akkor, ha egyáltalán nem lesz olaj?

Én, ha most a kormány (és az EU) helyében lennék, nem igyekeznék annyira azon, hogy zökkenőmentessé tegyem az üzemanyagellátást. Egyszerűen azért nem, mert az emberek nyakló nélkül használják ezt a természeti kincset és azt hiszik, hogy amig pénzük van, addig benzin is van.
Hát tévednek, merthogy az olaj elég hamar, egyes véleméynek szerint 20-30 éven belül el fog fogyni és akkor itt állunk egy csomó pénzzel, és nem tudunk rajta benzint venni. Tudjátok, mint az indián mondás, hogy ha kivágtad az utolsó fát, kiszárítottad az utolsó folyót akkor rá fogsz jönni, hogy a pénz nem ehető.
Ugyanígy van ez az olajjal is; ha már az utolsó cseppet is kicsavartuk a Föld mélyéből akkor rá fogunk jönni, hogy ..... mire is? Arra, hogy amig volt, addig kellett volna vele takarékoskodni. És nem globálisan, a kormányoknak, hanem nekünk, az egyes embereknek.
Átgondolni az útjainkat, megkérdezni magunkat hogy tényleg kell-e két autó egy kétszemélyes háztartásba, hogy tényleg jó-e ha télen 28 fok van a lakásban nyáron meg 18.
Ha csak pár százalékkal tudnánk csökkenteni a saját energiafelhasználásunkat, akkor már néhány évvel tovább lenne elegendő a Föld olajkészlete - néhány évet nyernénk arra, hogy teljesen át kellessen állítani a világ gazdaságát az olaj alapúról más ennergiákra.

De persze nekünk jó és gondoskodó kormányaink vannak, eszük ágában sincs olyasmivel zavarni az embereket, hogy esetleg tán van még harminc évünk és ha addig nem történik valami, akkor az unokáink majd járhatnak megint lovon - vagy bringával. Ami ugye városon belül nem rossz alternatíva, de Rómába vagy Thaiföldre már aligha lehet vele eljutni. Sőt, még a Balatonra is macerás, ha csak két napból áll a hétvége.
Szóval, ideje lenne elgondolkodni azon, hogy hova vezet ez az őrölt energiapazarlás amit mindnyájan csinálunk.

2 Comments:

  • At 4:01 du., Anonymous Névtelen said…

    Okos.

    Egyébként a nagypolitika - kocsma párhuzamodhoz egy remek, és nagyon igaz idézet:

    "A nagy nemzetek mindig úgy viselkednek, mint a gengszterek, a kicsik meg mint a kurvák."

    (Stanley Kubrick)

     
  • At 9:06 du., Anonymous Névtelen said…

    Nem kell aggódni, az alternatív energiaforrások az élet csaknem minden területén készenlétben állnak, csak az olajlobbi lehetetlenné teszi a használatukat. Inkább pusztuljon el a Föld, kit érdekel, csak az ő dollármillióik gyarapodjanak.
    De vannak azért ellenszegülő kezdeményezések, Svédországban pl. kb. 10 éven belül kivonják az összes benzines autót a forgalomból. Szóval már csak azt a 20-30 évet kell kivárnunk (reméljük nem többet), és fellélegezhetünk (?).

     

Megjegyzés küldése

<< Home