Brünnhilde szikláján

Valló világ

2007/02/15

:-)Szépjóestét!
Nos, úgy tűnik, hogy nem lacafacázok tovább, végre tényleg összekaptam magam.
Diplomamunka terv megirva (még a régi, ékezet nélküli angol billentyőzeten, hurrá, legalább van módom gyakorolni a kódokat), alárva, lepecsételve, kelt mint fent, holnap lehet beadni.
Nno.
'A' valtozat, adatbázis.
Jogszabályi és intézményi környezet ismertetése, régi rendszer, új rendszer, adat- és dokumentumáramlás, folyamat, döntési- és kritikus pontok. Szubjektiv jellemzők kódolása, számitógép által is érthetővé tétele. Az adatbázisból kinyerhető statisztikai adatok és jelentések rövid, baromi rövid bemutatása, mert nagyon nem szeretném, ha valami sql-be rángatnának bele, azokat ugyanis nem én irtam.
A külföldi rendszerrel történő összahasonlitást egyelőre kihagytam, azt csak akkor teszem bele, ha a konzulens kevesli amit irok. Vésztartalék, hogy úgy mondjam, kell az is, nem lövöm el minden patronom egyszerre. HüPi létemre némi taktikai érzék azért szorult belém is :-))
Mellékletnek adatlapok, listák és az egész megkoronázásaként az a slide-show, amit az ősszel csináltam és ami alkalmas arra, hogy a programmal dolgozók arról megtanulják a használatot.
Nno.
Mi tartott nekem ezen közel másfél évig??

7 Comments:

  • At 4:59 du., Anonymous Névtelen said…

    Üdv, valkür! Látod, megy ez, mint sellőknek a hastánc...
    Ennek örömére a figyelmedbe ajánlom az alábbi linkeket (amennyiben még nem hallottad volna, mit tervez nyáron a Művészetek Palotája, Budapesti Wagner Napok címén). Jutalomjáték lediplomázás után :)
    http://www.kulturinfo.hu/moreinfo.gcw?prgid=52102
    http://www.kulturinfo.hu/moreinfo.gcw?prgid=52103
    Lehet csipkedni magunkat, mielőtt elfogynak a jegyek.

     
  • At 5:31 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Már akinek csipkedni kell, Hagen, már akinek, merthogy az én jegyeim december 11. óta megvannak :-))
    II. emelet oldalerkély, jobb közép.
    A tavalyi Parsifal óta havonta csekkoltam hogy mikor kezdik árulni mert a világ semmi kincséért, sőt még magáért a Rajna kincséért sem maradnék le róla :-)
    Sőt, ha Wotan is úgy akarja és be tudom üzemelni a dvd lejátszóm, csinálok ide a blogra egy kivonatot a 76-os, Boulez féle előadásról, Brünnhilde féle magyarázatokkal, hátha más is kedvet kap Wagnerhez.
    A Rajna kincséhez már van is egy partnerem, Kaptárlakó nem bír tovább a kíváncsiságával és úgy döntött, hogy velem megkockáztat végigülni két és fél órát. Többet nem mertem ráterhelni, ha tetszik neki, ott lesz a jövő évi Operaházi vagy a MüPa béli teljes Ring.
    A Walkürre egyedül megyek, ha gondolod, megadom a pontosabb paramétereim. Mármint a székszámra, mint találkozási pontra gondoltam, természetesen.

    Egyébként tényleg megy mint a karikacsapás, ha most itthon lehetnék két hétig, az ujjaimból belefolyna a klaviatúrába a diplomamunka. Végül is elég régóta dolgozom vele, itt van az egész a fejemben, csak a kishitűségemen kellett túltennem magam. Mármint azon, hogy diploma ide vagy oda, egész életemben adatokat fogok rögzíteni meg aktákat túrni, iktatásokat javítgatni meg rossz helyre elmentett fájlokat keresgetni. Mindezt két ekszell függvény megírása között, csak hogy három percen belül egyszerre legalább három dologgal kellessen foglalkozni. Ehhez nem kell diploma, sőt, még csak rosszabb ha van, mert rontja az amúgy is csekély önbecsülésem. Ha már ennyit szenvedtem érte, akkor tényleg hozzon némi minőségi változást az életembe. Elég szomorú, hogy ehhez fel kellett modnanom egy munkahelyet, de ez van.
    De visszatérve Wagnerre: alig várom már, tavaly annyira jó volt a zenekar, az énekesek, az a hatalmas kórus, húú, az gyönyörű volt és az a nagyon egyszerű rendezés, szóval el voltam ragadtatva. Egy ideje már észrevettem, hogy a kedvenc darabjaim szivesebben hallgatom rádióban vagy nézem koncertszerű rendezésben mert valahogy jobb, ha csak azenén van a hangsúly és nem rontja az összhatást valami buta díszlet vagy rossz rendezés.

