Brünnhilde szikláján

Valló világ

2007/01/17


Életem első bond-mozijaként ültem be a Casino Royalra, tehát engem nem köt a Bond_nem_lehet_szőke előítélet, elfogulatlan véleményt tudok formálni. Jól megcsinált, látványos film, tetszett - már amennyire nekem tetszenek az olyan filmek amikben hajszálvékony a történet és a forgatókönyvírók azt is kényük-kedvük szerint csavargatják és eszük ágában sincs törödni azzal, hogy a néző ne csak utólag értesüljön az egyes fordulatokról de értse is, vagy legalábbis sejtse, hogy ki kivel van és ki kit árul el éppen és miért. Az intellektuális izgalmat az jelenti hogy találgathatjuk, hogy a láthatatlan elektromágneses erőtérrel védett főszereplő a film végére hány rosszfiút nyír ki és milyen módszerekkel. Ezt a gyengeséget ellensúlyozandó viszont izmos a főhős és gyönyörű a főhősnő, valamint csúnya az antihős.
Ez elég epésen hangzik és annak is szánom. Bond egyszál egymaga leamortizált egy nagykövetséget az azt őrző kisebb hadtesttel együtt. Aztán egy teljes építkezést, hm, ez nagyon rendben volt, az a darus jelenet tényleg tetszett. Ezután már vágytam volna egy kis pihenésre de nem, még egy repülőteret is szét kellett dúlni, ehhez kábé negyed órára volt szüksége, ha nem legbelül ültem volna, kimegyek közben pisilni.
Daniel Craig és a rossz fiút játszó Mads Mikkelsen is elég jó színészek, a kaszinós jelenetek rendben voltak tehát, ott lehetett érzékelni némi valós feszültséget - bár azt a deffiblirátoros önélesztést kihagytam volna, vagy legalábbis néhány sötétebb karikát festettem volna utána Bond szeme alá, hogy mégis, legalább némileg megviseltnek tűnjön.
A szerelmi szálra tudom hogy szükség volt, egyrészt a 007-es ügynöknek minden részben minimum két nőt meg kell dugnia, másrészt a jellemfejlődéséhez is kellett ez a sztori, ettől lesz később az, aki. De az ég szerelmére, ha már ennyi pénzt belefeccöltek, jachtokat meg gyönyörű tengerparti villákat béreltek, autókat törtek össze, még egy velencei házat is lebontottak a film kedvéért, hát akkor ahhoz a szerelmi szálhoz igazán kereshettek volna egy jobb vénájú írót! Elképesztően ostoba és szirupos szerelmi vallomások hangzottak el a filmben. Inkább saját kezűleg bevarrnám a micsodámat, minthogy olyat mondjak egy férfinak(ráadásul kefélés előtt!!), hogy "neked még a kisujjadban is több férfiasság van mint azokban akiket eddig ismertem összesen!"
Vagy csak én lennék túl kemény és kellett az a kis romantika?
Hm. Lehet.
Nézzük csak;
My name is Hilde. Brünn Hilde.
Hm, nem rossz, nem rossz, csak gyakorolni kell.

8 Comments:

  • At 7:36 de., Anonymous Névtelen said…

    Gyakorold,gyakorold. :)
    Megint sikerült jó kedvre derítened! Isten áldjon érte!

     
  • At 8:16 de., Anonymous Névtelen said…

    :)

    Nem lehet, hogy a fordítás is pocsék, hogy tovább romolhasson az amúgy is gyenge szöveg?

    Brunnhilde, Te egy jobb országot érdemelnél hazának.

     
  • At 10:01 de., Anonymous Névtelen said…

    :-D Ez jó volt.

    Minden Bond film szar. Nem azért, mert nem reális, egy akciófilmtől nem is várok el ilyesmit. De ezek nagyon hatásvadászok akarnak lenni, ugyanakkor unalmasak lesznek. Nem tudom, ezt hogyan hozzák össze, de mindig sikerül nekik.

     
  • At 12:57 du., Anonymous Névtelen said…

    Viszockij ügyben küldtem egy mailt.
    (2 ?-t,már nem is tudom)

     
  • At 6:47 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Anonymus, köszi, már válaszoltam is :-)

    kaptárlakó, hát naná, én sem várom, hogy reális legyen, pláne az akciós része ne legyen az. De ha már erőltetik a szerelmi szálat, hát az legalább lehetne emészhető. Ha nem is hihető, de legalább emészthető. és ráadásul nem is mondanám, hogy perzselt volna körülöttük a levegő. Eg yilyen párosnak ki kéne égetni a vásznat, nos, ezek nem tették.

