Brünnhilde szikláján

Valló világ

2007/11/29

Őszinteség, civilizáció +- előítéletek

:-) Szépjóestét!
Igaza van Rásnak, szinte 100%-ig igaza van, amikor azt mondja, hogy "Cigányozhatok (lusták, munkakerülők,
piszkosak, hangosak, lopnak), zsidózhatok (ők uralják a világot, lenézik és kizsákmányolják a gójokat), niggerezhetek, szidhatom a beözönlő sárgákat, a szőröstalpú oláhokat, a bamba tótokat, buzizhatok, élcelődhetek nőkön, öregeken, fogyatékosokon, homelesseken. Megtehetem? Meg. Meg is teszem? Nem.
(.....) Nem mondom ki hangosan (nem írom le), mert tudom, hogy ez bántaná, sértené őket, olyasvalamiért (bőrszín, nyelv, kultúra, szexuális beállítottság, társadalmi helyzet), amiről nem tehetnek."


Nem is vitatkozni akarok vele, csak kiegészíteni, mert valamit kifelejtett, amit civilizált ember nem csinál, vagy legalábbis nem kéne csinálnia; mégpedig nem kéne hagynia, hogy az előítéletei, az egyes csoportokkal kapcsolatos rossz tapasztalatai befolyásolják a mindennapjait és a döntéseit.
Mondjak példát?
Mondok.
Útálom az olaszokat, három évig dolgoztam velük, akkor megfogadtam hogy soha többet - de amikor sor került rá, bizony tolmácsoltam, bizony összehasonlítottam az Unicumot a Fernet Brancaval, bizony végighallgattam a "pasta mamma" és a túros csusza összehasonlítását, és bizony tiszta erőből vigyorogtam, mert kellett nekünk amit gyártottak.
Falra mászok az erőszakos hittérítőktől, de amikor úgy hozta a sors, hogy asztalszomszédom lett egy, mégse másztam falra.
Ez tiszta ügy, kár is több példát hozni, akárki jobbat tud nálamnál.

Mit nem csinál még civilizált ember, ha kisebbségekről van szó?
Hát például nem dől be gondolkodás nélkül mindenféle összeesküvéselméleteknek meg parasztvakításoknak.
Nem engedi, hogy nyilvánvaló hülyeségeket hitessenek el vele.
Erre is mondok példát, nemrégiben történt, még friss az élmény.
Van, illetve hát volt itt a környékünkön egy romos gyártelep. Klinkertéglából épülhetett még a múlt század elején, idóközben mindenféle betonokból, hullámbádogokból és könnyűszerkezetes elemekből toldozgatták foldozgatták. Az ablakokat már vagy tíz éve kilopták, de legalábbis kitörték, odabent lehetett látni a rozsdás traverzeket és az élettelenül lógó kábelkötegeket.
Ahogy azonban bontani kezdték ezt az évszázados borzalmat, a terület közepén láthatóvá kezdett válni egy csinos kis torony. Talán víztorony lehetett, vagy valami hasonló. Azt valahogy megkímélte az elmúlt száz év, nem alakították át, nem toldottak hozzá, a száz éves téglák még mindig tartottak és meglehetősen szépek voltak. Nna, gondoltuk, úgyis valami bevásárló központ épül, ha a beruházónak csepp esze van, ezt meghagyja, jó lesz kuriózumnak, ipari műemléknek. Aztán egy reggel szomorúan láttuk, hogy két munkagép nekiesett a kis tornyocskának. Az egyik egy öles vésővel, a másik valami krokodil állkapocshoz hasonló acélpofával tépte, szaggatta a szépen rakott téglákat és a födémekből kilógó, több méteres acélgerendákat. Három napig tartott, mire a két gép lerontotta a formás kis tornyocskát, kicsit megsirattuk minden nap. Utolsó nap éppen belefutottunk valami sisakos-öltönyös emberbe, hát csak megszólítottuk, hogy mondja már, miért rontották le azt a szép kis tornyocskát, akárminek jó lett volna, sörözőnek, bárminek.
- Hát, mondja a komoly üzletember, a tulajdonos is sajnálja, meg akarták tartani, de hát a cigányok kilopták belőle a szerkezeti vasat és meggyengült, le kellett bontani.
Felebarátném rögtön értette, hát igen, a cigányok már csak ilyenenek, lopnak mind, hát ezt a szemétséget, most miattuk kell lebontani ezt a szép kis tornyot.
Hm.
Hm. Hm.
Mondom néki
- Mari, Te ezt elhiszed??
- Hát bizony el, látott már lopós cigányt eleget, azoktól minden kitelik.
- Mari, próbálkozok újra, ne mondd már, hát a saját szemeddel láttad, hogy két óriási gép alig bírta kitépni a falból a vasakat, hát ne mondd már, hogy idejön három cigányember egy kiskocsival meg két fűrésszel és puszta kézzel kilopják a téglák közül!!
- Márpedig ő elhiszi, mert a cigányok azok ilyenek, lopnak mindent, ami mozdítható.
- De Mari, bazmeg, hát pont ez az, hogy a befalazott vas az nem mozdítható, hát már hogy lophatták volna el?? Le akarták bontani, biztos sokba került volna felújítani, vagy ötletük se volt mire lehetne használható. Végülis, megvette, övé, ha le akarja bontani bontsa, de nehogy elhidd már, hogy igaz amit mond!! Három utcányi cigányember nem bírná azokat az ölnyi vasakat kézzel meg kisvésővel kiszaggatni a falból!!
- Hát márpedig ő ezt elhiszi, miért is hazudna, a cigányokat meg ismeri, azok ilyenek.
- Hát bazmeg, a cigányok lehet hogy ilyenek, de Te meg olyan vagy.
Olyan hülye, mint a segg.

