Brünnhilde szikláján

Valló világ

2006/01/23

:-) Szépjóestét!
Kampány van - ami önmagában még nem lenne baj, ha felnőttként kezelnének bennünket.
Mert nézzük csak:
"A tb-járulék csökkenetésével több tízezer új munkahelyet lehetne létrehozni. Ha minden egyes családi vállalkozás csak egy új embert tudna alkalmazni, akkor ez 600 ezer új munkavállalót jelentene. Ha létrejönne 120-130 ezer új munkahely egy év alatt, akkor a költségvetést semmilyen pluszköltség nem terhelné. (....) Ha a tb-járulékot (10 százalékponttal, kegészítés tőlem) le tudjuk csökkenteni és ettől újabb munkahelyek jönnek létre, akkor a következő ciklusban lesz magasabb nyugdíj és lesz 14. havi nyugdíj is. (....) Azt pedig a nyugdíjasoknak kell eldönteniük a választások után, hogy pontosan hogyan képzelik ezt a 14. havi nyugdíjat, hogy egy fix összegként vagy inkább százalékban határozzuk meg (....) Az otthonteremtésnél - kis kiigazításokkal - a 1998 és 2002 között működött rendszert szeretnénk visszahozni. Felfogásunk szerint évente 40 ezer otthonnak kell ahhoz felépülnie, hogy az építőipar hozzá tudja adni képességeinek teljességét a magyar gazdaság növekedéséhez. Otthonteremtés ügyében bízzanak bennünk! Egyszer már sikerült a holtpontról kimozdítani a magyar építőipart." fidesz.hu
Annyira szép, hogy még a szemem is könnybelábadt a meghatottságtól.
Az más tészta, hogy vállalkozóként elég egyszerűen ki tudom számolni, hogy a tb 19 %-ra csökkentése önmagában nem lenne elég az alkalmazottak számának növeléséhez. Minek is, ugyanarra a munkára miért vennék fel több embert? Ami meg a nyugdíjakat illeti, nos, khm, khm, a naptárrendszer megreformálása helyett nem lenne egyszerűbb csak úgy simán -esetleg differenciáltan- megemelni a nyugdíjakat? Arra pedig, hogy 98 előtt az építőipar a fidesz nélkül is éppen talpra állni készült, pontos emlékeim vannak. Akkoriban ugyanis először egy padlóburkolókat forgalmazó, később pedig egy fűtőkészülékeket gyártó cégnél dolgoztam.
Szóval mindezekkel még vitatkozni sem nagyon érdemes.
Azt viszont nagyon veszélyesnek tartom, hogy ez az igéretspirál egyértelműen arra készteti az embereket, hogy mindent az Állam Bácsitól várjanak. A jóságos állam juttassa őket lakáshoz, adjon enni a gyermekeiknek, biztosítsa nekik az ingyenes orvost (a bélelt boritékokról persze már nem ő tehet, az a hagyományaink része), építsen nekik autópályát, adjon nekik magas nyugdíjat, biztosítson számukra -nem luxus, de minél magasabb- profitot.
Előtakarékosságról, gazdálkodásról, öngondoskodásról, piacról, az egyén felelősségéről szó se essék, ugyan már, az fárasztó, nem is értünk hozzá, arra vannak a jól fizetett szakemberek, hogy megmondják nekünk a tutit és kiporciózzák a GDP ránk eső falatkáját.
Arra azért kíváncsi lennék, hogy ha a fidesz megnyerné a választást, a központi bizot a kormányuk hogyan bújna ki mindezen igéretek teljesítése alól.
Mert kibújna, erre garancia egyrészt a gazdasági racionalitás, másrészt a feltételes mód, amit a cikk használ.

Egyébként nyugi, holnap az mszp következik, sőt az szdsz sem fog kimaradni.
Már persze ha addig végleg meg nem unom ezt a hajcihőt és nem disszidá keresek egy EU-s munkát.