Brünnhilde szikláján

Valló világ

2008/05/09

Szavazás

:-) Szépjóreggelt!
Ma a szavazatok száma átlépte a kilencvenet, így végeredményt hírdetek. Szűk körű közvéleménykutatásom szerint a szavazók 52 %-a szeretné, ha a Parlament létszámát felére csökkentenék. 5 % hagyná a honanyák és honatyák látszámát a jelenlegi, 386 fős szinten.
A maradék 42 % nem statisztikai hiba, ők még erőteljesebben, harmadára csökkentenék a látszámot.
Nno.
Nem véletlenül tettem én fel azt a szavazást április 1-én.
A szavazás eredménye itt ellenőrízhető.

Viszont kezdek rákapni a demagógia ízére, ezért új szavazást hirdetek, méghozzá a tervbe vett, az internetet terhelő kultúrális adóról.

Címkék: , ,

5 Comments:

  • At 10:12 du., Anonymous Névtelen said…

    Örülök, hogy te is demagógnak minősíted a szavazásra feltett kérdésedet. Természetesen senki nem akarja megadóztatni a blogodat. Ha személyesen téged adóztatnának, akkor azért tennék, mert az interneten keresztül kulturális javakhoz jutsz, nem is mindig egész legálisan. Valójában azonban nem téged, hanem a - belőled élő - internetszolgáltatót sújtanák, s ha az mégis áthárítaná rád, akkor az havi 40-50 ft-odba kerül majd. Ezt pedig azért fizeted, hogy legyen pénz a Kulturális Alapban, amelyből azokat a magas kultúrához tartozó dolgokat támogatják, amelyek e nélkül megdöglenének, s amelyek nélkül viszont te döglenél meg. (Bocs' a durva kifejezésért, stilisztikailag így alakult.)

     
  • At 11:43 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Rás, ne feledd, hogy egyrészt az internetelőfizetésnek tartalmaznia kell a szolgáltató költségét, amiben benne van a jogdíj is. Másodszor, minden üres adathordozó, CD, merevlemez, de még a fénymásolópapír ára is tartalmaz egy bizonyos százalékot, ami bekerül egy kalapba, amiből finanszírozzák a kultúrát.
    Arról nem beszélve, hogy én bizony elég sokat költök színházjegyre, legális hang- és képfelvételre, könyvre és miegyébre.
    Mégis, hányszor kéne még fizetnem?

     
  • At 11:46 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Jah, bocs: ha a rádióból felveszek egy műsort és azt kiírom egy CD-re, akkor hacsak a CD-t nem feketén, tehát zárjegy nélkül veszem, akkor bizony annak az árában benne van az a jogdíj, amit a zene után fizetnék. Sőt, még akkor is benne van a jogdíj, ha a saját készítésű, tehát jogdíjmentes fényképeimet vagy saját szerzésű zenémet írom ki rá. Mint ahogy a papírban is van jogdíj még akkor is, ha a saját novellámat nyomtatom ki rá.
    Akkor most ilyenkor mi van?

     
  • At 10:45 de., Anonymous Névtelen said…

    Ugyanaz a történet: ebből a szempontból az internet is adathordozó. Korábban például viszonylag nagy pénz származott az üres kazetták árában lévő adóból, ez ma már nem tétel. Az opera- és hangversenyjegyed ára pedig természetesen nem fedezi a tényleges költségeket (épületfenntartás, művészek gázsija stb.), ahhoz kb. bécsi árakat kéne fizetned a nagyon nem bécsi jövedelmedből. Ez is egy összefüggés... (Amivel nem azt állítom, hogy ez így van jól, és a 0,8 %-os internetadós világ a létező - pláne nem a lehető! - világok legjobbika.

     
  • At 8:04 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Ebbena példában csak az a baj, hogy itthon 400 ft egy "nemlátó" operajegy, bécsben meg 3 euró. Az internet előfizetés itthon 10 eze körül vna, a németeknél meg 30 euró.
    Szóval a különbség nemt úl meggyőző, pláne nem az, ha figyelembe vesszük a fizetéséket.

     

Megjegyzés küldése

<< Home