Szóval csak mondom; sokan játszanak arra, hogy kicsit megpiszkálják a előítéleteinket meg a rossz tapasztalatainkat és attól kezdve már minden egyszerű, mindent elhiszünk. Még azt is, ami nyilvánvalóan hülyeség. Csak mert annyira nagyon tudjuk hogy kik milyenek és mi telik ki tólük.

Frissítés:

Fotó innen

Címkék: , ,

11 Comments:

  • At 11:11 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Ui: egyébként csak a pofám nagy, mert amúgy nagyon is eltérítette, ha éppen nem vakvágányra futtatta már az életem az emberekkel kapcsolatos mindenféle rossz tapasztalatom. Boszorkány főbérlő, zaklató munkatárs, hisztis főnök, lopós kolléga, szófosó kolléga, ajjaj, volt már részem minden jóban, némelyiket egy kanál vízben meg tudnám fojtani. De valahogy sose soroltam be egyik kisebbségbe se őket, pedig lehetett volna. A hülye főnök csak hülye főnök még ha zsidó is, a szófosó kolléganőnek sem az a legrosszabb tulajdonsága, hogy szőke, a lopós kolléga meg éppenhogy nem cigány volt.
    Mondjuk, ettől még eljutottam oda, hogy úgy összességében tele van a tököm az emberekkel, tartozzanak bár akármiylen kisebbséghez vagy többséghez.
    De ez egy másik poszt témája.

     
  • At 12:00 de., Blogger Kinga said…

    brunnhilde: az, amit en ott (A vajszinuben) akartam irni (csak elmaradt valami okbol), hogy a valasztovonal ott van egy atlagember szamara, hogy mondjuk az "olaszokat" utalod, vagy eppen azt a bizonyos olasz EMBERT, azert, mert olasz. Nem tom, ertheto-e. Lehet utalni magat a melegseg jelenseget, vagy a szoke hajat, es akkor nyilvan az a viselkedesi norma, amit ras (es te is) leir, de az igazan nagy bajok (es tragediak) akkor kezdodnek, amikor az atlagember fejeben osszemosodik a jelenseg es a hus-ver ember, aki a jelenseg kepviseloje. Ha meg mindig nem vilagos, amit motyogni akarok (nem lennek meglepve, mert hogy hajlamos vagyok tulmagyarazni dolgokat idonkent, bocs), akkor mondjuk a politika dimenziojaban sokkal egyertelmubb, mire is gondolok: szoval attol, hogy XY mondjuk liberalis nezeteket vall, es en spec. igen konzervativ vagyok, attol meg akar a baratom is lehet XY, mert nem magaval az emberrel van bajom, hanem azzal, amit (...)-rol gondol.

