Brünnhilde szikláján

Valló világ

2007/11/30

A nap kérdése:

Hány tányér káposztás tésztát tudok megenni?

A hét kérdése:
Hány tányér káposztás tésztát merek megenni?

Címkék: ,

15 Comments:

  • At 11:31 du., Anonymous Névtelen said…

    Ah, cvekedli!

     
  • At 12:58 de., Blogger Kinga said…

    basszus brunnhilde, 12+ eve nem ettem, pedig imadom... nehez csinalni? (tudod, hogy en meg egy rantashoz is folhivtam egy szakacs baratnomet... szoval kabe ilyen szinten kerdezem). Meg a masik, hogy van-e itten minden, ami koll hozza. Ha valamikor idod van, akkor kuldd el email-ben az instrukciokat, isten bizony megprobalkozom vele. Kalandra fol!

     
  • At 4:19 de., Anonymous Névtelen said…

    Kinga:
    teszta van. Kaposzta (cabbage) van. Olaj van. Mas nem nagyon kell.

    Tesztat vizben kifoz. (so, viz, teszta, meleg)
    Kaposztat felaprit, olajon megfonnyaszt (lassu tuzon, alaposan). (kaposzta, kes, kocka/csik, olaj, meleg, so, cukor, bors).
    A ket entitast (teszta es kapszta) osszekever, izesit: so, cukor, bors...
    Leul, megnez, megkostol, elvez...

    tamas

     
  • At 7:14 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Knga, jó tömör fehér káposztát vegyél hozzá és lehetőleg tojásos (tehát ne olaszos, durumból készült) tésztát, bár ez utóbbival is jó.
    A káposztát én durva lyukú reszelőn szoktam reszelni, de ha ügyesen bánsz a késsel, apríthatod is, ahogy Tamás írja.
    Minél vastagabb aljú lábasba tegyél kevés olajat és szórd rá a káposztát. Sokáig kell pirítani, ha az alja pirosas, akkor átforgatod, hogy minél egyenletesebben piruljon. Sajnos ott kell állni mellette, elég nehéz belőni azt a hőmérsékletet amikor már nem párolódik, hanem tényleg pirul de még nem ég meg. Akkor a legjobb, ha egyenletesen barna és vannak közte pirosra sült darabkák.
    Én is akkor fűszerezem, ha kész. Kevés só, sok törött bors, lehet összekeverni a kifőtt és leszűrt tésztával. A tányéron tovább fűszerezem, az elsőt picit több sóval, a másodikat viszont kristálycukorral.

    Bővebb recept itt

     
  • At 7:50 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Jah, és a káposztát nem kell megmosni. A 2-3 külső levelét leszeded, kidobod, ezzel a higiéniának eleget tettél. A káposztát a torzsája közepén kettévágod és úgy reszeled le vagy aprítod fel. Ügyesen körbe kell faragni a torzsát, hogy a végén csak az maradjon a kezedben.

     
  • At 4:55 du., Blogger Kinga said…

    Kosz. Azert a brunnhilde receptjet sokkal jobban elveztem... mert hogy ezert (is) szeressuk :) otet... az ilyen leirasokert...

    Kedves tamas, nekem az nem mond semmit, hogy "izesit: so, cukor, bors..." Mennyivel? Mikor? Mennyi ideig koll fozni? Milyen tipusu teszta? Mennyi vizben? Mennyi soval? En nem lattam meg kockatesztat vagy hogy is hijjak... Jo mas is? Mennyi olajon "fonnyasztom meg"? Mi az, hogy "megfonnyaszt"? Mi az, hogy "lassu tuzon"? Nekunk elektromos tuzhelyunk van... Mi az, hogy kocka/csik? Mit kockacsik? Kaposztat? Tesztat?

    Szoval marad brunnhilde, es az o receptje :P

     
  • At 7:28 du., Anonymous Névtelen said…

    Amit nem specifikaltam az izles (es izleles) dolga.
    Teszta: ami epp van itthon, ha nincs itthon semmi (valoszinutlen esemeny) akkor az elso lapos (nem tekert es ne cso teszta ami a kezembe kerul. Itt felenk tojasos tesztat nem nagyon arulnak.
    izesit:
    -mikor: amikor eszembe jut, kiveve a cukrot, azt csak a vege fele (ha korabban beleteszem, akkor tobbet kell kavargatni, mert a cukor miatt gyorsabban leragad, karamellizal, bar ez sem tragedia)
    -mennyit: eloszor csak egy keveset, azutan kostol es negativ feedback algoritmussal iteralva (ha nem eleg sos, akkor meg teszek beleegy keveset, ujra kostolom es goto "ha nem eleg sos..."; borsra ugyanez az algotitmus, csak alacsonyabb kiindulasi ertekrol)

    mennyi olaj: attol fugg, hogy fogyni vagy hizni akarsz. en kb egy fel ujjnyival kezdem.

    lassu tuz: megint csak itaracioval: eloszor felallasba huzod a villanykapcsolot. Ha nagyon serceg az egesz, es gyorsan barnul, feketedik, akkor felere csokkented a delejt, ha ettol teljesen abbahagyja a sercegest, es almosan unatkozik, akkor az uj ertek felevel noveled a delej erejet es igy tovabb...

