Brünnhilde szikláján

Valló világ

2007/06/30

:-) Szépjóestét!
Nagyon kellemes napom volt máma :-))
Délelőtt átadtam a 66.666. látogatómnak járó jutalmat. Cserébe kaptam egy könyvet, amiben régi, nagyon régi tárgyak régészeti leírásai vannak. Köztük egy olyan kard is, amilyen a Nothung lehetett - emlékszünk, ami Siegmund kezében tört ketté és amit a fia, Siegfried, a félelmet nem ismerő hős forrasztott újra egybe. Ezúton is köszönöm szépen :-)

Délután főztem, de erről már írtam.

Este pedig elmentem az Erkel színházba meghallgatni a Zeneakadémia operatagozatosainak vizsgaelőadását. Szégyen, hogy nem találom a neten az előadás szereposztását és a színházban sem kaptunk, így aztán fogalmam sincs, hogy hívták azt a sok szép hangú, fiatal tehetséget akiket ma este hallottam.
Nagyon kedves előadás volt, nem csak a friss hangok miatt, hanem mert jópofán, vicces rendezésekben adták elő az operarészleteket. Legjobban Donizetti Szerelmi bájitalának egy jelenete tetszett; úgy volt megrendezve, mintha egy brazil szappanoperát látnánk :-D Nagyon mókás volt, szemtelen és ironikus, kifejezetten élveztem. Szép este volt nagyon. Szerintem néhányukról fogunk még hallani, nagy szinpadokon, nagy szerepek várnak még rájuk.
Egy kérdés merült csak fel bennem; miért magyarul énekeltek? Ez már régen nem divat az operajátszásban. Eredeti nyelven, a szinpad felett futó feliratozással adják a darabokat. Nincs ugyanis olyan tökéletes fordítás, ami felérne az eredeti nyelv szövegének dallamával és énekelhetőségével, ritmusával.

Ha már fiatal és ismeretlen tehetségekről volt szó, hát akkor legyen itt egy részlet egy nálunk teljesen ismeretlen énekessel a Szerelmi bájitalból. Nemorínó híres áriáját, az Una furtiva lagrima-t énekli egy török tenor, Bülent Bezdüz.
Azt hiszem, mégiscsak fogok én venni egy ilyen kamerás-hangfelvevős szupertelefont, és akkor ezentúl nem kell a youtube-ot túrnom az előadások részleteiért. Be fogom linkelni ide a saját készítésű kalózfelvételeim. Olyat, mint ez is. Érdemes meghallgatni, nagyon szép.

Még több "Una furtiva lagrima" itt (érdemes végigfutni, valóságos gyöngyszemekre lehet bukkanni. Caruso, Pavarotti, Di Stefano, Carrearas, Domingo, mindenki itt van, aki valaha is számított. Meg néhány egész kiváló ázsiai énekes, tényleg nagyszerűek. Hogy miért nem hívogatják őket vendégszerepelni, nem értem. Csak azt a 4-5 tenort futtatják a világban, holott milyen kincsek vannak kiaknázatlanul.