Brünnhilde szikláján

Valló világ

2008/05/05

Művészet+üzlet+politika

Egy komolyzenei fórumon felszedett információ(*) hatására a hétvégén Granéra pattantam és lóhalálában, villámokkal terhelt, sötétlila macskanadrágos viharfellegként elkerekerekeztem a fukarságunkra számító nagy műszaki boltba.
Amit kerestem persze nem volt, viszont ha már ott voltam, szétnéztem. A legelső, amibe belebotlottam, az a gondolákba hányt akciós DVD-k között 995 ft-ért árult nagy nemzeti operafilmünk volt. Az inkább a készítése körüli botrányokról elhíresült, mint a művészi értéke miatt méltán híressé vált Bánk bánt akciós áron, Jackie Chan és Piedone filmek között árulják.

Most mit mondjak?
Pontosabban; mit ne mondjak?
Elköltöttünk rá majdnem 800 milliót, vártuk mint a messiást, azt hittük, hogy végre lesz egy szép és méltó feldolgozása a Nagy Nemzeti Operánknak, amit majd büszkén vihetünk ajándékba zeneszerető külföldi barátainknak.
Hát tévedtünk.
Ahhoz képest, mint amennyibe került, iszonyú lapos lett. Még az Operaházban is megszervezik, hogy Melinda kisfia egy valódi kisgyerek legyen, a filmben viszont egy pólyába csomagolt csutkababát nyomtak szegény nő kezébe. Bánkot mindenféle kameratrükkökkel sikerült valóságos gnómnak mutatni. A balettbetét még szarabb, mint amit az Operaházban adnak, pedig hát azt hittem, hogy annál gyengébb táncbetét nem lehet. Sorolhatnám még a rendezői és operatőri sablonokat, az illúzióromboló hibákat, de minek.

Megvenni persze minden hibája ellenére is érdemes, mert van benne szép hangú Bánk és Petur. Gertrudisunknak sajnos vagy 5-6 évvel későn jött ez a film, Melinda szép, de semmi különös, legalábbis amikor láttam, a mozi terében elveszett a hangja. Hátha most DVD-ről jobb lesz.

De azért mégiscsak borzasztó, hogy mindez a 800 milla és a hozzá kapcsolódó remények és várakozások most ott vannak fukaréknál, Z-kategóriás akciófilmekkel, thrillerek többedik feldolgozásával és koppintott rajzfilmekkel egy gondolában.
És nem az a borzasztó, hogy ott van, hanem, hogy annyit is ér.




----------------------------------
(*) azt írták, hogy nem egészen 10.000 ft-ért lehet kapni komplett Ringet, Baremboim-mal. Hát, mit ne mondjak, naná, hogy nem lehetett.

Címkék: , , ,

4 Comments:

  • At 12:36 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Azért írom csak kommentbe, mert utálom magam, amikor demagóg vagyok.
    De!
    DEEee!!!
    Abból a 800 millából a Operaház teljes repertoárját fel lehetett volna venni több kameraállásból, szépen megvágni és vagy DVD-re nyomni, vagy felpakolni egy szerverre, ahonnan némi pénzért le lehetne tölteni.
    Akkor most nem csak zürichi, bécsi, barcelonai, salzburgi és bayreuthi operáim lehetnének, hanem budapestiek is.
    De ha nem, hát nem.

     
  • At 6:59 du., Anonymous Névtelen said…

    A Bánk bán-film bizony oda való, ahová került. Abszolút egyetértek azzal, amit írsz. Az volt a benyomásom, miközben néztem a filmet, hogy a rendező rettentően igyekezett a (z akkori kormányzati) elvárásoknak megfelelni és szinte alig törődött a zenei vagy a művészi szempontokkal. Sőt! Az iránymutatás vszlg nem Rockenbauer Z.-tól származott. A müpa magazin jelenlegi "Út a Valhallába. A Nibelung gyűrűje" c. számában egy beszélgetést közöl Káel Csaba rendezővel, aki most Bohémélet részben szcenírozott előadása alkalmából ünnepli magát.
    Akad azért olvasnivaló is a lapban.
    A júniusi Wagner-napok alkalmából a magazin Wagner saját írását közli a Ringről, valamint az előadások szereposztásait.

    mag

     
  • At 8:15 du., Blogger phzs said…

    Ezt a Barenboim-féle Ring-et 2004 nyarán leadta a Mezzo, az akkori műsorrendje szerint minden operát négyszer. Szabadságon voltam, mindet megnéztem. A vége felé már ultimátumot kaptam a férjemtől: vagy ő vagy Wagner... Annyi eszem viszont nem volt, hogy fölvegyem videóra. Egyszer majdnem kísértésbe estem, hogy megvegyem csak a Walkür-t dvd-n, majdnem 9000 forintért, de aztán mégis túlzásnak éreztem.
    De asszem, a lányom azon a nyárom fertőződött meg az operával...

     
  • At 9:55 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Azt a Ringet meg lehet venni 14ezer párszáz forintért, itt. Nálam rajta van a kívánságlistán, csak szép sorban, lassan rendelgetek.

     

Megjegyzés küldése

<< Home