Brünnhilde szikláján

Valló világ

2008/05/14

Turandot

Nem nagyon akarnék senkibe se belemászni, de annyit azért megjegyeznék, hogy ha egyszer egy darabra nincs alkalmas énekesgárda, akkor azt a darabot nem kell játszani!!
Basszus, nehogymá' fogatlan császárt, kivénhedt minisztereket és legfőképpen a rekeszeit kímélő Turandotot kellesen már hallgatnunk a pénzünkért!
Félreértés ne essék, tisztában vagyok vele, hogy a Turandot címszerepe egyike a leggyilkosab szerepeknek. Pár előadás le tud amortizálni egy énekesnőt, ezzel egy életre tönkre lehet tenni a hangszálakat. Ma az egész világon jó, ha féltucatnyi énekesnő van, aki Puccini kegyetlen szólamait a hangszálak károsítása nélkül le tudja énekelni. Azért mondom, hogy ha nincs ilyen énekesnőnk, vagy nem ér rá, akkor nem kell játszani a darabot!!
Nno.
Hogy jót is mondjak, ma Molnár András kimért és számító alakítása végképp meggyőzött arról, hogy ebben a darabban nem Turandot az, akinek jégszíve van. Ő szegény csak cipeli magával mindazt a szégyent és fájdalmat, ami a nőket a történelem során érte. Mivel nem akarja mindezt újra átélni, elzárkózik a férfiaktól. Ebben a sztoriban Kalaf az, aki jéghideg számítással, higgadtan szerez magának egy királyságot az elveszített hercegsége helyett. Molnár egyébként hangilag remek Kalaf volt, övé volt az este egyetlen, művészileg értékelhető teljesítménye.
A nap videójának legyen itt Marton Éva Turandotja 1983-ból. Csak hogy halljuk, miért is olyna elképesztő nehéz ez a címszerep. nem is tudom, mit gondolt Puccini, amikor ezt a szólamot megírta.

Címkék: ,

2 Comments:

  • At 6:49 de., Blogger Kinga said…

    OFF (kicsit)

    Jaj, B., szerezd meg valahogy az In the shadow of the stars cimu dvd-t (egy regebbi Oscar-dijas dokumentumfilm egyebkent), ha valaki, te tuti, hogy ertekelned... (ha eddig nem lattad). Amig neztem, folyton-folyvast arra gondoltam, hogy na, ezt a B.-nek latnia kellene. Nagyon-nagyon mokas is, de kozben meg remek mozi...

    ON

     
  • At 8:54 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    A magyar imdb-ben nem találtam, csak a nagyban, itthon lehet nem forgalmazzák. Pedig tényleg érdekes lehet.

     

Megjegyzés küldése

<< Home