    Mindazonaltal persze iszonyu nehez soxor a kettot elesen kulonvalasztani (na vajon, honnan tudom en ezt), pedig ez (lenne) a kulcsa a folvetett problemanak. Sok tragediat megelozne.

     
  • At 12:16 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Hát már hogyne lenne világos, én is pont oda akartam kilyukadni, hogy lehet hogy valakik ilyenek meg olyanok, de egy konkrét ember az lehet pont nem olyan. Vagy egy konkrét dolgot pont az csinált, akiről nem feltételeznénk, hogy oylan és mégis olyan.
    Éjfél felé kicsit bonyolult már ez nékem, de értelek.
    Szóval szerintem úriember hangosan nem zsidózik, okos ember viszont nem hiszi el mondjuk a vérvádat és ezt ki is mondja.
    Mint ahogy úrinő hangosan nem cigányozik, okos nő viszont nem hiszi el, hogy két cigányember puszta kézzel le tud gyengíteni egy olyan víztornyot, amit erőgépekkel három napig bontanak. És ezt meg is próbálja elmagyarázni azoknak, akik elhiszik.
    Valahol ugyanazt mondom mint Te, hog mérlegelni, egyént megismerni, dlgokat végiggondolni és nem egyből ugrani, hogy hát persze, hisz ezek olyenek.
    mert nem olyanok, hanem mindenfélék.

     
  • At 11:44 de., Anonymous Névtelen said…

    Szóval szerintem úriember hangosan nem zsidózik, okos ember viszont nem hiszi el mondjuk a vérvádat és ezt ki is mondja.
    Mint ahogy úrinő hangosan nem cigányozik, okos nő viszont nem hiszi el, hogy két cigányember puszta kézzel le tud gyengíteni egy olyan víztornyot, amit erőgépekkel három napig bontanak.

    Azt hiszem, a dolognak ez a lényege; legfeljebb annyit módosítanék, hogy az "okos ember" helyett "normális embert" mondanék.

     
  • At 12:47 du., Anonymous Névtelen said…

    Gyűlölöm a barátnődet, mondtam már? Nem azért, mert utálja a cigányokat, vagy másokat, szíve joga. Azért gyűlölöm, mert hülye. Ez az én előítéletem, bár inkább utóítéletnek nevezném. Bárki tévedhet, bárki hibázhat, bizonyos fokig megértem még a gonoszokat, az ellenségeseket is, de utálok mindenkit, aki rendszeresen, és sportszerűen ostoba.

    Gyűlölöm a barátnődet, nem azért, mert másképp gondolkodik, hanem azért, mert nem gondolkodik. Mert hülye, mint a segg. Mert csak azért van, hogy kilegyen a létszám. Utálom az ilyen embereket.

     
  • At 6:00 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Az a baj, hogy nem csak az én ex-felebarátném ilyen. Nagyon sokan vannak olyanok, akik azonnal bólogatnak, ha valami ügben iylesféle magyarázatot hallanak. Ez nekik elég, meg is találták a világ problémáinak gyökerét.
    Néha még én is azon kapom magam, hogy hájas tarkójú kopaszozom meg szilikonszájú macsóbabázom azt, aki a kerékpárúton parkol, pedig nem igaz, csak így egyszerűbb. Nagyon kell figyelnünk, hogy elkerülhessük az ilyen csapdákat, nekem bizony nem mindig sikerül, vagy csak kisebb-nagoybb késéssel.

