Brünnhilde szikláján

Valló világ

2008/03/14

Március 15.

Igazán kíváncsi vagyok rá, hogy az ünnep tiszteletére holnap megint lehetetlenné válik-e a normális élet. Hogy végig lehet-e hallgatni egy beszédet anélkül, hogy repülő tojások elől kellene elugrálni. Hogy lesz-e olyan utca, ahol felszedik a díszburkolatot. Hogy a Váci utcai színházból ki tud-e jönni a közönség. Sőt, hogy be tud-e menni.
Egy dologban vagyok csak biztos; holnap kokárdát tűzök. Egy évben egyszer, március 15-én, a márciusi ifjak tiszteletére kitűzöm.
Legyen itt a Nemzeti dal.
Itt tartunk.

Címkék: ,

13 Comments:

  • At 9:59 du., Blogger Kinga said…

    Brunnhilde: otthon nezem, itten (m.h.) nincs hang :(

     
  • At 1:20 de., Anonymous Névtelen said…

    Csak halkan kerdezem: ezt komolyan kene vennem, vagy parodia?

    Ugye parodia?

     
  • At 6:13 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Tamás, ő szerintem komolyan vette, de mi nyugodtan vehetjük paródiának :-))
    Viszont pont ilyen hisztérikus a hangulat. :-/

    Kinga, ha firefox-szal böngészel és előtte hallgattál valami mp3-at, akkor csukd be a böngészőt és indítsd el újra. Sajhnálhatod, ha nem hallod :-))

     
  • At 11:15 de., Blogger drc said…

    Jaj istenem! Eszenincs és az ő alakításai...

     
  • At 11:42 du., Blogger Kinga said…

    Brunnhilde, nem azert nem hallom, mert nem hallom :), hanem azert, mert munkahelyen tilos a hang :) Ezert kellett varnom, mig hazaerek.

    Nagyon szeretem Eszenyit.

     
  • At 11:48 du., Blogger Kinga said…

    Egyebkent ezt ismertem mar (nem tudtam, hogy mi van benne, mert ahogy irtam mar, nem lehet mh.-en...), es az egyetlen hiteles eloadasa ennek az egyebkent igen nehezen eloadhato versnek. (Csak gondoljatok bele, mikor, milyen korulmenyek kozott, ki irta es adta elo - a legenda szerint persze, de most nem ez a lenyeg...)

    Isteni. Megint meggyozodtem rola, hogy Eszenyi felelmetes tehetseg - mostanaban alma szerint modoros idonkent, amit elhiszek neki :)

     
  • At 12:19 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Igen, engem is a hisztéria fogott meg, ami árad belőle. Amikor először hallottam, kiröhögtem, de időközben beláttam, hogy igaza van.

    Én Eszenyiért sajnos nem tudok olyan nagyon rajongani. Szinpadon vannak jó dolgai, de nem tudom neki megbocsátani, hogy énekelni is akar. Volt valami tangólemeze, egyszer pont elcsíptem a rádióban és a művésznő bizony úgy pottyant ki a pikszisemből mint megzápult tojás a verébfészekből. És hát van néhány olyan alakítása is, ami keresztbe akadt a torkomon; például a Nórája.
    (Mondjuk, az a nő bárkinek az előadásában megakadna a torkomon, ha a rendező azt akarja bebizonyítani, hogy őnagysága az első emancipált nő.)

     
  • At 12:43 de., Blogger Kinga said…

    Brunnhilde: a "szineszi" enekles egy kulon mufaj, es igen nagy hiba egy kalap ala venni mondjuk egy szigoruan erre a mufajra szakosodott eloadoval. Amikor a szinesz enekel, az enekhang az egyik szineszi eszkoze, es nem is biztos, hogy a legfontosabb, sot, ha az, akkor mar baj van. (Tessenek ne ugy ertelmezni a fontieket, hogy hatrany, ha a szinesznek hangja is van, ha enekel, mert ezt balgasag lenne mondani, szoval tessenek jol ertelmezni, amit irtam.)

    A legjobb pelda erre Udvaros Dorka. Ha valakinek nincs hangja, akkor neki nincs. Megis: a 90-es evek egyik legnagyobb hatasu albumat csinalta meg. Es higgyuk el becsszora nekem: nem a hangjaval. (De emlithettem volna mondjuk Cseh Tamast, vagy akar a Basti-Cserhalmi duobol Cserhalmit - valami istenek ok.)

    De a legtobb szinesznek nincs igazan kepzett hangja (vannak persze kivetelek, de ok a veletlenek). Megis, hany olyan szinesz-dal van, amelyik valami elkepeszto eloadas, fuggetlenul a "hangtol"?

    Egyebkent nem koll am meg szinesznek sem lenni, hogy lelegzetelallito eloadok legyunk, zeneileg anelkul, hogy operaenekesi, dalenekesi kepessegekkel rendelkeznenk. (Sugok: Edith Piaf.)

    Eszenyi: persze, vannak borzalmas alakitasai is (palyakezdo koraban, amikor meg en figyelemmel kisertem, alig voltak ilyenek - valszeg az oregedes nem tesz jot a rutinbol jatszasnak, ami modorossaghoz - is - vezethet). Nekem nem tud kiesni a pixisbol, csinalhat akarmit. Ugy Ala-t jatszani, meg Kopasz enekesnot... haaaat... meg a Leonce es Lena rendezese, meg a Shakespeare-ek, jezus, aszem, a legnagyobbaknak koll kapaszkodniuk, hogy utolerjek.

