Brünnhilde szikláján

Valló világ

2008/09/06

Fanyalogva

:-) Hasfájós szépjónapot!
:-((

Nna, máma megint úgy jártam, ahogy még soha.
Reggel jókor felkeltem, hagymát pucoltama, paprikát, paradicsomot mostam, szeleteltem, csirkemájat hártyáztam és feleztem, szalonnát metéltem hajszálvékony szeletkékre.
Ilyet azért már csináltam, nem ez a lényeg.
Aztán mindezen hozzávalókat újonnan vásárolt kis fémnyársakra húztam, picit megsóztam, bőven megszórtam majorannával és becsomagoltam alufóliába.
Hát ez is előfordult már velem jópárszor.
Az erdőbe menet megálltam a kisretkesben és vettem egy üveg előhűtött Heinekent.
Ilyen is történt már velem, hajaj, nem is egyszer!!
Hanem, olyan még tényleg soha, hogy kint az erdőben ne tudjam meggyújtani a tüzet és szégyenszemre nyersen haza kellessen hoznom a gondosan előkészitett nyársakat!
Ráadásul még a sört is felbontottam amikor elkezdtem a tüzet rakni, és ugye azt akkor már meg kellett innom, éhomra. Mit ne mondjak, nem esett jól, de mégsem akartam jó Kocsma Julcsa módjára délelőtt tiz órakor egy üveg sörrel a kézben bandukolni hazafelé.
Ha már igy alakult, még időben kimentem a piacra. Nyugtatónak (és detoxikációs célzattal) az útba eső cukrászdában ettem egy mákos rétest. Kutyakaja, leveszöldség, kovászolni való uborka, lecsónak való, miegyéb, de közben hallom ám, hogy lecsó-fesztivál van a piacon. Nosza, gondoltam, hát akkor kóstoljunk lecsót, ennyi gyaloglás és hajolászás után egy mákos rétes mégsem elég reggelire!
Mentem is lecsózni nagy lelkesen, tényleg aranyos dolognak tartom az ilyen főzőversenyeket. Aztán elment a kedvem attól is. Én tudom, hogy az én cukkinis franciás lecsóm eretneknek számit a magyarok istenének a szemében, de azok a lecsók amiket a piacon láttam, borzalmasan néztek ki. Az egy dolog, hogy mindegyiken vastag zsirréteg úszott, de ráadásul minden fajtából kifigyelt valami olcsó kolbászféleség. Virsli, lecsókolbász, ilyesmit meg én ugye akkor sem eszem, ha ingyen van. Sőt, még akkor se, ha netán nekem fizetnének érte. Nézegettem hát a lecsókat és úgy döntöttem, hogy ez nékem nem éri meg hogy előbb sorbaálljak érte, aztán hogy tűző napon, a két tömött szatyorral a lábam között állva falatozzak.
Hazajövök inkább és csinálok magamnak lecsót úgy, ahogy én szeretem;

Hozzávalók:
1 rész vöröshagyma, durvára darbolva
1/2 rész lecsópaprika -lehetőleg a pirosra érett- magozva, szzélesebb csikokra vágva
1/2 rész bogyiszlói paprika, hasonlóan feldolgozva. Aki nem szereti a csipőset, az duplán vegyen a lecsópaprikából
1 rész érett paradicsom. Igényesek hámozhatják is, én csak a csumája zöld részét vágom ki és mérettől függően negyedelem vagy nyolcadolom.
1/2 rész cukkini, mosva, szeletelve, hámozni nem kell!
1/2 rész padlizsán, mosva, szeletelve, hámozni ezt sem kell. Picit besózni, egy órát
állva hagyni majd leöbliteni és kicsavarni viszont igen.
Izlés szerint pici só és olaj.

A padlizsánnal érdemes kezdeni, mert annak kicsit pihenni kell. 2-3 centis kockákra vágom, néhány csipet sóval meghintem és egy szűrőben félreteszem csepegni. Az olajat megforrósitom és beledobom a hagymát. Picit megsózom és fedő alatt párolom. 5-6 perc után hozzáboritom a paprikákat, újabb néhány perc után a paradicsomot. Pár percig ez is rotyog, ekkor jön bele a felkrikázott cukkini és a leöblitett, levétől kicsavart padlizsán. Ezt is fedő alatt párolom pár percet, de ekkor már figyelek, hogy ne maradjon túl leveses a lecsó. Ha nagyon hignak itélem, leveszem a fedőt és kicsit párologtatok a levéből.
Hát ennyi. Én úgy szeretem, ha a zöldségek még nem esnek szét és jó sok, sűrű szaft marad alatta. Ehhez lehet aztán rizst adni vagy sült csirkecombot, esetleg hirtelen sült húsokkal is össze lehet rottyantani, ha valaki mindenáron húst akar. De a legjobb friss bakonyi barna vagy korpás kenyérrel kitunkolni a tányérból.