     
  • At 5:06 du., Anonymous Névtelen said…

    A poszt jo - de ez a Bond movie is az.

    Kar, hogy nem ertette sok ember, valszeg azert, mert nem ismerik az eredeti konyvet, amelyik ritka jo szoveg. Nem ismerik az eredeti Bond-kulturat - ami sokkal tobb es melyebb, mint az, ami a filmekben (eddig!) atment (es hat azert a regiek kozul nem egy volt, amelyik remek!)

    Tessen belegondolni az alapszituacio tragikumaba - ami az eddigi Bond filmekbol kihalivudizalodott, most vegre benne van. Nem magyarazom, aki erti, erti, aki nem, annak meg mindegy.

    Remek movie, mindazzal a puffogassal egyutt, hogy termeszetesen Clive Owen lett volna a tokeletes. :D

    (Kicsit le lehet am vetkezni a helybol elutasitast, csak azert, mert egy "tomegfilmrol" van szo - tudjatok, a regi EP-szoveg ide is alkalmazhato: nincs jo film meg rossz film, csak movie - film magyarul :D -, mert a rossz film az NEM film. Ez utobbi - az uj Bond - akar tecccik, akar nem - bezony film, meghozza a javabol. Egyebkent van egy olyan esztetikai allaspont, aminek en nagy hive vagyok, hogy nincs magaskult meg popkult, azaz van, de ezek nem ugy viszonyulnak egymashoz, mint egy emeletes haz, ahol ugye a magas kult a legfolsobb emelet, hanem ez egy _egyszintes_ csaladi haz, kulonbozo szobakkal, amiket kulonfele butorokkal - stilusban - rendeznek be. Van, aki a nappaliban szeret ucsorogni inkabb, van, aki a konyhat valasztja, es az rendben is van (ez az izlesre, ha ez nem derult volna ki, es _nem_ a minosegre vonatkozik), de az epulet kozos, es fokent: egyszintu. Ha nagyon okoskodni akarnek: demokratikus. Nekem ez nagyon fontos. Meg hat azt is mondjak az okos esztetak, hogy manapsag iszonyatosan vannak mar kodolva a nezok, es nem csak azok, akik kizarolag akciofilmeken nonek fol: ahhoz vagyunk szoktatva, hogy minden ket percben "tortenik" valami, es ha nem, akkor az "unalmas".)

     
  • At 12:19 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Kinga, tényleg nem azért írtam amit írtam mert "lenézem" a tömegfilmeket. Ezt a történetet meg lehetett volna csinálni másfél órában úgy, hogy szétizgulom magam. Egyszerűen csak mindenből túl sok van benne ahhoz képest, hogy mit bír el a történet. Az eleje a nagykövetség lerombolásáig telejesen rendben volt, azért a darumászós jelenetért meg kifejezetten rajongok. De aztán kellett volna dramaturgialag is történni valami fontosnak, mert ennyi akció után az a tankeres üldözés már túl sok volt, addigra belefáradtam az akcióba, izgulni való sincs mert Bond nem halhat meg, szóval a repülőteret már untam. Aztán a kártyázás megint rendben volt, ott tagolták a szempárbajokat az akciókkal, szóval volt min izgulni. Én nem bánom, ha az akciójelenetek egyoldalúak, jó, legyen, csak ne legyen túl hosszú, mert belefáradok és untat.
    A szerelmi párbeszédek meg tényleg nagyon ostobák voltak. Mind a két nő arról nyögdécselt, hogy hú, micsoda izgalmas pasi ez a Bond, sokkal jobb vele mint valami jófiúval. Hát ettől a szájbarágósditól falra tudok mászni, mert nézőként vagy látom, hogy egy pasi jó és izgalmas, vagy nem látom, és akkor bizony hiába mondják többször is, akkor se fogok vele álmodni. Szóval, ha kicsit visszafogták volna magukat az akciózásokkal (nem sokat, mondjuk negedórát kivágtak volna) és a nők szájába értelmes, férfi és nő között elhangzó mondatokat adtak volna, akkor csak szuperltívuszokban beszélnék a filmről.

     
  • At 2:54 du., Anonymous Névtelen said…

    Sztem nagyon jo volt - mufajaban pedig isteni (tudod: a sajat szobajaban :D).

    Na meg kepzeld el, milyen lett volna a Clive-val :D :D

     

Megjegyzés küldése

<< Home