Brünnhilde szikláján

Valló világ

2008/05/17

Don Carlos

:-)) Szépjóestét!
Csak címszavakban a ma esti előadásról.
Az est legszebbje egyértelműen Sümegi Eszter Erzsébete volt. Édesjóistenem, tényleg nem tudom máshogy kifejezni. Olyan jó, annyira nagyon jó egy olyan szopránt hallani, aki az alsó és felső régiókban is egyaránt uralja a hangját és aki nem sikítja, hanem kiénekli a magasságokat. A figura is megvan neki, az érzelmek is, nagyon élveztem az alakítását. Brava, brava, brava!!
Páncél Éva Ebolija sajnos egyáltalán nem tetszett. A művésznőnek ma este nagyon erőltetetten szóltak a magasságai, egy-két dolgot mintha el is mismásolt volna. Ebben nem vagyok ezer százalékig biztos, régen hallottam ugyanis a darabot, nem emlékszem minden hangra. De az biztos, hogy a ma esti Eboli után erős hiányérzet maradt bennem.
Kiss B. Attila Don Carlosa az én ízlésemhez túl egzaltált, túlságosan lúzer. Ebben persze benne van az is, hogy én ismerem a történelmi hátteret és tudom, hogy a Carlos figurájához modellül szolgáló Don Juan -aki egyébként II. Fülöp balkézről való gyermeke volt- bizony nagyon is határozott és tehetséges fiatalember volt - amig az apja meg nem mérgeztette. Szóval én Don Carlossal mint figurával nem vagyok kibékülve, és az én elképzelésemet ugyebár legfeljebb csak én tudnám leénekelni - már persze, ha tudnék énekelni, és legfőképpen, ha tenor lennék. Még szerencse, hogy nem vagyok :-))
Anatolij Fokanov Posája a II. felvonásra melegedett bele a szerepbe, onnantól hozta a tőle megszokott, magas szinvonalat.
Cserhalmi Ferenc Fülöpje öreg és beteg. Ami a rendező elképzeléseinek akár meg is felelhet, de hallani kellemesebb lenne egy középkorú, élete és hatalma -és persze hangja- teljében lévő Fülöpöt.
A többieket most inkább hagyjuk. Pontosabban még annyit, hogy a jó operaház arról (is) ismerszik meg, hogy kis, akár egymondatos szerepeket is jó hangok énekelnek benne. Nos, a Magyar Állami Operaház sajnos bizony messze áll a jótól.
A nap videóján Karita Mattila énekli Erzsébet áriáját 1996-ban, a Théâtre du Châtelet-ben. Vezéynel Antonio Pappano:
.

3 Comments:

  • At 4:23 du., Anonymous Névtelen said…

    OFF
    Te ezt fogod tudni értékelni:
    GERILLAKERTÉSZKEDÉS!
    Júniusban emberek ezrei fogják magukat, és nekilátnak illegálisan
    virágokat ültetni Magyarország utcáin és terein. És azt akarjuk, hogy te is csatlakozz. A dolog neve Grillakertészkedés, és biztosak vagyunk benne, hogy ez a legbizarrabb dolog, amit 2008-ban
    csinálhatsz. Szállj be! Olvass tovább! Jelentkezz most!

    ZÖLD VADMŰVELET 2.0 - GERILLAKERTÉSZKEDJ!

    ültesd be a várost. mentsd meg a világot. igyál rá. kész.
    http://www.zoldvadmuvelet.hu/index.php?oldal=fooldal
    ON

    k

     
  • At 5:27 du., Anonymous Névtelen said…

    Szia! Kicsit ritkán nézzük a statisztikát, ezért csak most köszönjük meg a linket:-) Norvégmintás pokróc

     
  • At 12:37 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    k, köszi, ez aranyos. Régebben olvastam már gerilla kertészekről, igaz, akkor mgé csak gardenernek hívták őket. Tán még blogjuk is van, most nem emlékszem pontosan,majd utánanézek.
    Örülök, hogy hozzánk is elért, jópofa dolog.

    Norvégmintás: szívesen, nincs mit nagy élvezettel olvaslak.

     

Megjegyzés küldése

<< Home