    Kocka/csik: termesztesen a kaposztat. A tesztat a gyarban mar alakra szabtak, szarazon nehezen vaghato, tehat ha nem tetszik a formatervezese, akkor vegyel le egy masik alakut a polcrol. A kaposzta viszont genetikailag nem a kaposztasteszta iranyaba evolvalt (erv az intelligens tervezes IT vagy ID ellen), tehat ezen alakitani kell. Izlesed, pillanatnyi ihhleted, es raaero idod fuggvenyeben kessel (vagy reszelovel, daraloval, koromolloval, szobraszvesovel, mutatoujj korommel, kezigranattal stb) 1cm-nel kisebb, 2mm-nel nagyobb lehetoleg homogen reszecskemeret-eloszlasu darabokra kell diszpergalni a fozes elott. A meret szorasa lehetoleg ne haladja meg a meret 18%-at.
    Erdekes modon az iz a darabkak meretetol es alakjatol fuggoen kis mertekben valtozik.

    Megfonnyaszt: hokozlessel es ritmikus simogatassal a sejtek turgornyomasat lecsokkenti, igy a mereven allo kemeny elo szovet tartasat elveszti, megpuhul, lekornyad, nyaklik-csaklik, kozben szine is sotetebbre valik.
    Izlesto fuggo mertekben kell kivitelezni, van akinek az egeszen puha izlik leginkabb, van aki kemenyebben szereti a szajaba venni.

    Azert nem specifikaltam jobban ezeket a kerdeseket, mert egyeni izlestol es pillanatnyi hangulattol valamint a rendelkezesre allto idotol is fugg, hogy csak gyorsan oszedobod, vagy hosszasan elbibelodsz inkabb vele, amig kielegitonek nem talalod.
    Meg egy kaposztaban is vegtelen lehetosegek rejlenek, csak elvezettel es nyitottan kell kozliteni hozza...

     
  • At 10:54 du., Blogger Kinga said…

    Oke, ez igy mar valamivel jobb.

    Lassuk... hmmmm....

    Maradok brunnildenel, bocs. :)

    De azert kosz!

     
  • At 10:59 du., Blogger Kinga said…

    Mellekesen eppen azokra az informaciokra volt szuksegem, amiket B. leirt - azok valoban segitenek, mert en ennyire nem tok fozni, viszont egy csomo kaja hianyzik itten, amit otthon szerettem. Meg egyszer, kosz, brunnhilde, majd beszamolok email-ben, milyen vadsagokat csinaltam :)

     
  • At 11:16 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Ami azt illeti, én a Tamás leírását is rettenetesen élveztem :-DD Fantasztikus hozzállás, végül is a főzés nem más, mint a fizika kreatív felhasználása.

    Kinga, a fűszerekkel úgy számolj, hogy marék reszelt káposztaként kezdésnek egy csipet só és bors. Cirka. Tényleg ízlésfüggő, bár szerintem a borsot nem lehet túladagolni, legfeljebb ha merőkanállal méred. Egyébként láttam már olyat is, hogy háztartási robotgépben aprították a káposztát, de ehhez nem tudok mit hozzászólni, nekem olyan masinám nincs.

     
  • At 11:20 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Jah, Kinga, ha valami nagyon hiányzik, írd meg, ha szoktam főzni, szívesen megírom hogy szoktam.

     
  • At 11:22 du., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Tamás, én bizony töredelmesen bevallom, előfordultt már, hogy csavart tésztával készítettem. Az igazi persze a kockatészta, de ami van otthon, legfeljebb csukott szemmel eszem. Mondjuk, vendégnek nem adnám.

     
  • At 1:20 de., Blogger Kinga said…

    Brunnhilde: megirom, ne felj. Az a baj, hogy en annyira tudatlan vagyok ilyesmikben, hogy meg eszembe sem jut magamtol, hogy jaj, ezt vagy azt ennek. Viszont ha szoba kerul, mint most a cvekedli, akkor igen, es akkor majd szolok.