    Mar megfigyeltem, hogy egy tokeletes gesztusert en minden rosszat megbocsatok muveszeknek, mert annak az egy tokeletes gesztusnak a viharos katarzisa (bennem) nekem mindent jelent.

    Aki ilyen katartikus pillanatokat tud letrehozni, az nagyon nagyon nagy szinesz (es hab a tortan, vagy inkabb: dupla torta Eszenyinel: rendezo), akinek vannak jobb es rosszabb napjai, de ha jobbak azok a napok, akkor isten ovja a nezok lelkivilagat - aminel tobbet muveszek nem erhetnek el a foldkereksegen.

     
  • At 12:58 de., Blogger Kinga said…

    Egyebkent meg mindegy, felejtsuk el a fonti patetikus kommentemet.

    Mas kozegben elek, nekem sok minden mast jelent. (Most mar bizonyosan.)

     
  • At 12:58 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Én nem várom el senkitől, hogy operai hangja legyen, de amit Eszenyi azon a lemezen közvetített, hát az tömény ripacskodás volt. Színészként nem igazán hallottam még énekelni, abban még jó is lehet akár. De azok a tangók, hát azok borzalmasak voltak.
    Egyébként tudom, hogy óriási alakításai vannak, de az utóbbi pár évben valahogy mindig olyannak fogtam ki, mint amikor Eszenyi azt játsza, hogy Eszenyi játszik. Igen, lehet, hogy a modorosságai tengtek túl, nem tudom, mert egy idő után már annyira idegesített, hogy el sem mentem inkább. Nóra, Blanche, mindenben pont olyan volt mint a Sylvia kiskutyájának; macska.
    Filmjeit sajnos nem láttam, csak az utóbbi pár évben járok moziba. EGyébként készséggel elhiszem, hogy jó, mert tényleg vannak hátborzongató pillanatai, amikor nem is hasonlít a kissé folyton betépett önmagára.

     
  • At 1:05 de., Blogger Kinga said…

    De, hallottad enekelni, mert o mindig szineszkent enekel, ugyanis o szinesz... :)) Ha operai hangja lenne, valszeg operaenekes lenne...

     
  • At 1:23 de., Blogger Kinga said…

    Egyebkent meg mondom: hagyjuk. Nem tom, hogy mit ertesz "ripacskodason", mert nem hallottam (legalabbis nem emlexem) azt az albumot (?).

    Ezert olyan szar, hogy a szinhazi eloadasok nem forognak ugyanugy dvd-kozkezen, mint a filmek, mert bar teljesen mas a hatas, megis valamennyit lehetne erzekelni a koncepciobol, szineszi jatekbol, diszletek, stb. Igy aztan en hiaba mondom, hogy pl. Eszenyi csinalhat ma mar barmit, attol kurva nagy szinesz ES rendezo. Akinek lehet, hogy vagy lealdozott, vagy rossz passzban van eppen.

    Ezert sokkal szerencsesebb helyzetben vannak a muveszet mas teruleten ugykodok, mondjuk az irok... Oket vissza lehet barmikor keresni :))

    Tenyleg nem kekeckedni akartam, csak Eszenyi kapcsan leirni egy-ket dolgot errol; meg az is lehet, hogy kulon poszt lesz belole. (A Nemzeti dal ilyen - az egyetlen helyes - ertelmezesebol siman lehetne poszt, ha idom lenne ra. Megerne.)

    Nekem segit helyrerakni dolgokat, ha leirom, es most szegeny neked (brunnhilde) kellett elviselned a bugyogasomat. :)

    Meg egyszer: bocs, OFF, mindegy, hagyjuk, stb stb stb.

     
  • At 6:21 de., Blogger Brünnhilde sziklája said…

    Nee, már miért lenne bugyogás, meg kénysze, meg ilyen baromságok.
    Beszélgetünk, azt szeretek.
    Eszenyi rendezéseit egyébként éppen mostanában akartam sorra venni, mert találtam tőle pár operettrészletet a youtube-on és annyira más felfogásban csinálta meg azokat a zenés darabokat amik annyira gejlek, én már vagy 20 éve egyet sem bírok megnézni, hogy kíváncsi lettem rá. Úgy mert hozzányúlni a Marica grófnőhöz meg a Bál a Savoyban-hoz, amit én soha nem feltételeztem volna, hogy érdekes lesz.

    A wiki szerint egyébként vagy a Tangó vagy a Combok csókja lehet(ett) a lemez (vagy műsor) címe.

    Az jó lenne, ha régi színházi előadsokat meg lehetne nézni valahol, mert a Leonce és Léna nekem péládul csak a Krétakörrel van meg, amúgy is szeretek több oldalról megnézni dolgokat.

    Ez a versmondás nekem csak mostanában tetszett meg, mióta tényleg iylen a hangulat, mint ahogy ő mondja. De ezt már írtam. Nyilván, ehhez is meg kellett érni nekem, vagy az időnek. vagy mindkettőnek.

     

Megjegyzés küldése

<< Home