Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/01/22

:-) Szépjóestét!
Ma van a Magyar Kultúra Napja.
Ebből az alkalomból "Dr. Bozóki András miniszter „A Kultúra Pártfogója"- címet adományozza -többek között-
Hauer Lajosnak, a Gencsapáti Huzatos Borozó tulajdonosának, a helyi közéletben való aktív részvételéért, a Művelődési Ház és Könyvtár teljes külső homlokzatának felújításáért, valamint a község kulturális rendezvényeinek folyamatos támogatásáért."


Délután, másoddolgozás közben azon tűnődtem, hogy mit kéne írnom ebből az alkalomból de aztán úgy gondoltam, hogy az a leghitelesebb, ha belinkelem a Film-Színház-Muzsika gyűjtésemet. Ne arra tessenek gondolni, hogy micsoda nagyképűség saját magam ajánlani hanem arra, hogy a magyar kultúra általam ismert kis szeletkéjét ajánlom "fogyasztásra" jó szívvel, szeretettel.
És kicsit meg lehet nyugodni. Addig, amig vannak olyan kocsmárosok, akik pénzt adnak egy könyvtár felújítására, addig nem kell félteni a magyar kultúrát. Aki ezt nem teheti, az pedig vegyen magyar könyveket, lemezeket, járjon színházba, kiállításokra, hallgasson magyar zenét - könnyűt vagy komolyat, lényegében tök mindegy. Az csak a fontos, hogy fogyasszuk a kultúra általunk kedvelt kis szeletkéjét. Nem is az egészet, az úgyis lehetetlen, csak kis darabkákat belőle. Becsüljük meg ezzel azokat az alkotókat és művészeket akik vagy a világról megfogalmazott gondoltaikat próbálják művészi eszközökkel kifejezni, vagy csak simán szórakoztatni akarnak bennünket.