    T. leirasat en is elveztem (bar stilusat mar ismerem, nagy meglepi nem volt :P), viszont ami a hasznalhatosagat illeti (az en tudatlan kis agyamnak fozes ugyileg), nem sokat segitett. Ugy hangzott az elso kommentem, mintha csufolodnek, pedig azok a kerdesek halalkomolyak voltak. Nem, nem tom, mikor "fonnyasztott" egy kaposzta, de ahogy pl. te leirtad, ugy mar tudni fogom (remelhetoleg). Nem tom, ertheto-e. Ez ugyanolyan, mint amikor a hulye magyar receptekben az van, hogy a hagymat dinszteljuk (?) meg uvegesre. Mi a fasz az az uveges, arrol fingom sincs. Ha attetszot ertenek alatta, hat nekem soha nem lesz attetszo, szoval ilyenek. Az angol (=amerikai) receptekben az a jo, hogy olyan fozesi idiotaknak irjak, mint en is vagyok, es ott aztan listazva (szamozva!) van PONTOS, sztenderd mertekegysegekkel minden hozzavalo. Jo, tudom, az sem garancia, de egy olyan idetlennek, mint en, az legalabb kiindulopont... Bar, nalam sosasenem lehessen tudni, ha a konyhaba beteszem a labam... Hisz lattal mar tolem remek fenykepeket, brunnhilde, mesterkeszitmenyeimrol... :D

     
  • At 1:50 de., Anonymous Névtelen said…

    Ez ugyanolyan, mint amikor a hulye magyar receptekben az van, hogy a hagymat dinszteljuk (?) meg uvegesre. Mi a fasz az az uveges, arrol fingom sincs.

    Mesterember, aki az ablakokba illesztendo atlatszo amorf, lassan (nagyon lassan) folyo szilicium-dioxid tablakat szabja es gittel a kerethez erositi.

    Ha attetszot ertenek alatta, hat nekem soha nem lesz attetszo, szoval ilyenek.

    A felszeletelt hagyma nagyjabol feher (vagy vajszinunek is mondhatnam). Ennek oka hogy a sejtretegek kozott levego van benne, es a levego-viz hataron torteno fenyszoras es fenyvisszaverodes miatt a raaeso fenyt 70-90%-ban visszaveri. Atlatszatlan. Feher (vagy vajszinu). Zsirba, olajba, vajba teve es melegitve ket dolog tortenhet vele: ha a homerseklet alacsony, akkor a viz lassan elparolog, a levego is kiszorul belole, es zsir (olaj, vaj) veszi at helyuket. Ezzel a toresmutatoja megkozeliti a kozeget (zsir, olaj vagy vaj), a raeso feny nagyobb resze (de messze nem az osses feny) athatol rajta. Tehat az is lehetne az utasitas, hogy addig dinsztend, amig a toresmutatoja 1. megkozeliti a kozeget es 2. nem valtozik tovabb.

    Egy teszt: ha kiveszel egy kockat a muvelet elkezdese elott es betukkel telenyomtatott papirra teszed, akkor a betukbol semmit sem latsz. Akkor lesz "uveges" amikor kezded alatta sejteni a betuket.
    Nem lesz soha olvashato. raadsaul a papri is zsiros (olajos, vajas) lesz, tehat ne kedvenc konyvedet hasznald a teszthez.

    Ha a homerseklet a muvelet (dinsztelesi kiserlet) soran magasabb, akkor a hagyma elobb barnul, a benne levo szenvegyuletek polimerizacioja es karamellizacioja miatt, igy noha a fenytorese esetleg eleri a kivanatos merteket, ezt nem fogod eszlelni, mivel a barna (fekete)festekek fenyelnyelese ezt kompenzalja, es eszrevehetetlenne teszi.

    Az angol (=amerikai) receptekben az a jo, hogy olyan fozesi idiotaknak irjak, mint en is vagyok, es ott aztan listazva (szamozva!) van PONTOS, sztenderd mertekegysegekkel minden hozzavalo.
    Csak hasznalnanak metrikus mertekegysegeket. Nem bogret (cup) ami nem azonos a bogrem meretevel, unciat (van kulon szilard uncia es folyekon uncia, es nem tuodm az atvaltast, meg azt sem, mikor melyikre gondolnak)...
    Ugy latszik bennunket nem lehet egyszerre kielegiteni... ;-)

    A fozes nem mas, mint alkalmazott biokemia, fizikokemia es szerves kemia, ahol a kiserletezonek nagy alkotoi szabadsaga van.

     
  • At 12:47 du., Anonymous Névtelen said…

    Jók vagytok :))Tamas főzési utasításait különösen élvezem.

     

Megjegyzés küldése

<< Home