     
  • At 7:46 du., Anonymous Névtelen said…

    nem ez a torony?
    a sztorija hasonló...
    http://viztorony.hu/h/budapest/20.html

     
  • At 8:10 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    De, ez az!!!
    Mi a története, mert én csak ennyit tudok, amit láttam és amit az az ember mondott - ami nyilvánvalóan nem igaz.
    Nagyon sajnálom, olyan szép volt, szinte arra várt csak, hogy valamit építsenek köré.

     
  • At 10:32 du., Blogger drc said…

    semmi de semmi nem tudja felpiszkálni az ellenszenvemet, mint a makacs, megingathatatlan, konok és elszánt hülyének levés.

    egyszerűen a plafonon vagyok tőle.

     
  • At 1:06 de., Anonymous Névtelen said…

    semmi különös. lebontják ezeket sorban, szinte észrevétlenül. te észrevetted, én észrevettem, meg még páran talán. aztán most bontanak egy másik száz éves tornyot pesten. és egy harmadikat is valószínüleg. a KÖH nem tesz semmit. civilek nélkül nem is fog... ebben az országban a civilkedés csak a pályázati pénzek miatt létezik. jó ügyekért alig.

    visszatérve a tornyodra: az újpesti polgármester véleménye: "bontógolyót minden műeméknek"

     
  • At 9:36 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Én is csak azért vettem észre, mert 10 éve naponta arra járok és gyakran elképzeltem, milyen jó kis galériát lehetett volna benne csinálni. Alul ruhatár, körben kényelmes lépcső, a falakon képek. Mire az ember felér, meg is nézte a kiállítást. Fent aztán van egy kellemes kis söröző-cukrászda, vagy egy mini koncertterem, ahol jól ki lehet pihenni a nagy lépcsőmászást. Jó kis kamarakoncerteket lehetett volna adni a felső részben. Vagy akár fotóműhely, számítógépes grafika stúdió, ilyesmi, amihez nem kell túl sok természetes fény, mert az ugye a keskeny kis ablakok miatt nem volt benne.
    Vagy lakás, elég nagy volt az alapterülete. Lent előszoba, rakodó, aztán ahogy haladsz fel, úgy jönnek a helyiségek. Konyha, mosdó, étkező, dolgozó-játszó, fürdő, hálószobák. Pont mint egy jól tervezett lakás, ahogy telik a nap, úgy kerülsz egyre beljebb. Csak itt nem beljebb, hanem feljebb :-)) A fényt meg a tetőbe vágott üvegablakon keresztül kapta volna, üvegszálakon lehetett volna levezetni a mélyebb szintekre, vagy egy fényaknával, amelyik olcsóbb. Nagyon izgalmasan meg lehetett volna csinálni.
    De ez csak az én szegényes kis fantáziám, egy jó építészcsapat nyilván sokkal többet ki tudott volna hozni belőle.
    Kár érte nagyon, iszonyú stabil épület volt, látszott, rendesen megkínlódtak a bontásával. És hát szép volt, egyszerűen csak önmagáért valóan szép. Nagyon jól bele lehetett volna komponálni egy modern épületbe.
    Az újpesti polgármesternek egyébként nem csak ez van a rovásán, bőven megérett ő maga is a "bontásra". Remélem, 2010-ben megszabadulunk tőle, iszonyú autokrata a pasi, az ilyen polgármesterek fölött már régen el kellett volna járni az időnek.

    Egyébként, a civilek mit tehetnek? Ott van a zsidó negyed, azzal az önkormányzattal sem bírnak.
    Persze, ha van valami, szólj, aláírok, vagy elébe fekszek a bontógolyónak, vagy bármi.
    Nyilván, nem kell mindent megtartanic sak azért mert régi, de ami különösen szép és stabil, azt azért baromság lerontani csak azért, mert pár hatalomgyakorlónak nincs hozzá szeme.

     

Megjegyzés küldése

<< Home