Brünnhilde szikláján

Valló világ

2007/01/13

Nno. ha már ennyire benne vagyok, akkor legen itt néhány "recept", amit én a léböjt alatt fogyasztok és amiről úgy gondolom, hogy a napi étrendbe is beiktatható - egyrészt mert finomak, frissítőek másrészt mert egészségesek.

Kezdjük az édesekkel:

1. régi kedvencem az 1 rész 100%-os ananászlé és 1 rész bodzatea keveréke, pár csepp citromlével ízesítve. Bodzateát amúgy is sokat iszom, csak mézzel és citrommal.

2. örök klasszikus a narancslé és grapefruitlé keveréke, általában dobozból iszom de ilyenkor frissen facsarom. Egyrészt mert a dobozos izék (még a 100%-os lék is!!) már több műanyagot tartalmaznak mint gyümölcsöt, másrészt most szabadságon vgyok, van időm pacsmagolni.

3. csipkebogyó alapú gyümölcsteák minden mennyiségben; bodzabogyóval, mazsolával, almakockákkal, narancshéjjal, ilyesmivel ízesítve. Ezekkel a teákkal is lehet almalevet, narancslevet, ilyesmit hígítani.

4. mindenféle, a piacon kapható gyümölcs ásványvízzel pépesítve és a rostjaitól, magjaitól leszűrve.

A "sósak" (ezekben só egy szemernyi sincs, szóval inkább csak nem édesek)

1. az alaplé az áztatott és kuktában, bő vízben puhára főtt búza, árpa, barnarizs, hajdina, kukorica, ilyesféle magok leszűrt főzőleve. Én főzök benne sárgarépát és jó sok zellert is, mert szeretem az ízét. Ezt az alaplét lehet aztán 1-1 arányban keverni a következőkkel:

2. paradicsomlé. Ebből sajnos a dobozos, tavaly nem tettem el. Lehet fűszerezni finomra reszelt zeller kifacsart levével, zúzott fokhagymával vagy reszelt vöröshagymával.

3. céklalé: nyers céklát lereszelek, kevés ásványvízzel beleteszem az aprítóba és jól megdolgozom, majd leszűröm.

4. sárgarépalé: ugyanúgy készül, mint a cékla

5. feketereteklé: ezt is reszelem, ásványvízzel aprítom és szűröm, de ezzel nagyon óvatosan kell bánni. Csak pár kiskanálnyit szabad fogyasztani és figyelni kell a régi közmondásra: "reggel étek, délben vétek, este méreg". Szóval csak pár cseppet, azt is szigorúan délelőtt.

Szinte minden zöldésgből és gyűmölcsből lehet kevés ásványvízzel darálás/aprítás/pépesítés után léböjt alatt fogyasztható lét készíteni, arra legyünk csak figyelemmel, hogy mit bír a gyomrunk. Az enyém szerencsére mindent, ezért például hétfőn ki fogom próbálni a savanyúkáposztából készült lét is.
Nem készítek pepecselek minden nap, csak egy héten kétszer gyártok 3-4 litert és csattos üvegekben tartom az egészet a hűtőben. A teákat természetesen frissen főzöm, azzal nem jár halomnyi mosogatnivaló. Mivel a böjtös gyomrot nem nagyon lehet hideg italokkal sokkolni, ezért mindent langyosan, vagy legalábbis szobahőmérsékleten iszom.