     
  • At 5:46 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    héj, héj, most nézem, Német Judit Frickaként debütál, hát erre tényleg nagyon kíváncsi vagyok. Hundingnak Polgár van kiírva (jajj, de szerelmes vagyok, jajj, imádom, hát mégis meggyógyult, húsvétkor Gurnemanz-nak van kiírva, tudtad?) Brünnhildének meg Linda Wattson. Pesten még soha nem hallottam tökéletes Brünnhildét, hátha most, ezúttal.
    Illetve hát a Walkür Brünnhildéje szokott sikerülni, a Siegfried III. felvonásbéli Brünhildéivel szoktam nagyon elégedetlen lenni - ez pedig ugyebár csak jövőre lesz műsoron.
    Látod, amikor én megrendeltem a jegyet, még a szereposztéást sem tudtam. Fischer fog vezényelni, az nekem a tavalyi Parsifal után elég is volt referenciának.

     
  • At 5:49 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    No még egy komment:
    lehet jobban jársz, ha a jegyelado.hu-n rendelsz, mert ott kinyomtatod a visszaigazolásként kapott e-mailt és mindenféle plusz költség és utánajárás nélkül, előadás előtt fél órával felveszed a jegyet.

     
  • At 6:42 du., Anonymous Névtelen said…

    Látom, rutinos versenyzőbe botlottam... :D A tavalyi Parsifal után az embernek nem kell különösebb noszogatás, hogy rácuppanjon mindenre, ami MüPa és Wagner. :) Németh Juditra én is kíváncsi vagyok, Vénuszként zseniális, Brünnhildeként is nagyon jó volt, szerintem Frickaként is meg fogja állni a helyét (apropó Fricka: Pánczél Évát vajon mikor látjuk majd Brünnhildeként? ez azóta a fejemben jár, amióta először ő énekelte Frickát a Walkürben).
    A Boulez/Chérau-féle adaptáció kivonatolását messzemenően támogatom, a legjobb előadás, amit valaha láttam, Gwyneth Jones pedig Minden Idők Legjobb Brünnhildéje, veri Birgit Nilssont, Régine Crespint, Anne Evansot, Hildegard Behrenst, Helga Dernescht, Jeaninne ALtmeyert, mindenkit! - legalábbis szerintem.
    Abban egyetértünk, hogy a Siegfried Brünnhildéi valahogy nem szoktak sikerülni - mondjuk kétségtelen tény, hogy ez a jelenet hihetetlen erőfeszítést kíván az énekestől, elvégre 20 percben kéne előadni a teljes érzelmi skálát, a rácsodálkozástól az ellenkezésen át az elragadtatottságig... de valamiért sem Temesi Mária, sem Pelle Erzsébet nem hozott az utóbbi években olyan színvonalat a Siegfriedben, amit jó szívvel megéljeneztem volna. :(
    Hehehe, spreading the disease, remélhetőleg az ismerősödnek tetszik majd a Rajna kincse. :) Én a Lohengrinnel kezdtem apám "trenírozását" annak idején (persze nem a Katherina Wagner-féle borzalmas NDK-s Lohengrinnel, hanem a klasszikus verzióval á la Debrecen), csak azután mertem berángatni a Ringre, de azóta fanatikus wagneriánus.
    Kösz a tippet a jegyelado.hu-ról, néha igénybe is veszem, de a MüPa éppenséggel útbaesik, úgyhogy különösebb macera nélkül beszédülhetek a jegypénztárba. :)
    Talán ez sem újság: április 29.-ére Bécsbe a Staatsoper Hollandi előadására szervez kiutazást egy utazási iroda, nem olyan vészes áron (asszem 16 ezer tokkal-vonóval, szállással, városnézéssel). Akinek van rá tőkéje, ne habozzon. :) (ja, és tudtommal nem modern előadás, úgyhogy teljes lelki nyugalommal lehet menni)

     
  • At 9:37 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Melyik társaság?
    Mert a Wagner Társaság júniusban szervez egy Bolygó hollandit, Drezdába. Az sem lenne rossz, de három nap, az nekem most nem menne. Csak kiugrani Bécsbe egy Hollandira, az igen, az nagyon jó volna. Soha nem láttam még, csak rádióban hallottam néhányszor.
    Én egész kivételes Wagner rajongó vagyok, ha már ismerem a darabot és ráérzek a érzelmi mondanivalóra, szeretem a modern rendezéseket.
    Az csaka lényeg, hogy a szereplők érzelmi változásait lekövesse a rendezés.

     
  • At 10:14 du., Anonymous Névtelen said…

    Valami no-name utazási iroda, http://www.kalandozastravel.hu/ a weblapjuk, a 2007-es programok között megtalálod :) ápr. 29-30

     

Megjegyzés küldése

<< Home