Brünnhilde szikláján

Valló világ

2007/11/05

Mégsem akarom ilyen pocsék hangulatban befejezni a napot, megírom hát, hogyan kell luxus tejbegrízt főzni egzotikus módra.
Mert lehet ám, a tejbegríz nem csak holmi pempő, hanem nagyon is ízletes, sőt mutatós édesség készíthető belőle.

Tejberíz Bounty módra (nem Mel Gibsonnal, hanem Marlon Brandóval!!)

Étvágytól függően kell kezelni az adagot, nekem ez a mennyiség általában meg sem kottyan, pár percig még kapirgálom utána a tányért.
Fél deci búzadarát egy csipet sóval és egy evőkanál cukorral két deci tejben felteszek főni. Folyamatosan kell kevergetni és lassú tűzön főzni, különben csomósodik! Amikor felforr, teszek hozzá egy deci kókuszreszeléket és még mindig kis lángon, folyamatosan keverve puhára főzöm a grízt. Amikor kész, összekeverek egy púpozott evőkanál porcukrot egy csapott evőkanál kakaóporral. Minél jobb minőségűvel, és az instant izék erre szerintem nem alkalmasak. A porcukros kakaót egy szitába teszem és felével jó vastagon megszórok két kistányért. A még mindig meleg, sűrűn folyós grízt elosztom a két tányérkán és a tetejét megszórom a maradék kakaós porcukorral. Langyosan érdemes fogyasztani.


Tejbegríz Pina Colada módra

Ugyanúgy kezdődik, mint a Bounty; a tejbegrízbe kókuszreszeléket keverek, úgy főzöm készre. Felbontok egy doboz ananászkonzervet és leszűröm. Ha kockázott, egy-egy evőkanállal beleszórok két kis tálkába vagy fagylaltos pohárba és rámerem a sűrű tejbegrízt. A tetejét lehet néhány ananászkockával díszíteni.
Ha szeletelt ananászt sikerül bontani, akkor lapos kistányérra teszünk 1-2 karikát és úgy merjük rá a szilárduló tejbegrízt, hogy kicsit kilátszódjon alóla.
Ez a változat hidegen finomabb.


(a kép ugyan a Vágy villamosából van és nem a Bountyból, de hölgyolvasóim nyilván megbocsájtják ezt a kis logikai hibát)

És ha már tejbegríz, akkor mondom, hogy kókusz helyett lehet mákot is főzni a tejbegrízbe, úgy is nagyon finom. Ebben az esetben meggy- vagy sárgabarackbefőttet érdemes a tányérka aljára rejteni, vagy valami pikáns lekvárral megcsorgatni.

5 Comments:

  • At 9:51 du., Anonymous Névtelen said…

    fincsi, mi? :P

     
  • At 10:03 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    De még milyen fincsi!!
    Mire megírtam és kiválasztottam a legmegfelelőbb képet, meg is jött az étvgyam :-))

     
  • At 11:41 du., Blogger phzs said…

    Csatlakozom a Marlon Brandot preferalokhoz!

     
  • At 5:16 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    :-DD Asszem, máskor is megosztom a mindenféle asszociációs kanyarjaimat és logikai bakugrásaimat ;-)

     
  • At 7:33 de., Anonymous Névtelen said…

    Nem ennyire kifinomult, de a kedvencem: sima tejbegríz kakaóval ÉS illatos szilvalekvárral. (A fotó kiválasztásával messzemenően egyetértek!)

     

Megjegyzés küldése

<< Home