Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/01/27

:-) Szépjóestét!

250 éve született Wlfgang Amadeus Mozart
Programajánló:
Vasárnap Mozart nap a Bartókon.


Más:
Az Új Nemzedék kártya egyszerű rendszerben működik majd, a fiatalok társadalmilag hasznos tevékenységeikkel pontokat gyűjthetnek a kártyán ..... fidelitas.hu
Hm. Hm-Hm.
A fidesz úgy látszik feltalálta a digitalizált KISZ-t társadalmi munkástul, taggyűlésestül, kommunista szombatostul, ifivezetőstül és beszámolóstul együtt.
Fogadjunk egy üveg unikumba, hogy a következő találmányuk a szocialista brigádmozgalom lesz - annyival egyszerűbb a dolguk, hogy a színházjegyeket már nem kell beragasztgatni a brigádnaplóba, azokat automatikusan elkönyveli majd a szmart-kártya.

Félreértések elkerülése végett: a húszas éveim elejét én is színházlátogatások, szüreti mulatságok, üzemi mikulás ünnepségek és mindenféle kirándulások szervezésével, fogyatékos gyermekek otthonának patronálásával, kommunista szombatokon a szomszéd óvoda lepedőinek foltozásával töltöttem - az utolsó két évben az üzemi KISZ-bizottság titkáraként. Nagyon élveztem, nagyon jó csapat voltunk, semmi nem volt lehetetlen. Még jogosítványt is KISZ szervezésben szereztünk, saját tanfolyamunk volt saját oktatóval aki alkalmazkodott az üzem kétműszakos beosztásához. Az akkoriban ezen a területen monopóliumot élvező MHSZ és ATI tanfolyamok oktatói ugyanis csak délután vállaltak oktatást, azon mi csak délelőttös héten vehettünk volna részt - minden második héten. Szóval szerveztem magunknak vasárnapi tanfolyamot- mondom, hogy semmi sem volt lehetetlen.
Egyébként máig is hiányzik ez a fajta társadalmi és/vagy önkéntes munka. Abban az ótvaros kisvárosban húsz évesen csak úgy lehetett kibírni, ha az ember próbált valamit tenni és mivel a hozzám hasonló tyúxaros kis senki egyedül mindig kevés a változtatáshoz, hát összefog másokkal és együtt már van erő buszt szerezni a színházlátogatáshoz vagy éppen oktatót a KRESZ-tanfolyamhoz. Akoriban -a szocialista brigádok kivételével- az üzemi KISZ szervezet volt az egyetlen elfogadott útja ennek a fajta összefogásnak Hogy miért nem a szoc-brigádot választottam? Azért, mert az tele volt undok, pletykás vénasszonyokkal -szóval nem volt más választás, nyüzsögni kellett a KISZ-ben.
Csakhát az a fránya politika!
Akkoriban még nem vettem észre, hogy mennyire az akkori hatalom egyik tapadókorongja vagyok. Egy undok polip undok csápjának undok kis tapadókorongja ami körbefogta és megbénította az embereket.
Az a legszörnyűbb, hogy miközben nekem megadta az érzést, hogy tudok valamit használni a közösségemnek, aközben pont fordítva; a szervezet maga az ellenőrzése alatt tartotta és így lebénította a közösséget, lehetetlenné tette a fejlődését - rajtam, a picurka kis tapadókorongon keresztül (is).

Szóval, lényeg a lényeg: a társadalmi munkára, az önkéntesekre (nevezzük civilkedésnek) igenis szükségünk van, a fidesz erre nagyon jól ráérzett. És abban is igaza van, hogy a fiatalokat minél jobban támogatni kell a helyi közösségek létrehozásában és a hasonló érdeklődésű kis közösségek közötti lazább vagy szorosabb kapcsolat kiépítésében. Ez mind teljesen tiszta képlet.
Csak éppen ebből ki kéne hagyni azt a kurva politikát, mert nem lenne jó, hogy egy mostani húsz éves pár évtized múlva ugyanazt érezze amit én most; ami neki jó buli volt, amitól hasznosnak érezte magát, az nem volt más mint egy mocskos, undok politikai gépezet egy alkatrésze.
A politikai rendszer polipjának egyik fojtogató karja, hogy az előző képzavaromn hasonlatomnál maradjak.