Brünnhilde szikláján

Valló világ

2005/08/19

:-) Szépjónapot!
A tegnapi nagy "szeressük egymást gyerekek!" nekibuzdulásom 10 órára semmivé foszlott. Már reggel rosszul kezdődött, késésben vagyok mint mindig, a szomszédasszony megállít:
- Hildécske drága (a hátam mögött csak trampli kurva, de ezt most hagyjuk) mikor lesz közgyűlés? (én vagyok a közös képviselő, de ezt is hagyjuk)
- Miért Klárika? (a háta mögött csak Szekánsné, de ezt is hagjyuk)
- Ázok, Hildécske drága, minden helyiségben ázok!
- Klárika drága, nagyon jól tudja, hogy nincs a háznak felújítási alapja! Csak a számlákra szavaztak meg közös költséget, mindenki magának javíttat, maguk mondták, sőt, maga a leghangosabban!
- Tudom Hildécske drága, de akkor még nem áztunk.

Naja. Lehet szeretni a rövid emlékezetűeket, lehet szeretni az ingatagokat, de igen nehéz szeretni az önzőket.

Kekec Asszonyság is tett róla, hogy lehervassza a mosolyt az arcomról, de ezt is hagyjuk.
Az a helyzet, hogy én is pont olyan szekáns, hisztis, türelmetlen meg még a rosseb tudja milyen vagyok mint ők.

Amúgy születésnapi ajándékként megkaptam a KSH-tól egy 750 oldalas, közel 15 ezer soros jelentést, a leendő évkönyvünk egyik fejezetének az alapanyagát (ha jól emlékszem, 12 fejezetes szokott lenni).
Az nem volna baj, hogy leporellókra kinyomtatva vagy 15 kiló az anyag, az a baj, hogy még a 20 évvel ezelőtti technikával készül, olyan táblázatokban, ahol még "-" jelek adják a táblázat elválasztó vonalait, "+" jelek a táblázatok sarkait és így tovább. Eddig egy ember kereken fél évig dolgozott ezen az évkönyvünkön, kézzel lapozta a leporellókat és egyenként írta be a megyékből érkező számokat, összeadta, mittudomén mit csinált vele. Most rám fog várni a feladat, csak nekem nem lesz rá fél évem. Megkértem az anyagot e-mailen, hát az bizony lista formátumban érkezett. Az egészet át kell emelni wördbe, kipucolni belőle a felesleges karaktereket (548.657 db "-" jelet, 9.536 "+" jelet, 2.315 felesleges sort és 375.846 db felesleges szóközt vettem ki csak ebből a legelső fájlból, persze automatikusan, a wörd hálistennek meg tudja csinálni, már persze ha valaki ismeri benne az ilyen extrákat) majd az egészet táblázattá konvertálni, amit már át lehet emelni ekszcellbe, ahol számolni is lehet vele. Csak az a baj, hogy mire a mindenféle tisztogatást meg táblázattá alakítást megcsináltam, addigra a fájl mérete 24.966 kilobájt lett - kezelhetetlen méret, több mint fél óráig tart mire kinyílik és ráadásul lépten-nyomon lefagy mert kevés neki a memória. Nagyobb gép nincs, memória-bővítés nincs. Kezdhetem az átalakítást előlről, csak ezúttal -mondjuk megyénként- szétszedem az anyagokat. Jó kis időtöltés, olcsó játék hülyegyerekeknek. Ráadásul kiadványszerkesztő program sincs, a wörd pedig nagyon nehézkes az ilyen sok száz oldalas, fejezetes-táblázatos-grafikonos akármiknél, ahol egy oldalra 8-10 táblázatot is be kell erőltetnem, hacsak nem akarom telefonkönyv vastagságúra az évkönyvünket.

Azt azért remélem, hogy a szülinapi bulimat nem fogja elmosni az eső.