Címkék:

3 Comments:

  • At 2:03 du., Blogger VacskaMati said…

    Haaat, ez az en ertelmezesem szerint nemigen lecso... ez egy finom, konnyu, izes zoldsegetel, a fuszerezesrol nem ejtettel mondjuk szot, de ez nekem inkabb ilyen konnyu nyari ebed, amit 30 fokban is azert szivesen megeszik az ember, de nem lecso:)

    Nalunk se ortodox lecso van am, egyszer probald ki:)
    Hozzavalok: 1-1,5 kg paprika (procceknal nem lecsopaprika, hanem finom friss), 1-1,5 kg hagyma, 1-2 db paradicsom, egy kis bacon, egy par gyulai kolbasz. Az elkeszites eleg hagyomanyos: szalonnabol zsir kisutoget, hozzadob kolbasz fele karikara vagva, hogy az ize kijojjon, aztan nem nagyon apro kockara vagott hagyma uvegesre, aztan nem nagyon apro kockara vagott paprika, aztan paradicsom (az is osszeapritva - ez adja a levet), a vegen a maradek kolbasz, hogy annak megmaradjon a kolbaszize. Ezt csak addig fozzuk, amig meg roppanos marad a zoldseg. Nem nagyon leves, de jo nedves, az izesites zomet a kolbasz adja. Feher kenyerrel tunkolando:)))

    A lecsokolbaszos zsirfurdot pedig igen helyesen kerulted el:) utoljara szerintem 1975-ben ettunk lecsokolbaszt a lecsoba, mert utoljara akkor volt jo ize... igaz, hogy mar akkor is tettunk hozza gyulait:)))

    J.

     
  • At 3:16 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Ez érdekes lehet, tényleg ilyen kevés paradicsommal csinálod? Ezt én inkább télen próbálnám ki, amikor paprika azért még van ehető, de paradicsom egyáltalán nincs.

    Az enyémbe pont azért nem kell a són kivül semmi, mert ilyenkor a paradicsom isteni izű. Meg hát azt se felejtsd el, hogy nálam a paprikának minimum a fele bogyiszlói, de van amikor csak az. Ha nem is lángol a szád, de jó kellemesen csipős lesz. Olyankor szoktam tenni bele egy kevés pirospaprikát, ha csak sárga húsú paprikát kapok. A pirosra érettet is azért hangsúlyozom, mert az is jó édes, és szinez is.
    Most, hogy mondod, egyébként tényleg igy van, az enyém egy nyári lecsó. Télen nem i csinálom, mert vizizű holland paradicsomból és fóliás paprikából nem érdemes. Egyébként szeretek én minden lecsót, ha nincs elsózva, és ha nincs benne lecsókolbász meg 320ft/kg akciós baromfirvirsli. Igaz, a drágábbak sem sokkal jobbak. Ezek sajnos a legjobb lecsót is elrontják, eleve az izükkel, de az állaguk végképp nagyon kiábránditó.

     
  • At 6:38 du., Blogger VacskaMati said…

    Tenyleg ilyen keves paradicsom van benne, de hozzatartozik, hogy ez nem az en lecsom, hanem papame:) o talalta ki hogy miert kell annak a lecsonak usznia, es tenyleg.
    Meg o talalta ki azt is, es terjesztette aztan a csaladban, hogy csak minosegi alapanyagbol szabad fozni, mert csak akkor lesz jo ize annak, amit fozol. Az o talalmanya az is, hogy almombol felkeltve is 1 cm x 1 cm x 1 cm meretu huskockakat vagok, ha porkoltet fozok:))))))))

    Most nyaron akkor kiprobalhatod apa salatajat, amit grillezeskor kell mindig csinalni, nagyon finom az enyhen kormos, fustos husikahoz:
    Kb. fel kilo hagyma, ugyanannyi vagy kicsit tobb paprika, mutatoba egy darab paradicsom, apro kockakra apritva (konnyebb enni is:) ), ra so, bors, ecet, pottyenet cukrocska, ha a paradicsom nem eleg, es ha nagyon muszaj, egy gyuszunyi viz, de inkabb annyi se. Ez se olyan, hogy uszik a zoldseg a leben, inkabb nedves a zoldseg, annyit latsz csak. Utos mint allat a hagymatol meg az ecettol:) irdatlan kupacokat tudunk megenni belole.

    Majd elmeselem azt is, hogy nagy kazal kinai kelbol hogy csinal apa 3 evokanal olajjal salatat:))))

     

Megjegyzés küldése

<< Home