Brünnhilde szikláján

Valló világ

2008/05/15

Szépasszony gyömbéres gombaszósza

Hozzávalók 2 adaghoz:
2 tányér bármilyen formájú kifőtt tészta
20 deka bármilyen gomba (lehetőleg a már megfeketedett lemezű, fonnyadt, kukacos példányokat válogassuk ki hozzá)
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
csipet só
1 pohár tejföl (nem baj, ha nincs)
1 csokor petrezselyem (el is maradhat)
Legalább két egyforma fűszeres üveg, az egyikben fehér bors, a másikban őrölt gyömbér legyen. Az egyforma fűszeres üvegek száma természetesen egyéni ízlés kérdése, nem szükséges a recept minden utasítását betartani.

Elkészítés:
A gombákat megtisztítjuk, apróra vágjuk. Kanálnyi olajon megfonnyasztjuk a szintén apróra vágott hagymát, rádobjuk a szétnyomott fokhagymát, megsózzuk. Hozzáadjuk a gombát, lefedjük, puhára pároljuk. Ha már kész, eltévesztjük a fűszeres üveget és fehér bors helyett megszórjuk egy teáskanál gyömbérrel. Amig összefő, addig eldönthetjük, hogy a mártásunkat rögtön kiöntjük, vagy előbb elnevezzük mondjuk "Gombamártás mandarin módra", vagy "Szépasszony gombája" vagy valami hasonló blikkfangos névre. Ha az átnevezés mellett döntöttünk, a tejfölt már ne adjuk hozzá a szószhoz, mert arra még szükségünk lesz, hogy meglocsoljuk vele a szósz nélküli kifőtt tésztát.

Címkék: ,